Augusztus 13. - a balkezesek világnapja

- SzaSzi - (aki szerencsére kétkezes) írása

balkezesek-vilagnapja

Először 1976-ban tartották meg a balkezesek világnapját figyelemfelhívó jelleggel, majd 1992 óta világszerte ünnepeljük egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére. Mire akarják ráirányítani a figyelmet? 

A balkezesség nemcsak a kényelmetlenségről szól. Számos kutatási eredmény igazolja, milyen súlyos mentális, pszichikai, társadalmi, szociális problémákat okozhat a „jobbik” kézre való átszoktatás. Észre kell vennünk, hogy ezt a világot a jobbkezesek uralják, de a balkezeseknek is vannak jogaik. 

Ki ne szórakozott volna iskolás korában azzal, hogy a „másik” kezével próbált írni? Nagy koncentrációt követelt, szinten megfájdult tőle az ember szeme, vagy a feje. De itt most az írásnál többről van szó! Ha jobbos vagy, próbáld ki például bal kézzel milyen kinyitni egy ásványvizes üveget vagy az ajtót, vágni az ollóval, használni egy szeletelő gépet, a számítógép egerét. A műszaki cikkek indító gombjai leggyakrabban a jobb oldalra kerülnek. A postán, a bankban a jobbról rögzített toll nem ér át a bal oldalra. A fiú ingek, nadrágok gombolása is kényelmetlen bal kézzel. Talán ez a néhány kellemetlen tapasztalat is segít megérteni, hogy a balkezesek milyen gondokkal küszködnek nap, mint nap. Arányuk világviszonylatban nem tűnhet nagynak, a felnőtt lakosság 8-15 %-a, vagyis kb. minden hetedik ember (az adat a fejlettebb országokra értendő).

Miért kap ekkora figyelmet a kezesség kérdése? A balkezességet évszázadokon át tiltották a társadalmi normák. Az iskolában a 20. század közepéig veréssel, majd a szülői erőszak sugalmazásával hazánkban is ez volt a hivatalos „pedagógia”. A balkezes tanulóktól elvárták, hogy a „szép kezükkel” egyenek vagy írjanak, ami alatt nyilván a jobbot kell érteni. A világ legnagyobb részében a jobbkezesség a természetes. Valószínűleg azért, mert a mi kultúránkban az írás iránya balról jobbra halad. A muszlim országokban pedig a jobb a tiszta a szent cselekedetekre (evés, munka), a bal a tisztátalan dolgokra (WC-használat) fenntartott kéz.

A balkezesség kialakulásának és megrögződésének okát egyes tudósok nem a kulturális, hanem az evolúciós gyökerekben keresik. Az evolúció folyamán ugyanis az emberi agy két féltekéje bizonyos aktivitások tekintetében specializálódott, ez az ún. lateralizáció. Vagyis a test egyik oldali szerve aktívabb, jobban teljesít a másik oldalival szemben. Legismertebb formája a kezességre vonatkozik, de egyébként páros szerveink mindegyikénél kimutatható az egyik oldali dominancia. Kutatások szerint az anyaméhben már a 8. hét körül eldől, hogy melyik oldal lesz a dominánsabb. Kialakulásában szerepe van az öröklődésnek is, de egyáltalán nem biztos, hogy egy balkezes szülőnek balkezes lesz a gyereke. Ha mindkét szülőnek a bal a domináns keze, akkor is csak maximum 50% esély van arra, hogy a gyereküké is az lesz. A környezeti tényezők is befolyásolhatják (pl. ha a két szülőtől a bal kéz használatát látja). Ha valakit komoly sérülés ér a jobbján, akkor előfordulhat, hogy az agya automatikusan átáll, és a bal keze veszi át ezt a szerepet. Vannak kétkezesek és rejtett balkezesek is.

Nézzünk egy-két gyorstesztet annak kiderítésére, hogy melyik kezünk a domináns. Figyeljük meg melyik kézzel történik a spontán integetés, vagy karba font kezünk közül melyik van fölül. Aki ennyivel nem elégszik meg töltse ki az ún. Edinburgh Handedness Inventory tesztet, amely 1971 óta nemzetközi elismerésnek örvendő kutatási módszerek alapját képezi.

A balkezességről számos téveszme kering. Egy biztos, hogy az átszoktatással nagy bajokat okozhatunk a gyerekeknek, és ezt már vizsgálatokkal is igazolják. Erre is igyekeznek felhívni a figyelmet a világnapon a szervezők. Milyen nehézségekről, problémákról van szó? Csak néhány tény. Az átszoktatással ugyan sikerül a jobbkezesek világához igazodni, de jöhet helyette más, nagyobb probléma, amiről nem is gondoljuk, hogy mi magunk okoztuk. Ilyenek például: koordinációs problémák, állandó fejfájás, az ügyetlenségből eredő sikertelenség, beilleszkedési és egyéb viselkedési zavar, önbizalomhiány, dadogás, stressz, stb. Megfigyelhető, hogy a diszlexiás, diszgráfiás gyerekek jelentős hányada – akár 40-50 százaléka – balkezes. Az SNI (sajátos nevelési igény) státusz megszerzésével azonban megint csak nem oldjuk meg a problémát. Szerencsés eset, amikor a pedagógus még kisgyermekkorban felismeri, hogy a számolási, betűtévesztési, esetleg a magatartási zavar hátterében a laterális dominancia elnyomása okozhat problémát. Még szerencsésebb, ha ezzel tud is valamit kezdeni.

Ma már nem jellemző az átnevelés, de nagyon fontos lenne, hogy segítsük is boldogulni a balkezeseket ebben a számukra „fordított világban”. Kedves Balkezesek! Akinek a balsorsa úgy hozta, hogy balkezes, ne érezze magát balféknek vagy balfácánnak. Valaha ez balszerencse volt, de ma már nem ciki, az átszoktatás egyenesen tilos és egyre több a kifejezetten számukra készülő szerszám vagy használati tárgy.

A tudósok azt is kimutatták, hogy a balkezességnek előnyei is vannak. Náluk ugyanis a jobb agyfélteke aktívabb. Ez a rész felel a kreativitásért, amelynek – egy hasonlattal élve – „nagyobb a sávszélessége”. Például míg egy jobbkezes ember csupán 7 másodpercig tudja felidézni egy egyszer látott kép apróbb részleteit, a balkezeseknél ez akár 10 000 másodperc is lehet. Digitalizált, vizuálisan fejlett világunkban ez bizony előny! A versenysportokban a balos sportolók kihasználhatják a meglepetés erejét, jobbkezes ellenfelüknek igazi kihívást jelenve. Szóval balkezesnek lenni ma már inkább menő. Mindenkinek joga van az ügyesebb kezét használnia!

- SzaSzi -

Forrás: wikipédia, balkezesgyerekek.hu

A kép a Flickr szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken érhető el.

2018.08.13