A Vaskakas Bábszínház 28. évadnyitó ülése


vaskakas-babszinhaz-evadnyito

Az örök vidámságáról ismert társulatot Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke a következő szavakkal köszöntötte: „A Vaskakas Bábszínház megkerülhetetlen tartóoszlopa Győr kulturális életének. Művészeti, szellemi műhely, amelynek munkája nagyon is számít a város EKF pályázatában. Egy olyan társulat, akikhez gyerektől a felnőttig mindenki szívesen betér. Tevékenysége sokoldalú, a manóelőadástól a matinékon át a felnőtt előadásig terjed, sőt kiteljesedik a Győrkőcfesztivállal.”

Ezzel kapcsolatban az elnök úr ötvenezer gyerek nevében köszönte meg a fantasztikus szórakozást és a világszínvonalú programsorozatot, végül hozzátette: „Jó döntés volt az új székházba való költöztetésük is, hiszen meghálálták a bizalmat, továbbra is egyéni színnel gazdagítják Győr kulturális életét.”

vaskakas-babszinhaz-evadnyito

Kocsis Rozi, a társulat vezetője, az intézmény igazgatója büszkeséggel vette át a szót és beszélt a társulatra váró feladatokról. „Néhányunk felnőtt életének legjava benne van ebben a fantasztikus teljesítményben, de úgy látszik, megérte.” A valóságos gyerekbirodalmat varázsoló Győrkőc 50 ezer fős látogatottsága az országban a legnagyobb, 3000 négyzetméternyi új épület sikeres hasznosítása, a 9000 bérletes látogató mutatja az elvégzett munka nagyszerűségét. Természetesen nagyon nagy dolog, hogy számíthatnak a város támogatására. „Van próbaterem, forgószínpad, rendezőket, mestereket, színészeket hívhatunk, nem okoz gondot jogdíjakat kifizetni, zeneszerzőket, tervezőket felkérni, hogy a gyerekeknek minőségi élményt nyújthassunk. De ezért rengeteget is dolgozunk. A Győrkőcön például nemcsak a képzettségnek és tehetségnek megfelelő alapfeladatot kellett ellátni a dolgozóknak. Ennek ellenére szívesen tevékenykednek itt a fiatalok, mert vonzóak a lehetőségek, és tudják, hogy itt van mód a továbbképzésre, beszédórákra, magánének órákra, vagy fesztiválokra járni.”

A 12. Győrkőcfesztivállal kapcsolatban újításokat terveznek, szeretnék a művészeteket (képző-, zene-, színház-, népművészet) közelebb hozni a gyerekekhez. Eddig is voltak változtatások, újdonságok, de ez most valami más lesz.

vaskakas-babszinhaz-evadnyito

Az új évadot a szeptember 8-i EKF napi fellépéssel kezdik, aztán egy nagy utazás következik Finnországba. Kuopioba indulnak két előadással a testvérvárosi kapcsolat 40. évfordulójának ünnepére. Szeptember közepén a messzi észak után a Délvidék lesz a célpont. A 25. Szabadkai Gyermek- és Ifjúsági Színházi Fesztiválon mutatják be a Misi Mókust, amelyet a zsűri előzetesen 250-ből válogatott be egyetlen magyarként az előadásra szánt 14 produkció közé.

Az itthoni közönséget a megszokott bérletelőadásokkal várják. Az általános iskolásoknak, óvodásoknak szóló Fészek bérletes bábszínházi előadások között lesz a Mindentermő fát kereső Misi Mókus (rendező: Markó Róbert), a magát remek ezermesterként hirdető Mekk Elek (rendező: Schneider Jankó). Nagyszínpadi előadás a világhírű klasszikusok sorából az Óz, akinek csodálatos birodalmában igaz barátokra lel egy egyszerű kislány, Dorothy (rendező: Markó Róbert), már a darab látványelemei is izgalmasnak ígérkeznek Svila Velichkova tervezésében. Végül a 4. előadás választható: Ilók és Mihók (rendező: Kocsis Rozi) vagy Egerek könyve (rendező: Tengely Gábor). A másik, a klasszikus alsós Gyerekszínházi Bérlet látogatói négy nagyszínpadi produkciót láthatnak, közöttük az Ózt, az évad végén pedig új bemutató készül, Tárnoki Márk rendezésében a Lúdas Matyi.

vaskakas-babszinhaz-evadnyito

Nem sokan mondhatják el Magyarországon, meg azon túl sem, hogy a legkisebbeknek színházi előadással készülnek. Pedig a Vaskakas Bábszínház egyik legnépszerűbb programja éppen a babaszínház. „Művészetet csinálni a legkisebbeknek nagy élmény és kihívás is. Másképp színház, mint a többi, de ugyanúgy szituációkból, viszonyokból épül fel. Rövidebb és másféle technikákat használó etűdökből áll” – fogalmazott a társulat vezetője. Az Apró Bérlet két idei előadása az evős, ivós, játszós Dödölle, valamint a színek világába kalauzoló új műsor, a Tarkabarka. A nagy népszerűségnek örvendő Aprók Színháza gazdag programjával egyébként több vidéki helyszínen is megfordul majd.

Novemberben manóügyi kutatócsoport érkezését várják a Vaskakasba. A manóügyi szakreferensek mindenféle furcsa lényekkel kapcsolatban szolgálnak felvilágosítással, és tudnak tanácsot adni a félelmek kezelésében is. A Nagy Orsolya által rendezett Manógyár bérleten kívül látogatható. Szintén bérleten kívül találkozhat a gyerekközönség A három kismalaccal, akiket Markó Róbert rendez a kamaraterem színterére.

A színes, izgalmas színházi dekorációt sóvárogva nézegető felnőttek is bátran beléphetnek a Vaskakasba, őket az Orlai Produkciós Iroda felnőtteknek szóló előadásai és egy „kakasos” darab is várja.

Az évadnyitó ülés végén bemutatásra került a bábszínház négy új dolgozója, akik belépőnek egy-egy „kakasos” bögrével gazdagodtak.

vaskakas-babszinhaz-evadnyito

Szabó Szilvia
Fotók: Vas Balázs

2018.09.05