Virtuózok – Beke Márk lett az abszolút győztes


virtuozok-01-gyoztesek

Beke Márk lett a Virtuózok, a közmédia klasszikus zenei tehetségkutató műsorának abszolút győztese a nézők szavazatai alapján június 8-án, pénteken. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán élőben sugárzott Fináléban a három korcsoportgyőztes, Balázs-Piri Soma (zongora), Beke Márk (harsona) és Ninh Duc Hoang Long (magánének) két-két darabbal állt a közönség elé. A versenyzőket a Budafoki Dohnányi Zenekar kísérte Hollerung Gábor, Liszt-díjas karmester, érdemes művész vezényletével, a koncertmester Berán Gábor volt.

A nézők sms-ben és a MédiaKlikk Plusz applikáción keresztül szavazhattak kedvencükre. A legtöbb szavazatot Beke Márk kapta (a képen középen), aki az Armel Operafesztivál szervezésében felléphet a világ egyik klasszikus zenei fellegvárában, a New York-i Carnegie Hallban, valamint egy éven át havi bruttó egymillió forintot kap.

A másik két korcsoportgyőztes egy éven át havi bruttó 500-500 ezer forintot nyert. Ezen túl Balázs-Piri Soma (a képen balra), a Kicsik korcsoportgyőztese a London Mozart Players együttessel léphet fel, míg Ninh Duc Hoang Long (a képen jobbra), a Nagyok korcsoportgyőztese a berlini filharmóniában állhat színpadra.

A közönségkedvencnek járó különdíjat, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral való közös fellépést és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap különdíját, a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén való részvételt Bencze Máté (szaxofon) kapta.

A sárospataki V4 Zongorafesztiválra a három finalista kapott meghívást, a Budafoki Dohnányi Zenekar újévi koncertjén Balázs-Piri Soma léphet fel, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes Fazakas Tamásnak (magánének) és Pethő Rebekának (fuvola) ajánlott fel különdíjat, Kesselyák Gergely zsűritag pedig Nagy Torma Krisztinának (harmonika) és Gertler Teónak (hegedű). Mindezek mellett további különdíjak is gazdára találtak.

A műsorban három különleges produkciót is láthattak a nézők: egy rendkívüli cimbalomkettőst, Balogh Kálmán és Lukács Miklós duóját illetve közösen állt színpadra A Dal 2018 győztese, az AWS zenekar, a 2017-es Virtuózok abszolút győztese, Kristóf Réka és a tavalyi Fölszállott a páva műsor egyik nyertese, a Pósfa zenekar. A Finálé harmadik extra produkciójaként pedig Robert Lloyd, az egyik legnagyobb angol basszus lépett fel.

A zsűri tagja Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész; Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Várdai István Liszt-díjas csellóművész; és Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja volt (az 5. képen balról jobbra, Kesselyák nélkül).

A Virtuózok negyedik évadának műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám volt.

MTI Fotók: Balogh zoltán
Forrás: MTI

2018.06.12