Mágnás Miska – Premier a Győri Nemzeti Színházban

Bári Edit írása

Szirmai Albert operettjét, a Mágnás Miskát – amelyhez Bakonyi Károly írta a szövegkönyvet, Gábor Andor pedig a verseket – 1916. február 12-én mutatták be először, méghozzá óriási sikerrel, a Király Színház színpadán. A darab eredetileg a legendás színészpáros, Fedák Sári és Rátkai Márton számára íródott.

A Mágnás Miska diadalútja a filmvásznon tovább folytatódott: már a színpadi bemutató évének augusztusában megszületett Kolozsváron az operettből készült első film, amelyet Korda Sándor rendezett. Természetesen ezután további megfilmesítések következtek, és ha ma azt mondjuk, Mágnás Miska, valószínűleg sokunknak a Latabár fivérek, Sárdy János és Gábor Miklós jut eszünkbe. Azóta számtalan színház a műsorára tűzte, ebben az évben Szolnok után a Győri Nemzeti Színházban is láthatjuk a darabot.

A mű címszereplője Miska (Vincze Gábor Péter), Eleméry gróf (Maszlay István) lovászlegénye, akit Baracs István vasútépítő mérnök (Fejszés Attila) frakkba öltöztet, és Eleméry Tasziló grófként mutat be a beszédes nevű Korláthy grófék (Krasznai Tamás és Töreky Zsuzsa) estélyén. Mindezt azért, hogy visszavágjon egy sértésért, mellyel a gróf őt megalázta, amiért a vasutat nem volt hajlandó a gróf érdekei szerint tervezni, ezzel megnehezítve a többségben lévő falusiak életét. Eleméry grófot a környéken már senki nem ismeri, hosszú idő óta Afrikában él, most készül hazalátogatni – az ő tiszteletére tervezik Korláthyék az estélyt, ám sürgönyöz, hogy későbbi vonattal érkezik csak. Ez adja az ötletet Baracs Istvánnak a bosszúra. Ám a bonyodalmakat fokozza, hogy előző este a falusi vásáron a mérnök úr és Korláthyék lánya, Rolla (Mahó Andrea) – aki a vásáron parasztlánynak öltözött –, egymásba szerettek. Inkognitóban voltak egymás előtt, de a kastélyon belül már óriási társadalmi szakadék tátong kettejük között. Mikor Baracs a Korláthy kastélyban ráismer Rolla kisasszonyra, ez számára világossá is válik, így Miska, azaz Tasziló gróf szerepe kettős lesz. Egyrészt kicsúfolja a gőgös úri társaságot, másrészt „visszavág” Rollának, aki viszont cselédlányát, Marcsát (Mózes Anita) öltözteti be Eleméry grófnőnek. És csak úgy mellesleg: Marcsa, a lovászfiú Miska szerelme. Jön a bonyodalom, a botrány és természetesen a boldog vég. S hogy teljes legyen a történet, megérkezik az igazi Eleméry gróf is…

Volt szerencsém látni a darab próbáját, és merem állítani, nagy sikerre tarthat számot! Sorolhatnám a színészi játékot, a fantasztikus zenét, a táncot, a díszletet, mert mindegyik remek volt. Természetesen a már klasszikussá vált „slágerek” is nagymértékben hozzá fognak járulni a sikerhez, az operettben ugyanis olyan slágereket hallhatunk, mint a Cintányéros cudar világ, az Úgy szeretnék boldog lenni, vagy a Hoppsza Sári. A zenés-táncos jelenetek külön elismerést érdemelnek, hiszen – ahogyan számomra kiderült – komoly fizikai erőnlétet követelnek. Elmondhatom tehát, hogy tetszett az előadás, ahol egy „lazának” tűnő próbát láthattam egy fegyelmezett csapat előadásában: aki teheti, nézze meg maga is a Győri Nemzeti Színház új darabját!

A Mágnás Miska operettje Molnár László rendezésében kerül bemutatásra, a darab az április 26-i premiert követően látható a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Molnár Zoltánné
Fotók: Molnár György

2014.04.25