Megjelenik a The Beatles „A Hard Day’s Night” című albuma Angliában – Ezen a napon történt

Szilvási Krisztián írása

the-beatles-a-hard-days-night

1964. július 10-én minden idők egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara, a The Beatles megjelentette harmadik albumát Angliában. Az A Hard Day’s Night lemezének első oldalán az azonos című film (Egy nehéz nap éjszakája) dalai kaptak helyet. Az első két albummal ellentétben ezen már mind a 13 dalt John Lennon és Paul McCartney írta. (A korong amerikai kiadása két héttel korábban, június 26-án került a boltokba, de nem ugyanazzal a tracklistával, mint a brit verzió.)

Az album címe egyáltalán nem szándékosan, de az együttes dobosának, Ringo Starr-nak köszönhető. Ahogyan John Lennon mesélte egy 1980-as Playboy-interjúban: „Éppen hazafelé kocsikáztam, amikor Dick Lester (Richard Lester, a film rendezője) javasolta, hogy legyen az Egy nehéz nap éjszakája a cím, amit még Ringo mondott egyszer. Én már használtam ezt így az In His Own Write könyvemben mint egyfajta rögtönzött megjegyzést Ringótól. Tudjátok, egyfajta ringoizmusként, amit nem viccnek szánt, csak úgy megjegyzett egyszer. Szóval Dick mondta azt, hogy legyen ez a film címe.

Zeneileg az A Hard Day’s Night lemondott az együttes korábbi albumainak rock and roll jellegéről, elsősorban a pophangzás érdekében. A rövid, életerős popdalokat árnyalt vokálok, közvetlen, jól megjegyezhető refrének és behatárolt ízlésű hangszerelés jellemzi. Mindez lehetővé teszi a hallgatóknak, hogy átélhessék az újonnan formálódó műfajban rejlő „csoportmegélési” hatásokat merészebb akkordválasztékkal, erőteljes harmóniákkal. A kritikusok azt írták, hogy ezzel a Lennon-McCartney dalok sokkal kifinomultabbak lettek zeneileg, mint korábban.

Az A Hard Day’s Night volt az első olyan Beatles-album, amely teljes egészében eredeti dalokat tartalmazott, John Lennon és Paul McCartney szerzeményeit; a tizenhárom számból kilencet Lennon írt és énekelte. Az I'm Happy Just to Dance with You a közös alkotásuk, míg az And I Love Her, a Can’t Buy Me Love és a Things We Said Today McCartney nevéhez fűződik. És ez lett aztán az egyik album a háromból (a Let It Be és a Magical Mystery Tour mellett), amelyen Ringo Starr nem énekel leader-ként.

Az album sokak számára bizonyult meghatározónak, illetve sokak művészetére gyakorolt erős befolyást. Például George Harrison 12-húros elektromos gitárja, vagy maga a film, amely segített a The Byrds együttesének a folkos stílusból fejest ugrani a valódi rock & rollba. Összességében a The Beatles hatalmas mértékben játszott szerepet az 1965-ös év folk-rock robbanásában. A „gombafejűek” sikere olyan brit zenekarok előtt nyitotta meg az utat az amerikai zenepiacra, mint a The Rolling Stones, a The Animals vagy a The Kinks, és inspirálóan hatott fiatal amerikai csapatokra is (pl. The Beau Brummels, The Lovin’ Spoonful).

2000-ben a Q nevű angol könnyűzenei magazin a 100 legjobb brit album listáján az ötödik helyre tette az A Hard Day’s Night lemezét, 2012-ben a The Rolling Stone magazin a Minden idők 500 legjobb albuma szavazásán a 307. helyre sorolta a korongot, valamint szerepel a Robert Dimery által szerkesztett, 2006-os 1001 lemez amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is.

1987. február 26-án az A Hard Day’s Night is megjelent hivatalosan CD-lemezen (mono változatban) a Please Please Me, a With the Beatles és a Beatles for Sale című albumokkal együtt. Ugyanezen év júliusában amerikai importra kiadták a 13 dalt tartalmazó angol verziót is LP-n és kazettán. A sztereó-keverésű hangzásra 1993-ig kellett várni, akkor az 1962-66-ban megjelent Beatles-számok közül jelent meg egy válogatás CD-n, amelyre felkerültek az A Hard Day’s Night, a Can’t Buy Me Love és az And I Love Her című dalok. A lemez tracklistájának többi száma sztereóban először csak 2004-ben került a boltokba a The Capitol Albums, Volume 1 című kiadványban. Aztán végül 2009 szeptemberében jelent meg teljes terjedelmében sztereo CD-n az eredeti A Hard Day’s Night album.

It's been a hard day's night, and I've been working like a dog
It's been a hard day's night, I should be sleeping like a log
But when I get home to you I find the things that you do
Will make me feel alright

Szilvási Krisztián

Forrás: en.wikipedia.org

2018.07.10