1176

Az álneveknek is lehet önálló életük

J.K. Rowling írói alteregója nevében nyilatkozott

jk-rowling

Írói alteregója, Robert Galbraith nevében nyilatkozott krimisorozatának Lethal White című új kötetéről J.K. Rowling. A regény a brit írónő álnéven jegyzett negyedik bűnügyi története, amelynek főhőse Cormoran Strike magándetektív.

Az angolul most megjelent krimiről Rowling írói alteregója nevében nyilatkozott a The New York Timesnak. Galbraith „pályafutásáról” elárulta, hogy korábban a brit hadsereg különleges nyomozócsoportjánál dolgozott, majd leszerelése után egy biztonsági szolgálathoz szegődött, míg első regényét írta. Nem lépett a nyilvánosság elé, nem engedte magát fotózni, és nem adott interjúkat – részben foglalkozása, részben Rowlinghoz való bámulatos hasonlósága miatt. Kiadójához, a Little, Brownhoz is egy veterán barátja ment el helyette – mondta.

Rowlingot a krimi műfajában az vonzza, hogy a kibogozandó rejtélyt ezerféleképpen lehet bemutatni. Minden eddigi írásában szerepeltek krimis elemek, ahogy a Harry Potter-könyvekben is. Elmesélte, hogy a regénysorozat nyomozója, Cormoran Strike keresztnevét úgy akarta megválasztani, hogy azzal a főhős elhunyt anyjára utaljon, aki annak idején Cornwallba tért haza családjához megszülni őt. Tehát egy kelta eredetű nevet adott neki, a St. Michael-hegy mesebeli óriásának nevét, amely egyébként a detektív alkatához is remekül passzol. A Strike vezetéknév pedig úgy született, hogy rövid, egytagú szót keresett, és ez azonnal megtetszett neki, amikor egy kelta szokásokról szóló könyvben meglátta. Mint hozzátette: a Strike nem kelta név, de mivel a magányos nyomozó nem is igazán tartozik sehova, ez éppen megfelelt a szándékainak.

A szerző elmondta, hogy íróként hatással volt rá valamilyen módon mindaz a sok könyv, amelyet gyermekkora óta olvasott. Olvasmányai között említette Georgette Heyer, Ian Fleming, Dodie Smith, William Thackeray, P. G. Wodehouse, Evelyn Waugh, Katherine Mansfield és Colette francia írónő munkáit. A regényei írása közben nagy hatással van rá a zene is, Galbraith a Lethal White-ban nyolc számot említ meg, köztük a Kasabiantól a Cutt Off és Bob Marley-tól a No Woman, No Cry című dalt. De mint mondta, a listához sorolná Leonard Cohen So Long Marianne, David Bowie Heroes és Andrea Ross White Horses című számait is, amelyek a regény egyes karaktereihez illenek.

Az interjúban arról is beszélt, hogy mielőtt belefogna az írásba, nagyon alaposan eltervezi a cselekményt, és pontosan tudja, hogyan halad a végkifejlet felé, mi lesz a vége. A Lethal White-hoz kilenc oszlopból álló táblázatot készített, amelyben különböző színekkel rendszerezte a regény fontos elemeit. Az író végül azt is megígérte, hogy folytatja a regénysorozatot, a következő Cormoran Strike-könyv ötlete már össze is állt a fejében.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2018.10.05