Városszeretők Győr – egy lokálpatrióta társasjáték

Interjú Bukovics Ádámmal

varosszeretok_gyor_tarsasjatek

A Városszeretők Győr ötletgazdájával, Bukovics Ádám okleveles építőmérnökkel, a Széchenyi István Egyetem adjunktusával beszélgettünk, aki a játék történetéről és felhasználási lehetőségeiről mesélt. A magyar és angol nyelven elkészült társas interaktív formában segít jobban megismerni és megszeretni Győrt az idelátogatóknak, de a helyieknek is sok újdonságot tartogat.

Honnan ered a társasjáték ötlete?

10 éves korom óta szenvedélyesen gyűjtök minden kiadványt, ami csak Győrről megjelent. Eredetileg egy útikönyvet szerettem volna írni, hogy összefoglaljam azt a sok különleges értéket, amire büszkék lehetünk. Szerettem volna a lokálpatrióta érzést másokban is felébreszteni, megerősíteni. Ezt szolgálja – úgy gondolom, a könyvnél hatékonyabban – a végül kialakult játékos forma, mely a rengeteg hasznos és érdekes információt az interaktivitás révén sokkal könnyebben befogadhatóvá teszi. A Városszeretők Győr a helyieknek is szól, hiszen nem jellemző, hogy bárki útikönyvet olvasna a saját városáról, de a játékos tanulás egészen más. Ráadásul olyan hatást is tapasztaltunk, hogy többekben felébredt az igény, hogy ellátogassanak a játékkártyákon megjelenő kulturális intézményekbe. Azaz ráébresztheti a győrieket, hogy mennyi eddig felfedezetlen szórakozási, művelődési lehetőséget kínál nekik a város.

Mikor született meg a Városszeretők Győr?

A játék ötlete 2015-ben, amit azután két év szorgos munka követett. Nagyon hálás vagyok a családomnak, a feleségem az egész projektben rengeteget segített, a kislányom pedig mindig lelkes tesztalanynak bizonyult. 2017 nyarán készült el a játék, és ősszel volt a sajtótájékoztató, ahol lehetőségünk nyílt vele a nagyközönség elé lépni.

Hogyan épül fel a játék?

Hat témakört emeltünk ki, ezek köré csoportosítottuk a kérdéseket. A Történelem, az Oktatás-innováció, a Legendák, történetek, a Látnivalók, a Sport-szabadidő és a Kultúra kategóriák magukban foglalják mindazt, amit szeretnénk megmutatni a városról. Persze, vannak átfedések. Például Jedlik Ányos az Oktatás-innováció és a Legendák, történetek kategóriába is besorolható. A játék elején mindenki húz egy témakört. Az ehhez kapcsolódó kérdések megválaszolásával gyűjtheti a legtöbb pontot.
Fontos megemlíteni, hogy a játékban nincs jelentős előnyben az, aki jobban ismeri a várost, hiszen a Városszeretők Győr célja, hogy megismertesse a település értékeit. Így általában olyan kérdéseket kell a játékosoknak megválaszolni, amelyekről már korábban szó esett. A figyelmen kívül jó stratégia is kell a győzelemhez, aminek segítségével több aranytallért, info- és pontkártyát lehet bezsebelni. A szerencse is egy kihagyhatatlan faktor, így még izgalmasabb az egész.
Kiemelném, hogy a Városszeretők Győr több szempontból egyedi játék. Egyrészt a QR-kód használata miatt, ami több vizuális információt (fényképeket, festményeket, térképeket, videókat) tesz elérhetővé, és így a fiatalabb korosztályok számára még vonzóbbá teheti. Másrészt nem ismerünk olyan társasjátékot, ami ilyen mélységig bemutatna egy várost.

Milyen forrásokból dolgoztál a kérdések és válaszok összeállításakor?

Egyrészt az említett rengeteg könyv alapján, amelyeket az évtizedek alatt összegyűjtöttem. Ezenkívül a legtöbb kiállításon és egyéb eseményen ott vagyok, ami Győrhöz kapcsolódik. Az információk hitelességét egyébként a két független szakmai lektor is garantálja, akik alaposan átnézték a játékot.

Kiknek ajánlod?

Először is a győrieknek. Eddig nem volt olyan játékos, aki ne talált volna benne valami új információt. Hiszen a jól ismert tények mellett igyekeztünk sok olyan csemegét is megosztani, amelyek eddig rejtve voltak a nagyközönség előtt. Ajánlom minden korosztálynak. A fiatalok amiatt is élvezetesnek találják, mert használhatják az okostelefonjukat a játék során. A felnőttek, és főleg az idősebbek pedig szívesen anekdotázgatnak az ismerős hírességek, események és látnivalók kapcsán. Generációs társasnak remek, de baráti társaságoknak is értékes időtöltés lehet. Természetesen az idelátogató turistáknak, ismerősöknek is ajánlanám. Az ország más részeiből idetelepülőknek szintén, hogy jobban megismerhessék és magukénak érezhessék új otthonukat.
Az angol változattal, melyet anyanyelvi lektor nézett át, elsősorban a külföldi turistákra gondoltunk, de sokan használják nyelvgyakorlásra vagy a külföldi rokonok megajándékozására is.

Az iskolák felfedezték már?

Igen, már több helyen a tananyag része, például a honismereti és az idegenforgalmi képzésben is alkalmazzák. Az angol nyelvű változat pedig a nyelvoktatást segíti. A tervek szerint diáknapokon is fogják használni. Ezenkívül vetélkedők fődíjaként ajánlottunk fel több példányt.

Ki volt az eddigi legérdekesebb vásárló?

Egy nagyszülő, akinek a fia külföldön dolgozik, és az unokái már kint születtek. A játék segítségével a külföldi családtagok és barátok megismerkedhettek Győrrel. A legnagyobb öröm persze az, ha sikerül bennük felébreszteni az érdeklődést városunk iránt, és el akarnak látogatni ide.

A Városszeretők Győr egyre népszerűbb. Van esetleg tervben újabb játék?

Igen. Hasonlóan hat kategória köré csoportosítva készül a magyar királyokról és uralkodókról szóló társasjáték.

Az érdeklődők hol találhatnak további információkat?

A Facebook-oldalunkon, amit részben egy lokálpatrióta közösségi pontnak szánunk, és a honlapunkon. Ide azért is érdemes ellátogatni, mert felkerült néhány új ötlet, amivel szintén érdemes kipróbálni a Városszeretők Győrt. Másrészt található itt egy rövid videó, amelyből gyorsan elsajátítható a játékszabály.

Szabados Éva
Fotók: Berente Erika

2018.05.15