Szemétdolgok a magyar fesztiválokon


szemetdolgok-a-magyar-fesztivalokon

Egy fesztivál természetesen arról szól, hogy szórakozz, engedd el magad, és szabadon élj egy hétig, de gondolkoztál már azon, hogy talán kicsit kevesebb szeméttel még jobb lenne a buli? Nem csak arra gondolunk, hogy nem feltétlenül felemelő érzés leülni az előző csoport által az asztalon hagyott gyrosmaradék fölé jóízűen vacsorázni, és nem is arra, hogy mennyire szomorú látvány, ahogyan a nagyszínpados koncertek után a reflektor fénye megcsillan a térdig érő szemétkupacon. Hanem arra, hogy minimális odafigyeléssel, és anélkül, hogy bármilyen buliról le kelljen mondanod, te mennyit tehetsz azért, hogy kicsit kevesebb szemetet termelj. A nagyobb fesztiválok úgy tűnik már elég határozott elképzeléssel dolgoznak azon, hogy minél kevesebb szemét legyen a rendezvényen, de nézzük mit is tesznek egészen pontosan azért, hogy a bulik is jók maradjanak, és a jegesmedvék se haljanak ki idő előtt.

Hogy te személy szerint mit tudsz tenni azért, hogy kevesebb legyen az ökológiai lábnyomod, az baromi egyszerű: ne dobáld szét a szemeted, és igen, ebbe a csikk is beletartozik. Nem amiatt, mert a csikk olyan nehezen bomlana le, bár azért az 1-5, de több forrás szerint akár 10-12 év nem nevezhető olyan gyorsnak sem,  hanem egészen egyszerűen azért, mert az is a kukába való, nem pedig egy mező közepére, ráadásul összeszedegetni is nehezebb a fesztivál végén mint a fél literes kólás palackokat. Elég sok kukát találsz a fesztiválokon, használd őket, és gyűjtsd szelektíven a szemetet. Azt persze nem várja el tőled senki, hogy gondosan mosogasd el a söröskorsódat mielőtt kidobod, de ha már csak annyival hozzá tudsz járulni a környezetvédelemhez, hogy a műanyagot a műanyagos kukába, a koszos zsebkendődet meg a vegyes kukába dobod, máris sokkal jobb a helyzet. A következő lépés az, amikor nem veszel el feleslegesen egy fél csomag szalvétát a kajasoron, vagy nem kérsz mindenhez külön kis zacskót a fesztiválboltban. Egyre több helyen van visszaválthatós pohár, de sima műanyag korsódból is ihatsz kétszer-háromszor sört, az égvilágon semmi bajod nem lesz tőle, ahogyan azt is ki lehet bírni, hogy a vodka-narancsodhoz ne kérj szívószálat. Ha még ehhez hozzáveszed azt is, hogy tömegközlekedéssel vagy telekocsival menj a fesztiválokra, akkor már tényleg imába foglalják a jegesmedve bocsok a nevedet, és tulajdonképpen semmi olyat nem tettél, ami bármiben is gátolta volna az önfeledt bulizásod.

szemetdolgok-a-magyar-fesztivalokon

Lenne megoldás a lebomló műanyagpoharakra. A Heineken vezette be májusban a lebomló műanyagpoharakat, ami ránézésre pontosan ugyanúgy néz ki, mint egy sima hétköznapi műanyagpohár, ugyanannyi fér bele, ugyanolyan ízű benne a sör, viszont környezetkímélő PLA-ból készült. A pohár lényege, hogy növényi alapanyagból gyártották, vagyis komposztálható, és teljes egészében lebomlik. A sörgyár egész májusban ilyen poharakba csapolta söreit néhány budapesti kocsmában, és José Matthijsse vezérigazgató közleményben sürgette a piac többi szereplőjét és a fogyasztókat, hogy fogjanak össze a műanyagmentesítésben. Az akció egyébként olyan jól sikerült, hogy folytatják, és az ezzel párhuzamos, reprezentatív kutatásból az is kiderült, hogy százból 98 ember azt mondja, fontos, hogy kevesebb legyen a szemét, 70 százalék pedig hajlandó lenne többet is fizetni, hogy egy terméket lebomló, környezetbarát csomagolásban vegyen. Nagyjából 50 forintot lennének hajlandóak erre áldozni.

