Szoboravatás Semmelweis Ignác emlékére

Győrben, a Radnóti utcában

semmelweis-ignac-szobor-gyor

Győrben 2018. július 2-án, a Radnóti Miklós utcában, Dr. Schmidt Péter Semmelweis-díjas gyermekgyógyász főorvos rendelője előtt ünnepélyes keretek között átadták az anyák megmentőjének mellszobrát, amelyet Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész készített.

A 2018-as évet Semmelweis emlékévnek nyilvánították. Az egész országban megemlékezéseket tartottak az orvos születésének 200 éves évfordulóján, július 1-jén. Ez a nap 1992 óta a magyar egészségügy napja is, ilyenkor adják át a szakmai elismeréseket ezen a területen. A szoboravatás után megkoszorúzták Semmelweis Ignác emléktábláját is.

Semmelweis Ignác a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja. Rájött arra, hogy a gyermekágyi lázat maguk az orvosok és hallgatóik okozzák a kézfertőtlenítés hiányával boncolásaik után. Életében eme felfedezését nem értékelték, szaktársai nem voltak képesek elismerni, hogy a kismamák az ő hibájuk miatt veszítik életüket.

1865. augusztus 13-án halt meg méltatlan körülmények között. Több elmélet szerint viszonylag korai halálában nagy szerepet játszott, hogy akkoriban az egész orvostudomány ellene volt, kollégái megalapozatlan gyanú okán küldték Bécsbe, ahonnan a döblingeni elmegyógyintézetbe utalták. Halálának oka valószínűleg az ott szándékos vagy agresszív viselkedés miatt elszenvedett bántalmazás volt.

Először a schmelzi temetőben temették el, annak a felszámolása után felesége 1891-ben maradványait hazahozatta a kerepesi temető sírboltjába. 1965-ben hamvait a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba vitték, s helyezték örök nyugalomba.

N. B.

2018.07.03