A főváros egyik ékessége lesz a Magyar Zene Háza


magyar-zene-haza

A főváros egyik ékessége lesz a Magyar Zene Háza, amelynek építése heteken belül megkezdődik a Liget Budapest keretében – hangsúlyozta Baán László, a projekt miniszteri biztosa. A világhírű japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett középület, amely múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is működik majd, 2020 végén nyithatja meg kapuit.

magyar-zene-haza

Baán László elmondta, hogy a japán építész tervei szerint egy légies ház épül majd fel, üvegfalakkal körülvéve és egy különleges tetővel ellátva, így a természet és az épület párbeszédet folytat egymással. A térszint alatt lesznek majd a kiállítóterek. A Városligeti tó közelében létrejövő intézmény állandó kiállítása interaktív módon mutatja be a zene működését, valamint átfogó magyar és egyetemes zenetörténeti képet ad a látogatónak, az első időszaki tárlat pedig a magyar könnyűzene elmúlt évtizedeit tekinti majd át – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

magyar-zene-haza

Az élményalapú zenei ismeretterjesztő központban helyet kap egy különleges „hangdóm” - ebben a félgömb alakú kupolatérben egyedi hangtechnika hoz létre különleges hangtereket –, továbbá egy koncertterem, egy előadóterem, zenepedagógiai termek és egy digitális könyvtár, a ház mellett pedig szabadtéri színpadot is kialakítanak.

magyar-zene-haza

A természet ihlette épületeiről ismert Fudzsimoto Szu a Magyar Zene Háza tervezésekor a Városliget hangulatából és a zenéből egyaránt merített. Az épület jellegzetes, lebegő hatású tetejét a hang rezgésének vizuális képe, a hullám ihlette, az oldalfalak a nyitottság és átjárhatóság jegyében üvegből épülnek, míg a tetőre álmodott lukacsos szerkezet, hasonlóan a fák lombjaihoz, átereszti a fényt az épület belső helyiségeibe is – közölte Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoport vezetője.

magyar-zene-haza

A Magyar Zene Háza látványtervei már elérhetők a YouTube-on.

MTI Fotó: Városliget Zrt.
Forrás: MTI

2018.09.04