Szendőfi Balázs kapta a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját

A legjobb természetfilm a Föld: Egy csodálatos nap lett

stephen-mcdonough-earth-one-amazing-day

Szendőfi Balázsnak ítélték oda idén a 4. Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját eddigi munkássága, valamint az idei fesztiválfilmje, a Hegyek-völgyek halai: a vizek bárányai és farkasai elismeréseként.

Az NMHH Médiatanácsa által 1 millió forinttal támogatott fődíjat május 26-án, szombaton a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában tartott gálán adták át. A legjobb természetfilmnek járó elismerést a BBC alkotója, Stephen Mcdonough kapta a Föld: Egy csodálatos nap című filmjéért (a képen).

Természet- és Környezetvédelem témájában a legjobb televíziós produkciók kategóriában megosztott első helyezést ért el Marc Dozier és Luc Marescot produkciója A Mundiya Kepanga, az erdő hangja, valamint a Planet Earth 2 Füves puszták című alkotása, Chadden Hunter filmje.

A rövidfilm kategória első helyezését a Gondolkodj úgy, mint egy tudós: Saiga Saga című holland alkotás érdemelte ki Kate Bradbury-től.

A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb tudományos ismeretterjesztő film 2018-ban Susan Kucera A jövőbeli múltjában élni című filmje lett. A legjobb útifilmnek járó elismerést Ilja Ciganov az Óriás halászbagoly kerestetik című filmje nyerte el. A legjobb animációs filmnek a brazil Guilherme Gehr Plantae című alkotását választották.

A Kárpát-medencei Filmszemle keretein belül három díjat adtak át. A Kárpát-medence természeti értékei kategória legjobb dokumentumfilmjének és a vidéki élet, hagyományok szekció győztesnek járó díjat az NMHH 500-500 ezer forinttal támogatta, míg a Természetfilm Kategória győztesének járó díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 500 euróval támogatta.

A Kárpát-medencéről szóló filmek legjobbja természetfilm kategóriában Erik Baláz Az élő folyó című filmje lett, míg dokumentumfilm kategóriában Gauder Áron A kőbaltás ember 2. Samu vacsorája című alkotása érdemelte ki az első helyezést. 2018-ban a legjobb filmnek a Kárpát-medence kulturális értékeit bemutató kategóriában Zsigmond Attila az Ének a fák tetejéből című alkotását választották.

Mindezek mellett átadták a fesztivál és szakmai partnereinek különdíjait is, többek között a fesztivál kiemelt médiatámogatója, az M5 csatorna különdíját, amelyet Zachar Zita érdemelt ki A természet magyar fotósai című filmjéért. A csatorna vasárnap élőben jelentkezett a fesztiválról, ahol több alkotót megszólítottak, és ízelítőt adtak a filmekből is.

Idén a fesztiválra a világ 104 országából több mint 1500 filmet neveztek az alkotók.

Forrás: MTI

2018.05.30