Szívószál nélkül is egyszerűbb lenne az élet. Az Európai Bizottság nemrég előterjesztett javaslatában megnézte, hogy melyek azok az egyszer használatos műanyagtermékek, amelyeket az európai tengerekben és partokon találnak. Az összes tengeri hulladék mintegy 85 százaléka műanyag, a tíz terméktípus pedig ezek 70 százalékát érinti. Hiba lenne azt mondani, hogy ezért csak a felelőtlen turisták és tengerparton ücsörgők a felelősök, hiszen ennek a 70 százaléknak közel 27 százalékát halászeszközök jelentik, de jól látszik, hogy azért mégiscsak a szívószálak, műanyag keverőpálcák, fültisztító pálcák, és persze a tányérok, evőeszközök, poharak vannak többségben. A Bizottság azt szeretné elérni, hogy 2025-ig a PET palackok 90 százalékát visszagyűjtsék a tagországok, és hogy a gyártókat a kötelező tájékoztatás és hulladékgazdálkodási edukáció mellett ösztönöznék arra is, hogy környezetbarátabb megoldásokat alkalmazzanak. A Bizottság azt is szeretné, ha a tervezet kézzel fogható eredményei már a 2019. januári európai parlamenti választások előtt láthatóak lennének, vagyis erre a nyárra még éppen elég ha azt megjegyzi mindenki, hogy az agyoncsócsált szívószála, és az is, amit csak úgy poénból mellé tett, az 500 év alatt bomlik majd le. Erre egyébként már tavaly akciót is szervezett a Felelős Gasztrohős Alapítvány, akkor Harcsa Veronika állt az ügy élére, de a törekvés idén is abszolút tartható, vagyis szívószál nélkül is lehet teljes életet élni, a sörhöz meg a borhoz pedig eleve nem is kellett soha.

De mit tesznek a fesztiválok? A Kolorádó fesztivál nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megóvja a természetet, ami érthető is, hiszen pont az a fesztivál egyik legerősebb tulajdonsága, hogy baromi szép helyen van, egy cserkészpark területén, ezt kell évről-évre megvédeni a szervezőknek és az idelátogatóknak. A belépéskor mindenki kap egy szemeteszsákot, ebbe lehet gyűjteni a szemetet, majd a végén az arra kijelölt helyre vinni. A szervezők elég komolyan veszik a dolgot, mindenkit arra kérnek, hogy még a csikkeket se dobálják el, inkább minden cigis kap egy csikktartót, amit a kijelölt helyen kiüríthető, aki pedig ezután is szemetel, az tényleg a rosszfejség netovábbja, de megkeresésünkre azt mondták, hogy a látogatóik többsége egyébként is ügyelnek egymásra és a környezetükre. Itt is van repohár már  kezdetek óta, 250 forintba kerül, és sok fesztiválozónak megvan az egész szett, vagyis az első Kolorádó repohara is otthon figyel. A szívószál náluk tiltólistára került idéntől. A szemetet önkéntesek szedik cserkészekkel, és a Verkstaden által vezetett Kolorádó butikban nem csak teljesen új dolgokat lehet venni, hanem gondosan összeválogatott és fesztiválra szabott használt ruhákat is be lehet szerezni. A művészeti pályázatuk egyik nyertese pedig egy Plastic Beach nevű projekt volt, ahol PET-palackokból készültek többek között pálmafák.

szemetdolgok-a-magyar-fesztivalokon

A Sziget Kft. szervezésében tartott fesztiválok idén a nemzetközi trendekhez idomulva csak akkor tesznek az italodba szívószálat, ha te azt kifejezetten kéred, de pont most fejtettük ki, hogy miért ne kérd. Az evőeszközök és a tányérok is újrahasznosíthatóak lesznek, ahol csak lehetőség van rá, ez egyébként már így volt a Gourmetfesztiválon is, de most se lepődj meg, ha nem kapsz műanyag kést és villát a kimérős csülökhöz vagy a hamburgert is egy sima papírtálcán tálalják.

