Múzeumok Éjszakája 2018

Június 22-24. között több mint 111 program a Rómer Múzeumban

muzeumok-ejszakaja-sajtotajekoztato

1 múzeum, 11 helyszín, 111 program – szól a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szlogenje a 2018-as Múzeumok Éjszakája június 22-24. között megrendezendő győri programsorozatának zanzájaként. És valóban, az intézmény tesz arról, hogy ez a három nap a művészeti ágak együttesének olyan szinergiájaként szerveződjön, ahol minden korosztály és közösség megtalálja a számára legvonzóbb kikapcsolódási formát.

Június 5-én sajtótájékoztatóra várták az írott és online média képviselőit az Esterházy-palotába, hogy Grászli Bernadett, a Rómer Múzeum igazgatója és megjelent vendégei a közelgő Múzeumok Éjszakája programsorozatáról tájékoztassa a győri kultúra iránt érdeklődőket.

Radnóti Ákos alpolgármester köszöntő szavaiban rögtön azt a programkínálatot hangsúlyozta, amely a három napos fesztivál szlogenjében is helyet kapott, illetve ennek kapcsán az intézmény azon törekvését dicsérte, amely folyamatosan eleget tesz az önkormányzat elvárásainak, összhangban az Európa Kulturális Fővárosa pályázat céljaival. A Múzeumok Éjszakája rendezvényei közül kettőt különösen kiemelésre érdemesnek tartott: az Ihlet és Ideál grandiózus tárlatát, valamint Maurer Dóra retrospektív kiállítását, amelyekről a sajtótájékoztató során részletesebben is hallhattunk. „Szükség van arra, hogy a kortárs művészeteket megmutassuk, és ebben a múzeum tökéletesen helytáll, bizonyítja ezt Az év múzeuma 2016 pályázati különdíja” – mondta el Radnóti Ákos, külön kiemelve az elismerés értékelésében szereplő azon tendenciát, amely a fiatalok kulturális életbe való bevonását jelenti. „A későbbiekben is az lesz a cél, hogy mindkét irányzatnak megfeleljenek, ezt a kreatív-innovatív munkát folytatni kell.”

Szombati-Serfőző Eszter, a Kulturális és Sport Főosztály főosztályvezetője a nyári programok egyik meghatározó eseményének nevezte a Múzeumok Éjszakáját, amely a helyszínek és rendezvények számával hűen tükrözi a folyamatos fejlődést. Gratulációját fejezte ki a háttérben munkálkodó (szervező)csapatnak, személyes véleményként adva hangot ő is az igazi kuriózumként megvalósuló Ihlet és Ideál kiállításról. S ha már kétszer is említésre került, Grászli Bernadett igazgató asszony részleteket is említett Az inspiráló szépség alcímet kapott tárlatról. Az 1800-tól egészen 1850-ig terjedő időszak a női szépség változásának történetét meséli el olyan grafikai, festészeti és szobrászati alkotásokon keresztül, amelyek az egykori Xántus János Múzeum, illetve a városi múzeum gyűjteményén is alapulnak. Az átfogó válogatást országos közgyűjtemények és magángyűjtemények darabjai egészítik ki. A kiállításon összesen 80 művész, a magyar festészet legjavának alkotásai lesznek láthatók egészen október 31-ig. A másik nagyszabású tárlat Maurer Dóra, a jelen legelismertebb nemzetközi hírű képzőművészének nevéhez fűződik: a Hajtogatott idő egy ilyen módon eddig soha be nem mutatott, filmretrospektív kiállítás lesz szeptember 30-ig.

