789

Tiltólistán Micimackó

Nem mutathatják be a kínai mozikban a Disney Barátom, Róbert gida című filmjét

baratom_robert_gida

A kínai hatóságok nem engedélyezték a Walt Disney legújabb családi fantasy filmjének, a Barátom Róbert Gidának a bemutatását - adta hírül a Hollywood Reporter. A szakértők találgatnak, hogy mi állhat a döntés hátterében.

A filmes szaklap honlapjának forrása szerint a tilalom annak a számlájára írható, hogy az "országban keresztes háború folyik a film főszereplője Micimackó képe ellen, ami a kínai Kommunista Párttal és Hszi Csin-Ping kínai vezetővel szembeni ellenállás szimbólumává vált". A kínai hatóságok tavaly nyáron kezdték el blokkolni a Micimackót ábrázoló képeket a közösségi médiában, ugyanis egyes bloggerek összehasonlították a dundi mackót Hszin Csin-ping államfővel. Idén júniusban pedig leállították az HBO adását a után, hogy John Olivier műsorvezető kigúnyolta Hszi érzékenységét arra, hogy Micimackóhoz hasonlították őt.

Egy másik forrás a döntést a külföldi filmek kínai kvótájának számlájára írta. A hatóságok évente 34 külföldi filmet engednek forgalmazni a kínai mozikban. Számos nyáron bemutatott hollywoodi kasszasiker és egyéb külföldi filmek hada vár arra, hogy beléphessen erre a hatalmas piacra.

A Barátom, Róbert Gida a második Disney-film idén, amelyet nem forgalmaznak a Disney-mánia uralta Kínában, ugyanis az Időcsavar forgalmazását is elutasították a helyi hatóságok. Ugyanakkor augusztus 24-én fogják bemutatni a stúdió A Hangya és a Darázs című szuperhős filmjét.

A kínai tilalom vélhetően nem fog végzetes károkat okozni a Barátom, Róbert Gidának, a film ugyanis a múlt héten 25 millió dolláros jegybevétellel nyitott az észak-amerikai mozikban.

Forrás: MTI

2018.08.14