Jó estét, Dobogókő!

A GYAK kiállítással egybekötött bemutatkozó irodalmi estjéről

gyak-dobogoko

A Győr Művészetéért díjas Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) augusztus 22-én Jó estét, Dobogókő! címmel, kiállítással egybekötött zenés irodalmi esttel mutatkozott be a dobogókői Walden Hotel könyvtártermében. A vendégek között a helyieken kívül többségben budapesti, valamint főváros környéki költők, képzőművészek, irodalom- és művészetkedvelő értelmiségiek, barátok, rokonok foglaltak helyet. A rendezvény díszvendégei voltak: Kaiser László költő, a Hungarovox Kiadó tulajdonosa, valamint Ernesto Celeste De Villa üllőn élő festőművész.

A teremben a falakon és néhány asztalon ízléses elrendezésben az antológiaközösség tagjainak alkotásai voltak láthatóak: textilmunkák, fotók, poszterek kerámiaszobrokkal, könyvek, a Győri Antológia kötetei, valamint a tagok egyéni kiadványai.

A rendezvény József Attila és Ady Endre megzenésített verseivel indult, melyeket Szigeti Endre (alias Győri Andor) író, az antológiaközösség tagja gitárkísérettel adott elő. Kettőt közülük ő maga zenésített meg.

Csáky Anna költő, a GYAK vezetője, a Győri Antológia felelős szerkesztője köszöntötte a vendégeket, majd Olasz Valéria, Cseke J. Szabolcs, Gősi Vali, Kozák Ágnes, Győri Andor, Nagygábor Margit, Vehofsics Erzsébet, Csáky Anna saját írásaikat: verseket, kisprózákat olvastak fel. Bogár Erika verseit P. Nagy Gabi, Rácz Katalin kisprózáját Molnár György tolmácsolta.

Csáky Anna Németh Viktor által megzenésített Szerelemmadaram című versének bejátszása – mely egyébként a VII. Internet Dalfesztiválon a Legszebb Dal címet nyerte el – átvezetett az est irodalmi részének ünnepi pillanataihoz, amikor Kaiser László költő – rövid bemutatása és bemutatkozása után – Vándorok, vérebek, angyalok című legújabb kötetéből olvasott fel három gyönyörű verset.

Ezt követően Molnár György, a Győri Antológia társszerkesztője és fotósa méltatta a rendezvény másik díszvendége, régi barátja, Ernesto Celeste De Villa alkotó útját, a művész egy szépséges, vegyes technikával készült festményének bemutatásával ajánlva őt a jelenlévők figyelmébe.

Az est második részében rövid tárlatvezetés keretében az antológiaközösség tagjai (Bogár Erika, Cseke J. Szabolcs, Németh Gizella, Gősi Vali, Olasz Valéria, P. Nagy Gabi, Molnár György, Rácz Katalin, Csáky Anna, Kozák Ágnes, Vehofsics Erzsébet) beavatták vendégeiket kiállított alkotásaik titkaiba, ajándékul kínálva fel néhányat a nagy érdeklődést kiváltó könyvek és művek közül. A távol levő Ámonné Tóth Éva és Harmatiné Péter Kati gyönyörű műveit – fotókon – is a vendégek figyelmébe ajánlották.

Az ismerkedés, barátkozás fehér asztal mellett folytatódott. A langyossá szelídült forró nyári esten, egy jóízű vacsorát követően Ernesto Celeste De Villa mappájából sorra előkerültek legújabb, nem mindennapi stílusban megkomponált festményei, melyek egy sajátos virtuális világba kalauzolták a körülállókat, miközben a művész, az érdeklődők kérdéseire válaszolva, segített megfejteni a képeken látható jelképek titkait, közöttük a színek, leggyakrabban a vörös, valamint a gyakori csavart vonalak szavakkal nehezen kifejezhető, sejtelmes sugallatait.

A hosszúra nyúló est tartalmas beszélgetésekkel, barátkozásokkal telt el. Minden vendég úgy távozott, hogy valami nagyszerű ajándékot kapott Dobogókőtől.

*

A GYAK tagjai és barátaik ott tartózkodásuk során, míg az ország többi részében forrt a nyár, élvezték a helység oxigéndús, hűvös klímáját, az erdei levegő frissességét, ellátogattak a helység nevezetességeihez, pl. az ország csakrájához, gyönyörködtek a Dunakanyarra nyíló látképben, és elsétáltak a Mária kegyhelyre is, ahol közülük kettejükkel valóságos csoda történt: mozgásszervi panaszaik enyhültek, sőt megszűntek. Dobogókő testet-lelket átjáró szelleme megérintette őket, és imáik meghallgatásra találtak.

Feledhetetlenek maradtak a szálloda kávézójából nyíló teraszon folytatott meghitt esti beszélgetések művészetről, irodalomról és az átélt közös élményekről, melyet szépen aláfestett Szigeti Endrének a telő hold fényénél felcsendülő gitármuzsikája is.

A GYAK bemutatkozása eredményes volt: új barátokat és kapcsolatokat szereztek Budapesten és környékén.

Molnár György, a GYAK tagja
Fotók: Gősi Ferenc, Molnár György

2018.09.03