Fenyő Miklós nyáresti koncertje Győrben

Molnár György képriportja

fenyo-miklos-koncert-gyorben

Az égiek intézkedéseire és a meteorológiai intézet folyamatos élő tudósításaira figyelemmel a győri városvezetés – nagyon helyesen! – úgy döntött, hogy a július 21-én szombatra tervezett Fenyő Miklós koncertet egy nappal később, 22-én, vasárnap tartják meg. És ez bejött.

A közelmúltban újjá varázsolt Dunakapu téren, a koncert kezdése előtt jó egy órával már biztosították helyüket a félszázad óta pályán lévő (ki az, aki nem ismeri?) zenész, előadóművész győri fellépéséről lemaradni nem akaró ifjú, valamint sokkal kevésbé ifjú rajongók. A színpadon még igazítottak picit a rendezők, a győri médiumok fotósai várakozó álláspontra helyezkedtek, a fellépő táncosok bemelegítettek a háttérben, az est főszereplői megjelentek a színpad melletti kijáróban, Fenyő Miklós elszívta a fellépés előtti utolsó cigarettáját, aztán…a hatalmas teret dugig megtöltő közönség egetverő rivalgásától kísérve, kezdetét vette a show.

Természetesen, a Csókkirály c. egykori Hungária-slágerrel, amely az eltelt évtizedekben szinte az énekes védjegyévé vált. Másfél órán át egymás után hangzottak fel a rádióból (annak idején még a Luxemburg Rádióból is) jól ismert számok, melyek közül nyilván nem hiányozhatott a Csavard fel a szőnyeget vagy a Csók a családnak, de elhangzott az Ébredj fel Rockandrollia, a Colombus, a Hotel Menthol, és a Rock and roll party is. Fenyő Miklós a slágerek közben is ébren tartotta a közönség érdeklődését, igazi profihoz méltóan mókázott, mesélt.

Az élményt, a látványt a Fenyő Gyöngye zenekar, a Csacska Macska vokál tagjai és a Jampi Angyalok táncosai tették teljessé. Közben a téren „úri közönség” is táncolt.

Este 10 óra után, a koncert végén hangzott fel a Made in Hungária, ez a fantasztikus, Fenyő Miklós életéről szóló sláger, mely országunk iránti szeretetéről, tiszteletéről, büszkeségéről, hűségéről szól, s mely méltán csendül fel többször nemzeti ünnepünkön is:

"…Nekem meg volt Amerika,
Amíg másnak csak az IKKA,
És a rock and roll-t az összkincsemet
elhoztam haza.

Mert szólni csak itt tudok,
Míg a szívem szólni hagy,
Hiszen itt voltam én nagyon kicsi,
És lettem kicsit nagy,
És ez a szív százszor,
Újra fel lángol,
Ha velem vagy.
Elindult vágy és remény,
Kísérte árny és a fény,
És közben megtanultam újjászületni én.

Made in Hungária,
Minden álmom otthona,
Mennyi szép szeszélyes
Rém látomás.
Made in Hungária,
Ki mondja más,
Hogy aki hű volt hozzám
Nincs mit megbánnia…"

Tényleg, csodálatos nyáresti koncert volt!

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

 

 

2018.07.24