Hajtogatott idő

Mauer Dóra filmretrospektív kiállítása a Rómer Múzeumban

mauer-dora-hajtogatott-ido-filmretrospektiv

Június 22-én (pénteken) 18.00 órakor nyílik meg Maurer Dóra rendhagyó kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum központi épületében, az Esterházy-palotában (Király u. 17.) Hajtogatott idő címmel. A tárlatot - mely szeptember 30-ig lesz látogatható hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig - Dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója nyitja meg. A filmretrospektív kiállításon konceptuális fotók és film állóképanalizisek mellett 12 film kerül bemutatásra, loopolva.

Maurer korai filmjei irányadók voltak a Balázs Béla Stúdió „Filmnyelvi sorozata” számára, amelyet Bódy Gábor kezdeményezett azzal a céllal, hogy különböző művészeti ágak avantgárdista alkotóit a film számára összehozza, és ez sikerült is a kor számos fontos írójával, költőjével, zeneszerzőjével és nem utolsósorban képzőművészével.

Az elmúlt 10-15 évben egyre több vetítésre kerül sor nemzetközi és hazai kiállításokon, ami mögött egy egész esztétikai ok – okozati rendszer húzódik meg. Ebből a szempontból egy önmagában is különösen fontos esemény – Maurer Dóra filmretrospektív kiállítása – sajátos megvilágításba kerülhetne.

2018.06.13