Szabadhegyi Találkozások Stohl Andrással

Sulyok Attiláné írása

stohl-andras

41. alkalommal került megrendezésre a Szabadhegyi Találkozások, melyen ezúttal a népszerű, sikeres színész, Stohl András volt a vendég június 7-én, vele beszélgetett a rendezvény állandó házigazdája, Simon Róbert Balázs államtitkár, országgyűlési képviselő. Először röviden bemutatta a művész életének legfontosabb állomásait, aki kiemelkedő alakja a magyar filmnek, színháznak és televíziózásnak egyaránt.

Stohl András úgy kezdte, ritka esemény az életében, hogy ennyi emberrel beszélgethet egyszerre. Utoljára három héttel ezelőtt járt Győrben, amikor a Menház Színpadon a Jó zsaru, rossz zsaru c. előadást adták elő Szabó Győzővel. Már két éve telt házzal játsszák ezt is, csakúgy, mint Gáti Oszkár színházának többi előadását.

1967-ben született Budapesten, a Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett. Szülei teljesen más pályával foglalkoztak: apja épületgépészként, anyja pedig pénztárosként dolgozott. Sváb származású, egyik nagyapja bohém ember hírében állt, de apja is szeretett a társaság középpontja lenni, nagyon jól tudott viccet mesélni. Stohl András 14 éves korában rögbizett, ő töltötte be a csapatkapitány szerepét. Gyerekként erdésznek készült, de tanár is szeretett volna lenni. Mind a mai napig imád vadászni, egyik kedvenc időtöltése, különösen Bodrogi Gyulával. Elmesélte, hogy milyen hatalmas kisugárzása van színésztársának.

A gimnáziumban volt egy drámaosztály is, harmadikban „beugrott” Csongorként, amely olyan jól sikerült, hogy utána külön foglalkoztak vele a tanárok. Három rostán kellett átjutnia, amikor felvételizett a Színművészetire. A sok drámatagozatosból egyedül őt vették fel – ráadásul elsőre. Érdekes, hogy nem is a drámaosztályba járt, mégis ő lett elismert színész. Mestereinek tekinti Básti Julit, Major Tamást, Gobbi Hildát. Megtudhattuk, hogy a Buci nevet még a főiskolán kapta Kaszás Gergőtől – a Bandiból, Andrásból keletkezett. Osztálytársa volt Gazdag Tibor, aki a Jóban Rosszban egyik főszereplője.

1990-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Székely Gábor és Zsámbéki Gábor tanítványaként, rögtön szerződtette a Katona József Színház. 2001-ben hagyta el az intézményt, mert elkezdődött televíziós pályafutása is – a színház vezetése nem tartotta összeegyeztethetőnek a tévében vállalt munkáit a társulat művészeti koncepciójával. Sokáig mindenki úgy gondolta, hogy ő a televíziót választotta a színház helyett; párhuzamosan fut a kettő, de az országos ismertséget a tévé hozta meg számára. Szereti, ha szeretik, egyáltalán nem terhes neki, ha felismerik. Tetszik neki, hogy ajándékot adhat az embereknek. Szerinte a komoly fickók mindig ráérnek, és nem nagyképűek. Ez az ő élete, nem titkol semmit, bármit lehet tőle bátran kérdezni. „Én egy őszinte rossz fiú vagyok” – mondta egy interjúban. „Ha mindig igazat mondasz, akkor annak az az előnye, hogy nem kell rá emlékezni, mit is mondtál.

Első filmszerepét 1989-ben kapta a Teljes napfogyatkozásban. A Meseautó című moziban emlékezetes alakítást nyújtott Ónodi Eszter partnereként. 2001-től szabadúszó volt 2003-ig, tíz éven át a Nemzeti Színház oszlopos tagja volt, ahol számos főszerepet alakított, majd a Vígszínházhoz került, 2017-től pedig újra szabadúszó. 2000-ben Jászai Mari-díjban részesült, elnyerte az Országos Színházi Találkozó különdíját és a Vastaps-díjat is.

Televíziós karrierje az RTL Klub műsorvezetőjeként indult, 2002-ben ő lett a nagysikerű Való Világ első szériájának házigazdája. A sztárshow-k mellett a Reggeli című közkedvelt műsort vezette, de a Survivor is az ő nevéhez fűződik. 2015 óta a Válótársak című sorozat állandó szereplője volt 3 évadon át. 2017 tavaszán a Morning Show reggeli rádiós műsorába kérték fel műsorvezetőnek. Ekkor ott kellett hagynia a Vígszínházat, hiszen a hajnali felkelést nehéz lett volna összeegyeztetni az esti előadásokkal. Az utóbbi időben sokak kedvencévé vált a Piramis című játék is, ahol mindig a játékosokra kíváncsi igazán.

