Selexyz Dominicanen – könyvesbolt 13. századi kulisszák között

Szilvási Krisztián írása

selexyz-dominicanen-konyvesbolt-13-szazadi-kulisszak-kozott

Bizonyos esetekben valóban lenyűgöző látványt képes nyújtani a múlt és a jelen kézfogója. Amikor olyan fizikai, illetve szellemi objektumok erősítik egymást, amelyek valahol öröktől fogva összetartoznak. Mint például a vallás, az elmélyült tudás gyakorlása és a könyvek. Nos, valami ilyesféle találkozásnak lehet szemtanúja, aki a hollandiai Maastricht-ban jár, s belép a 13. századi gótikus építészet egyik gyöngyszemébe, a Selexyz Dominicanen monumentális templomába. Amely egy összetett projektnek köszönhetően ma már nemcsak egy műemlék épület és a vallási hagyományőrzés helye, hanem egy modern könyvesbolt is, ahol a vásárlás közben például egy jó kávéval felvértezve leülhetünk olvasgatni.

A látszólagos idegenkedés, ne adj isten, blaszfémia a klasszikus mitológiában gyökerezik, egészen Merkúrig – a kereskedők istenéig, az istenek futáráig, a csalók védelmezőjéig – vezethető vissza. Azóta viseli magán a kereskedelem az „erkölcstelen” címkét, s a kereszténység térnyerése után ez az idea még tovább gyűrűzött Szent Miklóson és Aquínói Szent Tamáson keresztül egészen jelenünkig. Ezért érezheti az atavisztikus jellegű zavart a látogató, amikor átlépi a Selexyz Dominicanen könyvesboltjának küszöbét.

Az üzletnek otthont adó gótikus templomot 1294-ben szentelte fel a Szent Domonkos Rend, az épület azonban pontosan 500 év elmúltával, 1794-től nem rendelkezik vallási funkcióval – ekkor kobozta el Napóleon hadserege az egyháztól, hogy katonai célokra használja fel. Azóta a Selexyz Dominicanen volt városi archívum, raktárház, de még kerékpártároló is. 2005-ben azonban a Boekhandels Groep Nederland (BGN) elhatározta, új(ra) életet ad az épületnek, hogy nem sokkal később megszülessen a világ – minden valószínűség szerint – leghihetetlenebb könyvesboltja.

A Selexyz Dominicanen belső kialakítását az amszterdami székhelyű Merkx + Girod Architecten végezte, előnyként aknázva ki a templom felépítménye által meghatározott hatalmas tereket. A BGN megbízásából összesen 1200 négyzetméternyi értékesítési térre volt szükség szemben a templom 750 négyzetméteres földszinti lehetőségeivel, így Evelyn Merkx és Patrice Girod kitaláltak egy óriási méretű, többszintes, végigsétálható könyvespolc-szerkezetet, amely két plusz emelettel kompenzálni tudta a helyszükségletet. Az impozáns „könyvespolcot” a Keijsers Interior Projects alkotta meg a templom jobb oldalán a középső- és az oldalsó hajók között, beépítve a kőoszlopok közé. A vásárlók lépcsőkön jutnak fel a könyvszekrény-rendszer fekete acél padlózatú emeleti folyosóira, ahonnan remek és közeli kilátásuk nyílik a templom egészére: a boltívekre, a hajókra, a díszítő freskókra.

Ezzel ellentétben az épület másik oldalán megmaradt a templom eredeti belmagassága, a középső hajóval párhuzamosan alacsony asztalok vannak elhelyezve, amelyek szinte magukhoz vezetik a látogatókat. A bal oldali hajó mentén alacsony, párhuzamos asztalok és merőleges könyvespolcok sorakoznak, amelyeket az oszlopok szabályos ritmusa tematikus szigetekké választ szét egymástól. A világítás szerves része a könyvesbolt kialakításának, a bal oldali hajó végében, az oltár-részén, a templomi csillár alatt egy kávézó van kialakítva bárpulttal, fal mentén elhelyezett asztalokkal, puffokkal, karosszékekkel, középen pedig egy kereszt alakú, körbeülhető, sokszemélyes asztal foglal helyet.

A lenyűgöző számszerű adatok mindennél jobban bizonyítják a projekt sikerét: az évente megforduló 700 ezer látogató-vásárló 25 ezer könyv 45 ezer kötete közül válogathat. A Selexyz Dominicanen könyvesboltjának építészei, a Merkx + Girod Architecten pedig 2007-ben elnyerte a Lensvelt de Architect-díjat.

Szilvási Krisztián

Készült a Selexyz Dominicanen Bookstore by Merkx+Girod Architecten cikke alapján

A képek az Everystockphoto szabad felhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezeken a linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép.

2018.08.25