Roger Waters 75

tmoni írása

roger-waters

George Roger Waters angol basszusgitáros, zeneszerző és szövegíró, az igényes rock zene egyik legkreatívabb géniusza szeptember 6-án tölti be hetvenötödik életévét. El sem hiszi, aki látja, mire képes még mindig a színpadon.

Roger Waters leginkább a Pink Floyd, a progresszív és pszichedelikus rock legendás együttesének alapító tagjaként ismert. Húsz évig (1965-1985) volt a zenekar basszusgitárosa, 1968-tól pedig a fő dalszerzője és egyik énekese is. Az ő hatására kezdett a Floyd konceptalbumokat készíteni, s ezek hozták a legnagyobb sikereket is: a The Dark Side of the Moon, a Wish You Were Here, az Animals és a The Wall, melyet Waters teljesen egyedül írt. A teljes PF-diszkográfiát tekintve több mint hetven százalékban jelölik szerzőként egyedül vagy megosztva.

1985-ös kiválását követően sikeres szólókarriert kezdett, melynek eredménye három stúdióalbum (The Pros and Cons of Hitch Hiking, Radio K.A.O.S., Amused to Death), két koncert lemez (The Wall Live in Berlin, In the Flesh: Live), egy válogatás (Flickering Flame: The Solo Years) és egy opera (Ça Ira) lett. Ezenkívül közreműködött egy filmzenei albumon is (When The Wind Blows), melyen David Bowie, a Genesis és a Squeeze is szerepel.

Roger Waters elidegenedésről és átalakulásról szóló mesterműve, a The Wall 1979-ben jelent meg, 30 millió példányban kelt el, 192 alkalommal adták elő a világon 3,3 millió rajongó előtt, s ezzel a rocktörténet legsikeresebb művévé vált. A történet egy kitalált antihős, Pink életét mutatja be, akit a születése óta a társadalom mindig elnyomott: meghalt az apja, túlzottan védelmező anyja mindentől távol tartotta, agresszív tanárai pedig megalázták. Pink saját fantáziájának világába menekül, és egy képzeletbeli falat épít maga és a külvilág közé: életében minden rossz dolog „egy újabb tégla a falban”. Egy időre felfüggeszti az építést, rocksztár lesz, de mivel élete válságba kerül, folytatja az építést, míg el nem készül. A fal mögött azonban lassan megőrül, szembe kell néznie megerőltető életstílusával és drogfüggőségével. Hogy újra koncertképes állapotba hozzák, kábítószert adnak neki, amitől hallucinálni kezd: azt hiszi magáról, hogy fasiszta diktátor, a koncert pedig egy neonáci nagygyűlés, ahol az embereit a szerinte haszontalan rajongókra eresztheti. Lelkifurdalása nem hagyja nyugodni, ezért bíróság elé állíttatja magát, ahol arra ítélik, hogy rombolja le a falat…

roger-waters

Az albumon olyan klasszikusok szerepelnek, mint a Comfortably Numb, az Another Brick In The Wall, a Mother, a Run Like Hell vagy a Young Lust. És ha ez még nem lenne elég: a műből 1982-ben Alan Parker rendezésében film is készült, és elmondható, hogy a nagy hatású zene rengeteg későbbi zenészt inspirált.

tmoni
Fotók: Zsoldos Marianna

Forrás: Wikipédia, cultura.hu

2018.09.06