Magyar világpremierek a montreali filmfesztiválon

Nyolc magyar film a vetítővásznon

nyitva_foto_megafilm

Nyolc magyar film, köztük öt világpremier gazdagítja az augusztus 23-án kezdődő Montreali World Filmfesztivál műsorát. Észak-Amerika neves seregszemléje a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 15 filmfesztivál egyike a berlini, cannes-i és velencei film mustrákkal együtt.

A versenyprogramban Topolánszky Tamás Yvan a világhírű magyar rendezőről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről és a Casablanca című filmklasszikus születéséről szóló Curtiz című alkotása (világpremier) és Szász Attila (A berni követ, Félvilág) egy szovjet kényszermunkatáborba hurcolt nő tragikus történetét bemutató Örök tél című rendezése kapott meghívást.

Az elsőfilmek versenyében indul Schwechtje Mihály filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) (világpremier) című „tini thriller”, melynek témája az internetes zaklatás. A dokumentumfilmek között Elek Dóra Világlátó Baltazár című munkája versenyez.

Nagypál Orsi Nyitva (világpremier) című első mozifilmje a montreali filmfesztivál Fókusz elnevezésű válogatásába kapott meghívást. A Filmalap támogatással készült szókimondó romantikus vígjáték a monogámia lehetetlenségéről, alternatíváiról és azok lehetetlenségéről szól. A Nyitva című filmet íróként és rendezőként is Nagypál Orsi (Hidegzuhany, Terápia, Csak színház és más semmi, Tóth János) jegyzi. Radnay Csilla és Kovács Lehel mellett főszerepben Jordán Adél, Péterfy Bori, Ötvös András, Lénárdt Laura és Brasch Bence látható. Operatőr Herbai Máté, vágó Mezei Áron, zeneszerző Moldvai Márk, producerei Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. A film gyártója a Megafilm. A Nyitva a hazai mozikban októbertől lesz műsoron (Előzetes).

Sándor Pál bohém komédiásokról szóló Vándorszínészek című legutóbbi alkotása a „World Greats” programban lesz látható Montrealban. A 19. században játszódó, sztárszereposztással, Martinovics Dorina, Mohai Tamás, ifj. Vidnyánszky Attila, Nagy-Kálózy Eszter, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza és Rudolf Péter szereplésével készült road movie egy maroknyi csepűrágó megható és szórakoztató története.

A rövidfilmek között Pápai Pici Varjúháj (világpremier) és Molvay Norbert Jövő szerdán (világpremier) című alkotásai versenyeznek.

Magyar Nemzeti Filmalap

2018.08.17