2Cellos

tmoni zeneajánlója

2cellos-luka-sulic-stjepan-hauser

Azt hiszem, nem nagyon kell bemutatni a 2Cellos néven robbanásszerűen világhírűvé vált Luka Sulicot és Stjepan Hausert, akik 2 csellóra készült könnyűzenei átiratokban utaznak. Nem is akárhogy! A két ördöngös csellista bemutatkozó lemeze nem kapott külön címet, egyszerűen a duó nevét viseli. Ha az volt a céljuk, hogy a formáció nevét minél előbb, minél szélesebb körben megismerjék, akkor elérték, bár nem az első lemez címadásával, hanem zseniális játékukkal.

Aki csak egyszer is látta – márpedig több mint 125 millióan látták – a youtube-on a Thunderstruck című AC/DC adaptációjukat, azonnal elkezdte keresni, hogy mi mást játszanak – ennyire fenomenálisra sikerült a darab. És a többi is -legyen bármilyen stílusú – hasonlóan lenyűgöző zeneileg, a hozzá készült videók látványvilága pedig nagy fokú kreativitásról tanúskodik.

A már említett első, 2Cellos címet viselő albumon 12 átiratot hallgathatnak meg a két sráctól, akik gyermekkoruk óta játszanak gordonkán. Sulic a zágrábi zeneakadémiára járt, Hauser pedig egy manchesteri zeneiskolába, 2011-ben diplomáztak, majd megalakították a duót, s azóta számos díjat nyertek, hangszerükkel szinte az egész világot bejárják. Dinamikus zenéjük lebontja a különböző műfajok közti határokat, s a leghihetetlenebb crossover hangzásokat hozza létre. A 2011-ben megjelent lemezen nemzetközi slágereket adnak elő olyan előadóktól, mint például a U2, Sting, Michael Jackson, a Skillet, a Guns N' Roses vagy a Nirvana.

 

 Tracklist:

01. Where The Streets Have No Name (U2)
02. Misirlou (Theme From Pulp Fiction) (Dick Dale)
03. Use Somebody (Kings of Leon)
04. Smooth Criminal (Michael Jackson)
05. Fragile (Sting)
06. The Resistance (Muse)
07. Hurt (Nine Inch Nails)
08. Welcome To The Jungle (Guns N' Roses)
09. Human Nature (Michael Jackson)
10. Viva La Vida (Coldplay)
11. Smells Like Teen Spirit (Nirvana)
12. With Or Without You (U2)

 

2cellos-in2ition

Második lemezükön, a 2013-as In2itionon a lemezen vendégként szerepel többek között Elton John, Steve Vai, Lang Lang, Naya Rivera, és Zucchero is, és olyan világhírű előadók zenei átiratait tartalmazzák, mint az AC/DC, Rihanna, Cher vagy Jean Michael Jarre. Bob Ezrin (KISS, Alice Cooper, Pink Floyd stb.) az album producere. Az albumot egy zseniális videó vezette fel, ami a Highway To Hell című AC/DC klasszikus feldolgozásához készült, és Steve Vai nemcsak a dalban, hanem a klipben is szerepelt, méghozzá önmagát alakítva egy hangszerboltban. “…Menj, és nézd meg őket élőben, mert ez tényleg elképesztő! Nem emlékszem, hogy láttam volna már ilyen izgalmas dolgot, mint amit Ők csinálnak, Jimi Hendrix visszatért a 60′-as évekből…” – így ajánlja Őket Sir Elton John.

Tracklist:

01 Oh, Well Ft. Elton John
02 We Found Love
03 Highway to Hell Ft. Steve Vai
04 Every Breath You Take
05 Supermassive Black Hole Ft. Naya Rivera
06 Technical Difficulties
07 Clocks Ft. Lang Lang
08 Bang Bang Ft. Sky Ferreira
09 Voodoo People
10 Candle in the Wind
11 Orient Express
12 Il Libro Dell 'Amore Ft. Zucchero
13 Benedictuss

2cellos-celloverse

Aztán 2015-ben jött a Celloverse, amelyen többek között feldolgozták Sting, Avicii, Michael Jackson, a Mumford & Sons, a Muse, a Radiohead, az AC/DC és Paul McCartney and Wings egy-egy slágerét is. Azt azért meg kell hagyni, hogy nem kis teljesítmény az Apocalyptica után hasonló műfaji crossoverrel sikerrel próbálkozni, de a két horvát csellistának sikerült, ami részben annak köszönhető, hogy nem kizárólag rock és metál zenék feldolgozásával foglalkoznak, hanem mindenféle műfajjal. A népszerűség másik oka a roppant virtuóz és látványos előadásmód, ami sajnos a CD-t hallgatva csak részben jön át (a virtuozitás), annál inkább a műfaji sokszínűség.

Tracklist:

01. William Tell Overture
02. I Will Wait
03. Thunderstruck (Intro)
04. Thunderstruck
05. Hysteria
06. Shape Of My Heart
07. Mombasa
08. Time
09. Wake Me Up
10. They Dont Care About Us
11. Live And Let Die 2cellos Feat. Lang Lang
12. Street Spirit (Fade Out)
13. Celloverse

2cellos-the-score

2017-ben állt elő a horvát cselló-duó a The Score című lemezzel, amelyen mozi és televíziós filmzenéket dolgoztak fel a maguk utánozhatatlanul eredeti módján. Többek között felcsendülnek a Trónok harca, A rettenthetetlen, A Gyűrűk Ura, a Love Story, A keresztapa, a Titanic és a Schindler listája ismerős melódiái. A negyedik lemeznél a Londoni Szimfonikus Zenekar működött közre, a társproducer pedig az a Nick Patrick volt, aki Plácido Domingo és az Il Divo anyagain is dolgozott. Stjepan Hauser azt nyilatkozta az album megjelenését követően, hogy szeretik a filmzenét, ezért dolgozták fel kedvenc filmes zeneszerzőiktől a legkedvesebb dalokat.

Tracklist:

01. Medley – Game of Thrones
02. May It Be
03. For the Love of a Princess
04. Love Story
05. Cinema Paradiso
06. Moon River
07. Love Theme
08. My Heart Will Go On
09. Theme – Rain Man
10. Cavatina
11. Malena
12. Main Theme – Schindler's List
13. Titles – Chariots of Fire
14. Now We Are Free

A különleges zenei élményt, amit a 2Cellos nyújt hallgatóinak, mindenkinek bátran ajánlom.

tmoni

Forrás:2Cellos honlapja, Wikipedia

2018.08.31