VOICES of 2018

Operaünnep a Széchenyi téren - Molnár György képriportja

voices-of-2018-gyor

Hazánk egyik legrangosabb hazai operaeseményét, a  Plácido Domingo’s Operalia világverseny díjazottjai számára rendezett VOICES OF 2018  koncertet immár hagyományosan a győri Széchenyi téren, a Szent Ignác Bencés Templom előtt felállított színpadon rendezték meg augusztus 18-án este fél 9-kor.

Plácido Domingo spanyol tenor világsztár 1993-ban alapította a tehetségkutató világversenyt, melyet évente más-más országban rendeznek meg, ahol a zsűriben a legmeghatározóbb operaházak vezetői foglalnak helyet, s melyen maga Domingo segíti a versenyzők felkészülését. Az Operalia verseny célja, hogy hogy új tehetségeket fedezzen fel az operaéneklés számára. A megmérettetésen 18 és 30 év közötti énekes vehet részt.

A műsor moderátora, Agócs Judit, a Győri Nemzeti Színház népszerű művésznője köszöntötte az eseményen megjelent nobilitásokat, majd színpadra szólította az est fővédnökét, Borkai Zsolt polgármestert. Polgármesterünk büszkén említette, hogy Győr már hatodik alkalommal ad otthont ennek a kiváló zenei eseménynek, s reméli, hogy ez is nyom a latban, s hozzájárul ahhoz, hogy elnyerjük 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A gálakoncert közreműködője ezúttal is a világelithez tartozó népszerű Győri Filharmonikus Zenekar volt, akiket ezen az estén Manuel López-Gomez venezuelai származású, világhírű fiatal karmester dirigált nagy lendülettel és átéléssel.

A koncertet Giuseppe Verdi Nabucco nyitányával kezdték, majd ezt követően egymás után léptek színpadra az Operalia verseny díjazott énekesei. Marco Ciaponi (Olaszország) tenor, a 2017-ben, a kazakhsztáni Astana Operában rendezett Operália Zarzuela-díjasa Gaetano Donizetti Szerelmi bájitalának II. felvonásából énekelte Nemorino románcát. Leon Kim (Dél-Korea), a 2017-es Operália 3. díjas baritonja Donizetti Lammermori Lucia operájából énekelt áriát. Szűnni nem akaró hatalmas taps kísérte Adela Zaharia (Románia), a 2017-es Operalia szoprán első díjasának, valamint Zarzuela-díjasának bemutatkozását, aki Verdi Traviatájából Violetta áriáját adta elő – briliáns módon. A koncert különleges vendége ezúttal a győri születésű Polyák Lilla volt, aki Lévay Szilveszter Rebeca c. művéből énekelte a Főcímdalt és egy másik művéből a Csillagok aranyát. Az est folyamán számos ismert és közkedvelt Verdi-, Gounod-, Donizetti-, Puccini-áriára, -kettősre tapsolhatott a hálás közönség, de elhangzott Aram Hacsaturján Kardtánca is.

Bizonyítandó, hogy a fellépők is kiválóan érezték magukat, a műsor végén még közös táncra is penderültek. A gálaműsor 22.30-kor, most is a közönség tapsviharának kíséretében ért véget. A rendezvény végén a közvetlen, barátságos művészek boldogan álltak, ültek kamerám elé – rendkívüli örömömre.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.08.21