89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok Győrben

Olvasási előrejelzés június 7-9. MŰSORVÁLTOZÁS!

unnepi-konyvhet-2018

Az olvasás örök. Napjainkban legalábbis kénytelenek vagyunk ilyen vitán felül álló kijelentések mögé szuszakolni a nyilvánvalót, hogy önigazolhassunk valamit, amely akkor is úgy van. Még ha – mondják – egyre kevesebbet is olvasunk, vagy egyre kevesebb „minőségit” (roppant veszélyes jelző) olvasunk, netán egyre rövidebb, kevesebb, nyelvtanilag helytálló szöveget olvasunk. De olvasunk. És olvasni is fogunk. Mert ha közben a fogalom, az anyag, az eszköz átalakul, a lényeg ugyanaz marad. Olvasunk. Olvassunk!

Jó dolog az év néhány napját az olvasmányokat hordozó matéria ünnepévé emelni. És nemcsak a hagyomány, hanem ez a roppant szórakoztató, kikapcsoló és tanító tevékenység érdemei és hatásai miatt is. A 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok mindenképpen megérdemli a kiemelt figyelmet. Mert – ahogy már szó volt róla – olvasni örök elfoglaltság (marad). Az ország mára szinte egységesen mozdul az alkalomra, a jólesően nagy volumenű budapesti programok mellett több vidéki kis- és nagyváros ad sokszínű rangot-helyet a könyvekkel kapcsolatos eseményeknek: Esztergomtól Győrig, Nagykőröstől Nyíregyházáig zajlanak majd a rendezvények a június 7. és 11. közötti intervallumban (a városok részletes programjai az Ünnepi Könyvhét hivatalos honlapjáról tölthetők le).

Győrben a tavalyi évhez hasonlóan a Baross Gábor úton, a sétálóutcán emelkedik majd színpad, nőnek könyves standok a díszburkolat kövein, valamint költöznek írók, költők, szerzők a Kisfaludy Károly Könyvtár épületébe (a szabadtéri programok esőhelyszíneiként a Rómer Múzeum Esterházy-palota is szerepel). A megyeszékhely programkínálatát Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér szervezésében alakították ki, ahol valamennyi rendezvény ingyen tekinthető meg (a beltéri programokra a helyfoglalás érkezési sorrendben történik). Az ünnepélyes megnyitón dr. Somogyi Tivadar alpolgármester és Villányi László költő mondanak köszöntőt Heinczinger Mika (Misztrál együttes) közreműködésével (Tolcsvay Béla betegsége miatt).

A győri könyvhéten a leírt sorokkal az elénekelt, eljátszott nyelvezet ugyanúgy együtt jár, hiszen mind szövegalapú kulturális termékek. Éppen ezért – kezdve az utóbbiakkal – könnyűzenei koncert csakúgy szerepel a programok sorában (Hoppáré zenekar, MILAGRO – Santana Tribute Band), mint magyar és külföldi népzene (Csutora Népzenei Együttes, Kéméndi Tamás és Gráf Vivi, Rezeda Népzenei Együttes, Falkafolk, Los Andinos), klasszikus hangszerekkel előadott muzsika (Európa Koncert Szalonegyüttes), megzenésített- és énekelt versek (Sárarany zenekar), gyerekeknek szóló műsor (Tarisznyások együttes, Huzella Péter), táncos-bábos mesejáték (a Kuttyomfitty Társulat előadásában) és zenés mese (Róka Szabolcs előadásában).

A könyvbemutatók, szerzőkkel való találkozások műfaji és témabeli szórása széles palettát ölel fel: Totth Benedek Az utolsó utáni háborúval érkezik; Torma Attila Régi győri szállodákról, vendéglőkről, kávéházakról mesél; Almási Tibor Győr képzőművészeti életéről értekezik 1896 és 1918 között; Vámos Miklós Töredelmes vallomást tesz; Bendal Iván Kimegy a doberdói harctérre; Paár Ádám Pártok, választások és társadalom Győr és Moson régiójában (1922-1947) címmel mutatja be kötetét. Mellettük Zelei József kerékpáros békenagykövet tart előadást az egészséges életmódról, valamint első világháborús emlékestet úti élménybeszámoló alapján; továbbá Szávai Gézával láthatunk beszélgetést író-olvasó találkozó keretében; ráadásul még egy szépprózai estre is sor kerül Mezey Katalin író, Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek közreműködésével.

Győr ünnepi könyvheti rendezvénysorozata június 7-én csütörtökön kezdődik, a programkavalkád pedig június 9. szombatig tart. A 3 nap során lezajló könyv- és kötetbemutatók, beszélgetések után a szerzők az adott helyszíneken dedikálnak, illetve további írókkal-költőkkel találkozhatunk a könyvtár, a Könyvbarlang Antikvárium, a Libri Könyvesbolt, valamint a Líra és Lant Könyvesbolt standjainál, így író és olvasó, mesélő és hallgató, kimondó és elfogadó közvetlen kapcsolatba is kerülhetnek egymással. Mert az írásnak akkor van igazán értelme, ha olvassák is, a két oldal kölcsönös egymásrautaltsága, egymást feltételezése pedig sokszor csodás találkozásokban egyesül. S mivel az olvasás örök, az írásra is ugyanez a sors vár – bármilyen módon, bármilyen formában, bármilyen eszközzel. Mindezt pedig tudjuk. Mert olvasunk.

Szilvási Krisztián

2018.06.05