71. Locarnói Fesztivál

Rekordszámú magyar világpremier a nagy presztízsű filmfesztiválon

71-locarnoi-fesztival

Nyilvánosságra hozták a 71. Locarnói Fesztivál programját. Az augusztus 1-11. között megrendezendő svájci filmünnep egyike a legrégebben alapított és legnagyobb presztízsű A kategóriás nemzetközi seregszemléknek, akár a cannes-i vagy a velencei filmfesztivál. Magyar játékfilmek több mint 10 év után most először kaptak újra meghívást a rangos szemlére. Három Filmalap támogatással készült alkotás képviseli hazánkat a nagyszabású eseményen.

A locarnói fesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén lesz a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs akció-thriller, Milorad Krstić alkotásának a világpremierje. Európa legnagyobb méretű vetítővásznán (26 x 14 m), a páratlan hangulatáról és csúcstechnikájáról világhíres Piazza Grandén először vetítenek magyar filmet.

„Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.”

A My Baby Left Me című animációs rövidfilmjéért Berlinale Ezüst Medvével díjazott Milorad Krstić egyedi látványvilágú új alkotása, a Ruben Brandt, a gyűjtő producere Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina, Kurdy-Fehér János és Milorad Krstić. Az akció-thriller több mint 100 szakemberből álló animációs csapat alkotása. A magyar mozikban a Mozinet novemberben mutatja be a filmet, melyet már most nagy várakozás övez.

71-locarnoi-fesztival

A Before Dawn című rövidfilmjével Európai Filmdíjat nyert Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Tegnap a locarnói fesztivál „Cineasti del presente” versenyprogramjában debütál, melynek fődíja az Arany Leopárd. A nemzetközi színészgárdával készült film főszereplője a román Vlad Ivanov, akit leginkább a cannes-i Arany Pálma díjas 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmből, vagy legutóbb a Toni Erdmann-ból ismer a közönség. A főbb szerepekben Jacques Weber, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia, Johanna ter Steege, és a Timbuktu-ból ismert Toulou Kiki láthatók.

A Marokkóban forgatott film története szerint „Victor Ganz, az 50-es éveiben járó sikeres svájci üzletember egy nap nyugtalanító híreket kap cégének észak-afrikai építkezéséről, így azonnal a helyszínre siet, hogy kezébe vegye az irányítást. Odaérve azonban szembesül régen eltemetett emlékeivel: egy 20 évvel ezelőtti szerelem történetével és megkezdődik a kétségbeesett nyomozás a titokzatos lány után. Múlt és jelen szép lassan összemosódik, Ganz pedig egyre mélyebbre süllyed saját, belső útvesztőjében.”

A Tegnap című filmet Fillenz Ádám fényképezte, producere Taschler Andrea. A Filmalap támogatásával készült alkotás a magyar Mirage Film, a magyar Travisss Film, a francia Films de l’Aprés-Midi, a holland Rotterdam Films, a német One Two Films, a svéd Chimney Pot és a Film i Väst, és a marokkói La Prod koprodukciója. A film a tervek szerint szeptember 13-án debütál a magyar mozikban.

71-locarnoi-fesztival

Zurbó Dorottya a Filmalap Inkubátor Program támogatásával készítette Könnyű leckék című első önálló rendezését, mely Kritikusok Hete programban lesz látható Locarnóban. A svájci filmkritikus szövetség által szervezett program mindössze hét innovatív dokumentumfilmet hívott meg. A Könnyű leckék „egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű alkotásban a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. Édesanyja áll hozzá a legközelebb, ő segítette a szökését is, most mégis egyre nagyobb kulturális szakadék tátong köztük. Hogyan is mondhatná el neki a változásokat, amiken keresztül megy? Ez a belső vívódás és a feloldozás iránti vágy válik filmmé a vásznon és talán ez az egyetlen útja a vallomásnak is.”

71-locarnoi-fesztival

A film az Éclipse Film gyártásában készült, producere Ugrin Julianna, a hazai mozikban októberben mutatja be az Elf Pictures.

Bővebb információ a fesztivál honlapján található.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

2018.07.12