Az elmúlt néhány évben rendkívül komoly változások történtek az életében, rendszerint olvashatunk róla a bulvársajtóban. Amikor a balesete volt, a Blikk újságírója korábban beért a kórházba, mint a felesége. Választás elé állította, vagy mond valamit, vagy majd ő megírja – végül pert nyert az újsággal szemben. Balesete 2010 májusában volt, de nincs olyan nap, hogy ne jutna eszébe, hiszen ugyanazon az útvonalon jár. Utána jelentette ki: „Azt hiszem, mindannyiunknak van feladata; azt hiszem, nem véletlenül maradtam életben. Az a dolgom, hogy adjak. Mindenkinek.” 2011 őszén jogerősen elítélték, de 2012-ben öt hónap után kiengedték. Börtönélményeiről írt egy könyvet, mert sok érdekes történetet hallott odabenn. Karácsonykor a Nemzeti Színház tagjai előadást tartottak a börtönben, ez emlékezetes élménye maradt. Bodrogi kérésére a végén elénekelték azt, hogy „szeressük egymást, gyerekek”. Hétfőn jött ki onnan, szerdán már játszott. Szabadulása után rögtön visszafogadta a színházi élet. Nagyon jólesett neki, hogy a balesetekor Törőcsik Mari felhívta azzal, hogy számíthat rá.

Stohl András a színház, a televízió és a filmezés mellett szinkronizál is, sok híres színésznek kölcsönözte már a hangját. Először kisebb szerepekre hívták, első alkalommal a Homok titkai című sorozathoz, de ő adott hangot Szimbának is az Oroszlánkirályban. Szinkronszínészként olyan sztárokat szólaltatott meg magyarul, mint pl. Hugh Grant, Tom Cruise, Brad Pitt, Matt Damon vagy Jude Law. Számos filmben játszott, nemrég szerepet kapott a Valami Amerika 3-ban is.

Minden kritikát elolvas, amit írnak róla. „Szeretem megnézni a kritikákat, mindegyiket elolvasom. Szeretnék tetszeni.” Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy tetszett-e neki vagy sem. Népszerű ember a színházban, de kevés igazi barátság tud kialakulni a munkán kívül, mert ő akkor indul dolgozni, amikor más ember hazaér, így pedig nehéz kapcsolatot ápolni. Elmesélte, hogyan telik egy napja akkor, amikor sűrű, és amikor kicsit lazább. Nem lehet könnyű összeegyeztetni ezt a rengeteg elfoglaltságot – rádió, tv, forgatás, színház – próba, előadás. Sok munkát vállal, rengeteget dolgozik, jelenleg is egy tucat előadásban játszik. Szerencsére még bírja a memóriája – amilyen ruha ki van téve az öltözőben, azzá változik át. Minden előadásba teljesen beleteszi magát.

Kiderült, hogy még soha nem mondott nemet felkérésre vagy szerepre, mert nagyon örül, ha hívják, ha rá gondolnak. Próbálja a lehető legjobb módon végrehajtani a feladatokat, azt vallja, hogy mindig szívvel kell csinálni. Alaposan be van osztva az ideje, annyi elfoglaltsága van, hogy néha úgy érzi, nincs ideje semmire. Hét éve nem nyaralt, mert egyszerűen nincsen rá ideje. Tovább játszik nyáron is a színházakban, és ott van még a rádió is. Hamarosan Szabó Istvánnal forgat egy filmet. Meghívták a Sztárban sztár zsűrijébe is, ahol nagyon jó kapcsolat alakult ki a többi zsűritaggal. Jó formáját a testmozgásnak köszönheti. Jelenleg is szeret sportolni, elsősorban lovagolni, de időnként konditerembe jár, kikapcsolódást jelentenek számára. Nagy önbizalommal főz, kedveli a bográcsozást.

Négy gyermek édesapja, három nagy lánya és egy kisfia van; eljött ugyan a családjától, de mindennap találkozik gyermekeivel. Első és második feleségével elváltak útjaik. Fiatal kedvese is ott ült a beszélgetésen, sokat ad a véleményére. Luca, a legnagyobb lánya táncművész, melynek eleinte nem nagyon örült, hiszen ez egy rövid ideig tartó pálya. Időközben ő is műsorvezető lett a tévénél. Rebeka lánya kereskedelmi főiskolás, mellette dolgozik, legfiatalabb lánya pedig Franciska. Legkisebb gyermeke a négyéves Bandika, aki úgy tűnik, mindent örökölt az apjától.

Néhány év múlva mivel lenne elégedett? A kérdésre a következőképp válaszolt: „Ha minden úgy menne, ahogyan most”. Törés nélkül folytatódjon a karrierje, további jó erőt, energiát és sok sikert kívánunk neki!

Sulyok Attiláné
Fotók: Szabó Béla

Forrás: https://starity.hu/sztarok/stohl-andras/eletrajz/

2018.06.14