A Rómer Ház fiatalos csapata immár negyedik éve végez remek munkát a múzeumnak akár mozi, koncert vagy éppen kreatív műhelyek ötleteivel, idén ők is segítik a Múzeumok Éjszakája programjainak szervezését. Az említett kiállítások mellett a programdömpingen a társművészetek, a zene, a gasztronómia, a kreatív alkotás felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kiemelt szerepet kapnak, melyekről Csurák Erzsébet, a Rómer Múzeum kulturális osztályának vezetője beszélt részletesen. A Múzeumok Éjszakáját 1999-ben, Franciaországban szervezték meg először, Magyarország 2003-ban csatlakozott a rendezvénysorozathoz, így hazánkban immár 15 éve tárják ki a múzeumok kapuikat eze(ke)n a napo(ko)n. 2018-ban több mint 500 magyar intézmény 2200-at is meghaladó programot kínál az érdeklődőknek. „Győr és a Rómer Múzeum ebben a tekintetben kiemelkedő feladatot vállal, hiszen a 11 helyszín, 111 program nemcsak egy szlogen, hanem egy kiemelkedő tartalmi elem is, amelyben nagyon sok innováció, kreativitás és közös gondolkodás összpontosul – mondta el Csurák Erzsébet. – Ez pedig nemcsak programok egymásutániságát jelenti, hanem a szezon egyik legjelentősebb összművészeti fesztiválját.” A sokféle program sokféle közösséget szólít meg, ahol utóbbin kiemelt hangsúly van, a rendezvények sokszínűsége kiválóan alkalmas a közösségépítésre és a közösségi élmény megélésére.

A programokon a női szerep kerül fókuszba, a női ideál és szépség bemutatásának célkitűzése mentén ez a koncepció a tematikákban is megjelenik a különböző helyszínekhez kapcsolódva. Az Esterházy-palotában a két kiállításon és az azokhoz kapcsolódó, többféle szempontú tárlatvezetéseken túl borterasz és zene, valamint a modern kor ihlette nő életútját bemutató „hajshow” várja az érdeklődőket. A Rómer Házban az Import Impró Társulat fellépése, koncertek, filmvetítés és filmes beszélgetés, illetve egy könyvklub szerepel a programban. Az Apátúr-ház szabadtéri nagyszínpadán koncertek követik majd egymást többek között az Anima Sound Systemmel és a Vad Fruttikkal. A Napóleon-házban grafikai kamarakiállítás, képzőművészeti előadás és bemutató, illetve szintén zene várja a közönséget. A Vastuskós Házba családi és gyerekprogram, tárlatvezetés és előadás van tervezve. A Magyar Ispitában werkfilm, kiállításmegnyitó, előadások, tárlatevezetések zajlanak majd. A Fruhmann-házban gyerekprogramok, kamarakiállítás, tárlatvezetés, előadás szerepel a programban. A Kreszta-házban portréfilmvetítésen és tárlatvezetésen lehet részt venni. A Püspöki Udvarbíróházban játékok és foglalkozások, valamint borkóstoló és zene kínálkozik. A Várkazamatában államalapítás korabeli harci bemutatóra és tárlatvezetésekre kerül sor. A Zsinagógában a Vodku Fiai koncerten énekli Cseh Tamás dalait, valamint tárlatvezetésen kívül lehetőség lesz a kettős kupola megtekintésére a padlástérben.

A Rómer Múzeum együttműködő partnereként a Szent László Látogatóközpont szervezésében este-éjszaka megnyílik a Püspökvár tornya az érdeklődők előtt, mindezen túl pedig rendhagyó tárlatvezetésre, kiállításokra is sor kerül a Toronykilátóban, a Győri Nagyboldogasszony Székesegyházban és a Látogatóközpontban. Társintézményként Győr Város Levéltára is programokat kínál. Mint ahogyan Bana József igazgató elmondta: „Kevésbé köztudott dolog, hogy a győri levéltár gyűjteményében gyakorlatilag az 1200-as évektől kezdve vannak dokumentumok, az igazi áttörés pedig a török utáni korszak, ettől kezdve minden lényeges városi dokumentum megtalálható nálunk.” Erre alapozva készült egy kiállítás a „kincseikből”, valamint a tavalyi évhez hasonlóan idén is látogatható lesz az egykori városi börtön, ahol a lőcsei fehér asszony raboskodott. További érdekességként, egy új kapcsolat révén az Audi Hungaria negyed évszázados győri jubileuma apropóján gyárlátogatásokon vehetnek részt az érdeklődők, ahol egy gyártósor mentén végigsétálva az R4 Otto motor összeszerelésének rejtelmeibe avatják be őket. Valamint 2018-ban is kiemelten jelenik meg a három nap alatt a gasztrokultúra, amelynek a Nefelejcs közben lesz a bázisa a minőségi Food Truck Show konvojával, amely ingyenes koncertekkel és egyéb különlegességekkel kerül majd fókuszba.

A Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának teljes körű támogatásával megvalósuló Múzeumok Éjszakája programsorozat részletei és minden további információ a letölthető programfüzetben található meg.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2018.06.06