Országos Könyvtári Napok 2018

Október 1-7. – színes programkavalkád a győri könyvtárban

orszagos-konyvtari-napok-logo

Könyvtárak – közös tudás – közösségi hozzáférés címmel kerül megrendezésre október első hetében a hazai könyvtárak legszínesebb programsorozata, az Országos Könyvtári Napok, amely 2018. október 1-7. között ezúttal is minden korosztály számára izgalmas, sokféle és zömében ingyenes elfoglaltságot kínál nem csak könyvtárlátogatóknak. A program egyik lényeges pontja éppen az, hogy a könyvtárak ilyenkor szélesre tárják kapuikat, hogy becsalogassák az érdeklődő és hezitáló közönséget. Használjuk ki a kínálkozó lehetőségeket!

Nézzük, miből válogathatnak a győri és környékbeli látogatók! Kis túlzással állíthatom, hogy a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér minden fiókjában, helyiségében és zugában (pincétől – mivel ott van a raktár, a padlásig – ott meg a… ki tudja, mi van, de még ez is kiderülhet!) készülnek már valamilyen eseményre a könyvtárosok. A magam részéről arra vállalkozom, hogy megpróbálok szemezgetni a színes programkavalkádból kedvcsináló gyanánt.

Egész héten rengeteg játék lesz. Sőt még annál is több! Kereshetjük füzetes formában (Köztünk élő irodalom – a rejtvények az idén évfordulós hírességekhez kapcsolódnak), a könyvtár Facebook-oldalán, vagy hagyományos táblás verzióban. Ígéretes a Központi Könyvtár klubjába hétfőn délutánra hirdetett Családi társasjátékozás, partnere a Sas és Kos elnevezésű cég, akik két animátor segítségével vezetnek be a játékok világába. Bemelegítő, könnyed kártyás, kommunikációs, kooperatív, családias kaland-, szórakoztató parti-, vagy intrikus szerepjátékok mind előfordulhatnak ezen a délutánon. Kedden a Marcalvárosi Fiókkönyvtárban társasjátékozhatunk. Pénteken játékos „nyomkeresés” közben a gyönyörűen megújult Kisfaludy Károly Könyvtár tereit is megismerhetjük.

Kreatív, alkotó módon is elidőzhetünk például hétfőn Marcalvárosban, ahol a horgolás lesz a téma, és csütörtökön a Győrszentiváni Fiókkönyvtárban, ahol gyerekek és felnőttek közösen barkácsolhatnak majd.

Számos izgalmas előadást kínál ez a hét! A Győrszentiváni Fiókkönyvtárban szerdán Görgei Artúrról hallhatunk, s talán az is kiderül Horváth Gábor előadásából, hogy a szabadságharc tábornoka valójában tényleg áruló volt-e. A közelmúltba és a jelenbe repít bennünket csütörtökön Szőcs Katalin élménybeszámoló előadása, aki álmait kergetve Dél-Amerikától Ázsiáig kalandozott, hegyet mászott, önkénteskedett, s mindvégig nyitott szívvel itta magába a világot, hogy most bemutathassa egy szeletét nekünk. Jövőbe mutató kérdéseket is feszeget Steigervald Krisztián generációkutató előadása csütörtökön, melynek nem titkolt célja, hogy a család generációinak együttélését, egymáshoz való alkalmazkodását segítse (különös tekintettel, hogy a Családok éve van). Érdemes elgondolkodni azon, hogy a digitális világ miképpen hat az egyes korosztályokra, s közben milyen feszültségeket kelt. A szakember ezek tudatosításában segíthet, amely a problémák kezelését könnyítheti meg.

A rendezvények közül a művészetek sem hiányozhatnak. Kedden Filmklub keretében A vizsga című alkotást nézhetjük meg, amely 1957-ben játszódik. De ne történelmi drámát várjunk, hanem egy izgalmas thrillert, amely ráadásként nem a hősök, hanem a másik oldal szemszögéből mutatja az akkori valóságot. Az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat, ezért próbára teszi, megfigyeli tisztjeit. Senki nem az, aki, és semmi nem annak látszik, ami valójában. A vizsga tucatnyi nemzetközi díjat nyert, köztük a chicagói filmfesztivál Arany Hugó-díját is. A film után a közönség találkozhat Köbli Norbert forgatókönyvíróval is.

Az irodalmat Kollár-Klemencz László zenés műsora képviseli. A Kistehén zenekar frontembereként megismert előadó számos más formáció tagja is, dolgozott együtt már Erdős Virág költővel vagy Grecsó Krisztián íróval, s magának is jelent meg novelláskötete. Ezen az estén a Rengeteg című lemez anyagát mutatja be.

Programajánló palettámon a képzőművészetet a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Közösség Kaleidoszkóp című kiállítása képviseli. Tagjaik között van fotóművész, festőművész, keramikus, textilművész, az ő munkáikból láthatunk egy válogatást. A pénteki, Kisfaludy Könyvtárban tartott megnyitót zenével, versekkel teszik feledhetetlenné.  Ha zene, akkor Hangraforgó Klub. Hol találjuk őket? „… hol daloló lányok kévébe kötik a boldogságot…”, vagyis a Központi Könyvtár klubjában, ahol a Csalogató együttes lesz a vendégük.

A Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban egész héten a népmesék bűvöletében élhetnek kicsik és nagyok, ahol 2006 óta rendezik meg a Magyar Népmese Hetét Benedek Elek születésnapja tiszteletére, idén már 13. alkalommal. A Mesehét Marék Veronika életmű-kiállításának megnyitójával, valamint a Benedek Elek meseillusztrációs rajzverseny eredményhirdetésével indul. A korcsoportonkénti bontásban megrendezendő mesemondó versenyeken csütörtökön és pénteken Zalka Csenge Virág hivatásos mesemondó (ebből diplomát is szerzett!) is részt vesz, tőle is hallhatunk meséket.

Hétvégére talán több napsütés ígérkezik, így melegen ajánlom a szombati helytörténeti sétát (regisztrációköteles) Tóth Vilmos történész vezetésével, aki a Nádorvárosi Köztemetőben idézi fel a nagy múltú családok, prominens személyek életét, s rajtuk keresztül Győr múltjának egy szeletét mutatja be.

Két vetélkedőn is megmérettetik, hogy ki a jobb, gyorsabb, gyakorlatiasabb könyvtárhasználó: kedden a Központi Könyvtárban a 7-8. osztályosok 3 fős csapatai mérik össze tudásukat, csütörtökön a Marcalvárosi Fiókkönyvtár Nyugdíjas Klubjában tartanak könyvtári vetélkedőt.

A könyv, a mese, az irodalom gyógyító ereje ma már nem kétséges. Külön tudományág foglalkozik vele: a biblioterápia. A témában kedden mélyülhetnek el a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete szakmai napján.

A megbecsülés jeleként könyvet fogadhatunk örökbe a Győrszentiváni Fiókkönyvtárban.

Mi vár még ránk? Szerdán: nyílt nap a könyvtár minden részlegében, olyan helyek is, ahová csak ritkán jár a mezei olvasó (Muzeális Gyűjtemény, Digitális Szolgáltatások Osztálya). Minden 5. beiratkozónak és 50. látogatónak ajándékkal kedveskednek, hogy még feledhetetlenebb legyen: ha október, akkor KÖNYVTÁRI NAPOK!

Remélhetőleg mindenki talált kedvére való programot, a részletekről a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér honlapján, blogján, Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Szabó Szilvia

2018.09.25