1462

Az angol beteg lett öt évtizednyi Man Booker-díjas közül a legjobb


angol-beteg-a-legjobb-man-booker-dijas

Michael Ondaatje Az angol beteg című regénye lett a legjobb irodalmi alkotás az utóbbi öt évtized Man Booker-díjas művei közül. A díjat 2018. július 8-án este a Man Booker 50 Fesztivál zárórendezvényén a londoni Royal Festival Hallban adták át a győztesnek.

Az abszolút győztest közönségszavazással választották ki a Man Booker-díj eddigi nyertesei közül a rangos brit irodalmi elismerés alapításának 50. évfordulója alkalmából. A szavazáshoz öttagú zsűri válogatott ki az eddigi 52 győztes közül minden évtizedből egy-egy irodalmi művet. A testület tagjai egy-egy évtized nyertes munkáit olvasták újra, hogy a legjobbat kiválasszák.

Robert McCrum, a The Observer szerzője a hetvenes évekből V. S. Naipaul művét, az In a Free State-et, Lemn Sissay költő a nyolcvanas évekből Penelope Lively művét, a Moon Tigert, Kamila Shamsie regényíró a kilencvenes évekből Az angol beteget, Simon Mayo rádiós a 2000-es évekből Hilary Mantel Farkasbőrben című alkotását és Hollie McNish költő a 2010-es évekből George Saunders Lincoln és a bardo című könyvét jelölte a Golden Man Booker-díjra - ismertette a The Guardian. Az öt döntős könyvre aztán a közönség egy hónapig szavazhatott a Man Booker honlapján.

"Az angol beteg magával ragadó regény, költői és filozofikus, megérdemelten nyerte el az Arany Man Booker-díjat – mondta el Helena Kennedy, a Man Booker Alapítvány elnöke, majd hozzáfűzte – A díj értékét tanúsítja, hogy az elmúlt fél évszázad díjnyertes műveit még mindig újra és újra nyomtatják.”

Michael Ondaatje alkotása egy elhagyatott olasz villában kezdődik a második világháború végén, ahol az ápolónő, Hana egyetlen megmaradt sérültről gondoskodik. A kigyulladt repülőről megmenekült, felismerhetetlenségig megégett, ismeretlen angol beteg lázálmaiban fájdalmas múltjával viaskodik. Hanának csupán egy tragikus szerelem történetének jegyzeteivel ellátott Hérodotosz-kötet nyújt némi segítséget a beteg múltjának megfejtéséhez, amit a beteg holmija között talál.

A Sri Lanka-i születésű kanadai Michael Ondaatje a világ egyik legjelentősebb írója, munkái írók és olvasók nemzedékeire voltak hatással. Bár regényeit ismerik a legtöbben, költeményeket is ír, memoárja is megjelent, továbbá filmekben is dolgozott. A linearitást (időrendiséget) megbontó elbeszélői stílusát az 1992-ben publikált Az angol betegben fejlesztette tökélyre. Olyan narratív struktúrát dolgozott ki, melyben több szorosan egymáshoz kapcsolódó, részletesen kidolgozott pillanatfelvétel egymás mellé helyezése rajzolja ki a történetet. Bár elsősorban elbeszélőként ismert, Ondaatje munkássága kiterjed a költészet és a film területére is. Tizenhárom verseskötete jelent meg, melyek közül kettő is elnyerte az egyik legnívósabb kanadai irodalmi díjat, a Governor General's Award-ot. Egy regényét (Coming Through Slaughter) és egy verseskötetét (The Collected Works of Billy the Kid) is színpadra alkalmazták és számos alkalommal mutatták be Észak-Amerika szerte.

Ondaatje a két író egyike, akinek műve a Man Booker-díjat és az Oscar-díjat is elnyerte. Kamila Shamsie kiemelte: a kötet azon ritka regények közé tartozik, amelyek "az ember bőre alá hatolnak", arra ösztönzik, hogy újra és újra olvassa el, s az élmény mindig új és újabb meglepetést és örömöt szerez. "Tökéletesen mozog az epika és az intimitás között, az egyik pillanatban a sivatag végtelenségét látjuk, a másikban a nővér egy szilvát tesz a beteg szájába. Kevés regény érdemli meg azt a dicséretet, hogy hatása átformálja az embert. Ez megérdemli" - fogalmazott Shamsie.

Michael Ondaatje az ünnepségen arról beszélt, hogy sohasem olvasta újra a regényt. "Egy percig sem gondolom, hogy ez lenne a legjobb könyv a listán, különösen mivel azon korunk egyik olyan mesterének műve szerepel, mint V. S. Naipaul vagy olyan alkotások, mint a Farkasbőrben. Gyanítom és valószínűleg én tudom a legjobban, hogy Az angol beteg némiképp ködös és zavaró hibák vannak bene" - fogalmazott az író. Beszédében fontosnak tartotta, hogy megemlékezzen olyan nagyszerű írókról, akik még nem kapták meg a Booker-díjat, mint William Trevor, Barbara Pym és Alice Munro.

Az angol beteg 1992-ben kapta meg a Booker-díjat nagy vitát követően, amelynek eredményeként két győztest is hirdettek: Michael Ondaatje mellett Barry Unsworth is nyert. A műből Anthony Minghella rendezésében 1996-ban készült film. A produkció 9 Oscar-díjat kapott, köztük a legjobb film és a legjobb rendező díját. Michael Ondaatje eddigi öt regényével számos díjat nyert. Magyarul két könyve olvasható, a már említett Az angol beteg, és a Srí Lanka-i témát földolgozó Anil és a csontváz (Anil's Ghost).

Forrás: MTI/wikipédia

A kép a Flickr szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2018.07.12