Idén bevezették a repoharat is, aminek visszaváltása elsőre nem volt teljesen tiszta, de a szervezők kérdésünkre megerősítették, hogy a poharadat beválthatod egy tokenre is, amit aztán hazavihetsz, hogy másnap azzal kapj egy új poharat, aztán a fesztivál végén hazaviheted magaddal emlékbe.  Ha nem szeretnéd hazavinni emlékbe, akkor se dobd ki, sokkal jobban fognak szeretni a jegesmedvék ha inkább visszaadod az egyik pultosnak, és ennyivel is kevesebb szemetet termeltél. Azért azt hozzá kell tenni, hogy a 450 korsó ár eléggé horror, főleg úgy, hogy magát a pénzt nem kapod vissza, viszont a kis laminált lapot, amit tokenként adnak baromi könnyen elhagyhatod. Talán ennek is köszönhető, hogy a két napos voltos tapasztalat után így is sok pohár van a földön, pedig egyértelmű, hogy amennyiben vissza lehetne váltani pénzért vagy akár nem irreális mennyiség után menő szponzori repicuccokat lehetne kapni érte, valószínűleg sehol nem lennének szétdobálva.

szemetdolgok-a-magyar-fesztivalokon

A Bánkitó fesztivál szintén büszke arra, hogy gyakorlatilag egy érintetlen, vagyis inkább mondjuk úgy, hogy kevésbé frekventált, de annál klasszabb természeti adottságokkal rendelkező helyen tartják. Nagyjából az indulásuk óta nagyon odafigyelnek arra, hogy meg is őrizzék a helyszín adottságait, így mindenkit arra biztatnak, hogy Budapestről telekocsival, de leginkább biciklivel érkezzenek, és a szelektív hulladékgyűjtés mellett gyakorlatilag a kezdetektől letették voksukat a repohár mellett, és azóta is az állandó, nem zenei programok részei a környezetvédelmi vagy ökotudatos előadások.

szemetdolgok-a-magyar-fesztivalokon

A Fishing On Orfű lett 2017-ben a zenészek kedvenc fesztiválja, és a látogatók is eléggé szeretik, mert már jóval a fesztivál előtt teltházas volt idén is. Akik nagy Orfű rajongók, mindig arról mesélnek, hogy mennyire jó napközben csobbanni a tóban, este bulizni, és hogy maga a Panoráma Kemping is milyen hangulatos helyszínt biztosít, szóval érthető, hogy ezt védeni szeretnék, ezért teljesen egyértelmű, hogy a szemétmennyiséget például a repohárral próbálják csökkenteni. A szervezők a megkeresésünkre elmondták, hogy a 200 forintos, visszaváltható repohár gyakorlata nagyon jól működött, és készültek faevőeszközökkel, valamint papírdobozokkal, hogy ne műanyag tányérokon mérjék ki az ételeket. Természetesen szelektíven gyűjtötték a szemetet, és már helyben szelektálták is, hogy az elszállítás ennyivel is könnyebb legyen. Ráadásul itt is van csikkgyűjtő.

szemetdolgok-a-magyar-fesztivalokon

A Szegedi Ifjúsági Napok már jó ideje híres arról, hogy szívükön viselik az újrahasznosítás és környezetvédelem témakörét, ők voltak azok, akik már 2009-ben megnyerték a Greener Festival díját, és azóta is folyamatosan keresnek olyan megoldásokat, amelyekkel csökkenteni lehet a fesztiválozók ökológiai lábnyomát. Ők vezettek be először rekocsmát, ahol a tányér és az evőeszközök is újrahasznosíthatóak voltak, sőt volt ehető kanál, szalma szívószál, és jégből készült feles pohár is, sőt méh Öko/komposzt WC-t is telepítettek.

