Nemzetközi és magyar sikerek a BMC tenor- és basszusharsona versenyén


bmc-nemzetkozi-tenor-es-basszusharsona-verseny

Nemzetközi és magyar sikerek egyaránt születtek a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyének döntőjében: tenorharsona kategóriában a nagy-britanniai Kris Garfittnek ítélte oda az első helyezést a zsűri, basszusharsona kategóriában nem hirdettek első helyezettet, Hegyi Gábor és Marco Rodrigues kapott megosztott második díjat.

A tenorharsona kategóriában második helyezést ért el a francia Grégoire Devaux, míg Flaskay Bence harmadik lett. Basszusharsona kategóriában ketten jutottak a döntőbe, a zsűri Hegyi Gábort és a portugál Marco Rodriguest egyaránt a második díjjal jutalmazta. A BMC által 2016-ban életre hívott Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyt második alkalommal rendezték meg. A versenyre 3 kontinens 14 országából összesen 29 fiatal harsonás jelentkezett, hogy összemérje tudását Budapesten.

A versenyzőkre a nyitókoncertet követően kétnapos elődöntő várt. A tenor kategóriából 7, a basszus kategóriából 4 versenyző jutott a középdöntőbe. Az elő- és középdöntőben a versenyzők a kötelező és választott darabjaikat zongorakísérettel adták elő. A nemzetközi zsűri döntése alapján a döntőbe a tenorjátékosok közül négy, míg a basszusharsonások közül két versenyző jutott be.

A döntőben a versenyzők zenekari kísérettel játszottak el egy ugyancsak szabadon választott és egy kötelező darabot. A döntőt a Budapest Vonósok közreműködésével, Kovács László vezényletével tartották.

A nemzetközi zsűrit Hőna Gusztáv elnökletével Chris Houlding angol, Irvin Wagner amerikai, Gabriel Madas osztrák, Jacques Mauger francia, valamint Balogh Sándor és Csáthy Miklós magyar pozanista alkotta. A kategóriák első díjasai 5000 eurót, a másodikak 3000 eurót, a harmadik helyezettek 1000 eurós versenydíjat vihetnek haza.

A verseny kezdeményezője Hőna Gusztáv harsonaművész és egyetemi tanár, aki 1981 óta rendszeresen részt vesz nemzetközi találkozókon, mesterkurzusokat és előadásokat tart a mai magyar harsonairodalomról, kamara- és szólókoncerteket ad Európában, Amerikában és Ausztráliában.

A verseny gálakoncertjét a BMC Koncerttermében tartották, ahol szintén a Budapesti Vonósok léptek fel a díjazott versenyzőkkel.

Forrás: MTI

2018.09.11