Három könyv focirajongóknak


harom-konyv-focirajongoknak

Ha éppen ezekben a hetekben ajándékoznánk meg valakit születésnap, névnap vagy egyéb ünnep, évforduló alkalmából, és az illetőt nem lehet levakarni a televízió képernyőjéről, mert a futball világbajnokságot nézi, akkor az alábbi könyvek között jó eséllyel találunk olyat, amely olvasnivalóként is tartalmas kikapcsolódást jelent számára. Íme három olyan új könyv, amelyet a focirajongók egyszerűen nem hagyhatnak figyelmen kívül.

Szurkolók milliói várják, hogy Argentína újra olyan teljesítményt nyújtson egy világversenyen, mint 1986-ban (amikor világbajnok lett a Maradona vezette csapat), vagy 1990-ben, amikor ezüstérmesek lettek ugyan, de gyönyörű játékkal kápráztatták el a közönséget. A leghíresebb fociszerző, Jonathan Wilson új könyvében ennek a különleges országnak a focitörténelmét meséli el izgalmasan. Argentína formálódásában tagadhatatlanul óriási szerepet játszott a futball. Messi, Maradona, Di Stéfano és a többiek a focin túlmutató módon fontosak arrafelé. Az argentin foci – Argentína futballtörténete a kezdetektől Messiig olvasmányos argentin kultúr- és társadalomtörténet is egyben. Az 560 oldalas kötet az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg 2018-ban.

Dénes Tamás és Lakat T. Károly kötete (Kossuth Kiadó, 2018) a magyar és a külföldi futballtörténelem „két csapatra való” (11-11) klasszisának a pályáját és élettörténetét eleveníti fel. A Régi csibészek – Nagy vagányok, nagy futballisták című könyvből kiderül, miért ült börtönben a hőskor leghíresebb futballistája, Schlosser Imre. Hogyan került a világbajnoki részvételébe (és ezüstérmébe) Cseh Matyinak egy rangadó utáni verekedés? Valóban az éjszaka császárai voltak-e a futballisták a hatvanas évek Budapestjén, hol siklott ki Törőcsik András élete, miért került a gulágra Eduard Sztrelcov, miért tekintette szinte a fiának Higuitát, a kolumbiai kapust a kilencvenes évek leghíresebb drogkereskedője. Ki volt a botrányhős, aki az angol futball első üzletembere is volt egyben, ki az a kétszeres világbajnok brazil csillag, aki megölte az anyósát, miért nem lett világsztár Kocsis Lajos, s még temérdek érdekesség. Félidei találkozó rokonlelkekkel: öntörvényű zsenik a művészvilágban, a magyar film Gascoigne-ja, a színpad Cantonája vagy éppen a rockzene Törőcsik Andrása.

Harmadiknak hadd ajánljunk egy olyan kiadványt, ami egy picit kilóg a sorból: a fenti kettővel ellentétben nem csak a labdarúgásról szól, de minden értelemben roppant aktuális olvasmány. Ackermann Sándor könyve a Helikon Kiadó gondozásában látott napvilágot, épp a labdarúgó világbajnokság kezdete előtt. A Putyin játéka – Oroszország és a futball nemcsak a fociról, hanem a tornának otthont adó Oroszországról is szól. Akárhogyan és akármilyen szemmel nézzük a mai Oroszországot, csak egy kicsit kell közelebb menni hozzá, hogy lássuk, milyen izgalmas hely ez az újraformálódó birodalom: egyszerre félelmetes és reménykeltő, ahogy küzd benne a múlt, a kommunizmus kísértete és a szovjet idők iránti nosztalgia valami új, még talán definiálatlan szellemmel, ami jót is, rosszat is hozhat az oroszoknak – és az egész világnak.

A szerző – aki fiatal újságíró, az orosz kultúra szerelmese és sportrajongó – a futball, a politika és a gazdasági élet összefonódásán keresztül mutatja be ezt a világot. Nem véletlenül, hiszen a kilencvenes évek zűrzavara után Oroszország, önérzetét és erejét (úgy-ahogy) visszanyerve, egyre-másra rendezi a nagy világversenyeket, s most éppen ezek közül is a legnagyobbat: a labdarúgó-világbajnokságot. Óriási kihívás ez Putyin rendszerének, és egyben lehetőség, hogy a szebbik arcát mutassa a világnak, miután a Krím annektálása, a kelet-ukrajnai háború és jó pár visszás törvény meghozatala után a Nyugat és Oroszország között már-már új hidegháború kezdődött.

A könyv kendőzetlenül mutatja be, ahogy a féldiktatórikus rendszer a sportot is a markában tartja, ahogy a dúsgazdag oligarchák – gyakran a hatalom kívánságára, sőt utasítására – öntik a pénzt a futballba, ahogy az orosz sportolókat szervezetten doppingolásra kényszerítik, s ahogy a sportlétesítmények építése során óriási összegek vándorolnak Putyin barátainak bankszámlájára. De van a könyvben bőven foci is – bizarr sztorik a szovjet és orosz futball történetéből, nagy meccsek, legendás játékosok, sikerek és kudarcok.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2018.06.19