Mit lehetne még tenni? Az egyértelmű, hogy sok kicsi sokra megy, vagyis minden apró kezdeményezés számít, így már a szívószál elhagyása, a repohár vagy a lebomló evőeszközök és tányérok jó irányt mutatnak, de hogy lehetne még továbblépni? A Coca-Cola Magyarországtól megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy A Coca-Cola által gyártott üdítőitalok és ásványvizek PET-palackja 100 százalékban újrahasznosítható, hasonlóan az alumínium dobozokhoz, viszont hogy ezt hogyan gyűjtik, és hogyan hasznosítják, az a fesztiválokon múlik. Ennek ellenére talán ésszerű lenne bevezetni a gépi kólát és üdítőket, nem csak amiatt, hogy így egyszerűbb lenne kitalálni mennyibe kerül egy whiskey-kóla, hanem mert ezzel és a repohárral a műanyag palackok számát is csökkenteni lehetne.

A már említett Greener Festival egyébként minden évben arról is tart konferenciát, hogy hogyan lehet csökkenteni a fesztiválok környezetkárosító hatását. Legutóbb többek között arról esett szó, hogy a fesztiválon keletkezett  temérdek mennyiségű emberi ürüléket is lehetne hasznosítani, ez most egyébként a ToiToi mosdóknak egy bioaktív anyag hatására lebomlik, tehát nem szennyezi a környezetet, de milyen jó lenne elmondani, hogy valamire használni is lehet. De szóba került a teljesen felesleges tűzijátékok kérdése is, itt a Bournemouth Egyetem oktatója vázolta fel egy egyszerű hasonlattal, hogy milyen is ez a madaraknak. “Ha a galambok elkezdenének köveket dobálni az emberekre egyik este, és ezért el kellene hagynunk a várost amíg abba nem hagyják, mi is idegesek lennénk” - mondta, de a Brit Pirotechnikai Szövetség szerint ez egy nagyon komolyan szabályozott iparág, ami nem károsítja a növényeket és az élővilágot. De szó esett a fenntartható vízfelhasználásról, illetve arról is, hogy mennyire sikeres az a kampány, miszerint a kempingekben hagyott sátrakat rászorulóknak adják. A Roskilde fesztivál most pont azt szeretné megmutatni, hogy mennyire más egy rendben tartott kemping, és mennyivel jobban festenek a fesztiválok kempingjei azóta, hogy elkezdték a szemléletváltó kampányukat, aminek a lényege, hogy ne élj dzsuvában, és szedd össze magad után a szemetet. Ők egyébként arra jutottak, hogy az otthagyott, megtépázott sátrak többsége a szemétben végzi, egyáltalán nem segít semmilyen rászorulón, vagyis sokkal jobb lenne, ha ezeket maguk a fesztiválozók vinnék el a kempingből.

Szép Fruzsina pedig, aki jelenleg a berlini Lollapalooza fesztivál igazgatója, a Take a Stand programot mutatta be a legutóbbi konferencián, amihez rengeteg európai fesztivál csatlakozott, és aminek a fő alapvetése, hogy arra bátorítsa az embereket, hogy álljanak ki az emberi jogokért, és semmilyen formában nem támogatja, nem fogadja el a fasizmust vagy az elnyomás bármilyen formáját.

Összességében tehát a nagyobb fesztiválokon a lehetőség adott arra, hogy környezettudatosan bulizz, már csak neked kell néhány apróságra odafigyelni. Elrettentésképpen ide tesszük, hogy néhány teljesen hétköznapi szemét mennyi ideig bomlik le. Igen, a többségük túlél téged is, szóval ehhez mérten érdemes odafigyelni az újrahasznosításra, és a arra, hogy ne hajítsd be egy bokor alá, mert lehet, hogy te egy hét múlva elmész onnan, viszont az még 100 év múlva is a környezetet szennyezi majd.

Egyébként nem csak a fesztiválokon, hanem a mindennapi életedben is lehetsz egy kicsit környezettudatosabb, mindezt akár applikációkkal is elérheted. Például a Recycle Coach applikációval naponta gyűjtheted, hogy aznap éppen mennyit és mit tettél a környezetért, és abban is segítséget kaphatsz, hogy a háztartásodban keletkező szemétből egészen pontosan mi újrahasznosítható, és mi nem, és kiszámolhatod azt, hogy egy-egy buli alkalmával hogyan alakul az ökológiai lábnyomod. A Hulladékvadásszal pedig bejelentheted ha a környezetedben illegális hulladéklerakót látsz.

Juhász Edina
Forrás: langologitarok.blog.hu

2018.07.11