Abraka babra

Hegyi Barbara könyvbemutatója a győri könyvtárban

hegyi-barbara

Május 23-án a Jászai Mari-díjas Hegyi Barbara könyvbemutatójára került sor a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében, a hatalmas érdeklődést vonzó rendezvényen a színésznővel Szűcs Anikó újságíró beszélgetett az Abraka babra című szakácskönyvről.

Hegyi Barbara sziporkázóan színes egyéniségével a közönséget rögvest rabul ejtette, végig oldott légkörben folyt a beszélgetés, amelybe a hallgatóságot is igyekeztek bevonni. A színésznő kreativitásának egyik megnyilvánulása mindjárt a beszélgetés kezdetén megmutatkozott, a jobb láthatósága kedvéért fordította meg a neki kikészített ülőalkalmatosságot.

hegyi-barbaraMegismertük a színésznő rendkívül feszes munkarendjét a közelgő kínai vendégszerepléstől egészen a szegedi Dóm téren sorra kerülő előadásig. Három színházban is rendszeresen fellép, ahol rendkívül változatos karaktereket alakít. A „nem szimpatikus” szerepekről (negatív személyiségek) az a véleménye, hogy egy ilyen vállalások elősegítik a gonosszá válás motivációját. Nevezetes alakítása volt például a Háború és békében, a Tisza-parti városban pedig a Rómeó és Júlia című darabban játszik.

Életeleme a munka, a pörgés. A konyhához való viszonya már gyermekkorától kialakult, első emléke egy ötéves korában készült palacsinta volt. Azt vallja, hogy az egyes ételekhez történő hozzáállás (eszik vagy a tányéron hagyják) attól függ, milyen formában és ízben találkoznak vele.

Górcső alá kerültek az úgynevezett „nemszeretem” fogások is: le lehet számolni azzal a gasztronómiai toposszal, hogy bizonyos ételek elutasítottak az emberek széles tömegében. A közönség körében villám közvélemény kutatást végzett: mi kell a tökfőzelékbe ahhoz, hogy finom legyen?

Híve a nagyanyai receptek rögzítésének, hogy a pozitív ételélményt az utókor is megtapasztalhassa. Szóba kerültek háziasszonyi fortélyok, ízesítő anyagok; kiemelten értékelte a vaj szerepét, kerüli a rántást. Szemléletesen, egy kisfilmen bontakozott ki előttünk, hogyan jutott el konyhaművészetének könyv alakú megjelentetéséig. Vallja, hogy csak jó minőségű alapanyagból szabad főzni, és a kreatív ételekhez szív is kell. (Hagyományos ételeket lehet – úgymond – „mechanikusan” is készíteni.).

Családját is megnyerte a főzésügyének, serdülő lánya vele együtt látogatja a piacot, ami Hegyi Barbara szerint nagyszerű hely, itt lehet adalékmentes alapanyagokat beszerezni. A felnövő lányoknak pedig egy mindenképpen megszívlelendő tanács: az udvarlási időszakban a nő kezében hatásos „fegyver” lehet a jártasság ezen a téren, minderre személyes példával is szolgált.

Abraka babra című könyve monológokat tartalmaz (a háziasszony monológjait) tartalmazza, valamint töméntelen érdekes és ízletes végeredményt sejtető receptet.

Csiszár Antal
Fotók: Pozsgai Krisztina

2018.05.24