WRO – A jövő olimpiája Győrben


world-robot-olympiad

A 2019. novemberében tartandó XVI. World Robot Olympiad Világdöntő rendezési jogát Magyarország, azon belül is Győr nyerte el. De mi is pontosan a WRO? A 15 éve világhódító útjára elindított World Robot Olympiad egy robotépítési és programozási verseny. Célja, hogy megismertesse és megszerettesse az MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai), első ránézésre száraznak és kevésbé izgalmasnak tűnő témakört a fiatalokkal, és motiválja őket informatikai vagy mérnöki pályán való elhelyezkedésre.

A június 19-én tartott sajtótájékoztatón elöljáróban Szögi Zoltán, az Edutus Zrt. vezérigazgatója elmondta, óriási európai és magyar sikerként könyvelhetjük el a WRO rendezési jogát. Hogy is kell elképzelni ezt a világdöntőt? Az Olimpiai sportpark területén tartandó megmérettetésen 2019 novemberében 60 országból mintegy 3000 versenyzőt fogadunk. A 2-3 fős csapatok és egy csapatvezető együtt oldják meg az évről évre változó feladatokat. A négy versenykategóriában – Regular, Open, Football, ARC – 10-25 év közötti fiatalok vehetnek részt.

world-robot-olympiad

Dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium újonnan kinevezett vezetője kiemelte, a WRO már abszolút mértékben az életünk része, a robotizáció egyre inkább teret nyer, szinte utópisztikus világot tárva a szemünk elé. Helyettünk dolgozó gépek, robot kolléga, viszony ember és mesterséges intelligencia között, roboti jogok, döntések, hibák… Erre a következő generációnak kell felkészülnie. De vajon miért is Magyarországot választották a verseny helyszínéül? Egyszerű a válasz: országunk az Európai Unióban élen jár a magas hozzáadott értéket tartalmazó, csúcstechnológiai termékek exportjában. Miért Győrt? Mert a város példaként szolgál arra, hogy miképpen lehet a technológiai változásokhoz innovatív módon viszonyulni, miképpen lehet a városvezetés, a vállalkozások és az egyetem együttműködésével növekedést indukálni. A WRO pedig pont a hasonló kreatív megoldásokra ösztönöz.

world-robot-olympiad

Borkai Zsolt polgármester megtiszteltetésnek tartja, hogy a döntéshozók városunknak adták a World Robot Olympiad megrendezésének jogát. Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy Győr két éven belül két olimpiát rendezhet. Megelégedettségének adott hangot, mert a sport után most egy tudományos nagyrendezvény is lesz a városban. Meggyőződése, a sikeres lebonyolításhoz rendelkezésre áll a megfelelő gazdasági környezet és technológiai háttér is.

world-robot-olympiad

Dr. Földesi Péter, az egyetem rektora szerint kimagasló hatékonyságú az az együttműködés, amely a város, az itt található vállalatok és a Széchenyi István Egyetem között folyik. Együttesen próbálnak tenni azért, hogy a Győrre jellemző iparnak a jövőben is meglegyen a felkészült szakembergárdája. A városban már kisgyermekkortól megkezdődik a műszaki tudományok népszerűsítése, például a Mobilis segítségével. Nagy hagyománya van a játékos műszaki versenyeknek is, például a Formula Student Hungary vagy a RECCS Tésztahíd Építő verseny. Reményei szerint a WRO-nak is nagy sikere lesz a fiatalok körében, mivel ők általában szeretnek mind játszani, mind versenyezni.

world-robot-olympiad

A szervezők bíznak abban, a verseny idején a figyelem ráirányul majd az országra, és amellett, hogy a műszaki felsőoktatás fontossága is előtérbe kerül, a verseny jó szolgálatot fog tenni a jövő generációinak.

N. B.
Fotók: Vas Balázs

2018.06.20