The Plácido Domingo Story

Ősze Mária zeneajánlója

the-placido-domingo-story

2010-ben jelentette meg a Deutsche Grammophon kiadó a 2011 elején 70. születésnapját ünneplő Plácido Domingo tiszteletére a 3 CD-t tartalmazó The Plácido Domingo Story című albumot. Az album összeállítói a Deutsche Grammophon és a DECCA kiadóknál négy évtized alatt megjelent felvételekből válogattak, céljuk az volt, hogy a kezdetektől bemutassák a fantasztikus tenorista énekesi pályafutását.

2016. január 21-én töltötte be Plácido Domingo a 75. életévét. 1959-ben lépett először színpadra Mexico Cityben, Verdi Rigolettojának egy kisebb szerepében, két évvel később már a Traviata férfi főszerepét, Alfredo-t énekelte Monterrey-ben, ezt követően hamarosan a legnagyobb teátrumok és zenei fesztiválok állandó fellépőjévé vált. Domingo életkora ellenére még mindig aktív résztvevője az operaéletnek, hiszen napjainkban még nagy bariton főszerepeket énekel a színpadokon, lemezfelvételeket készít, vezényel, operaházakat (Los Angeles, Washington) irányít.

Tiszteletet parancsoló a repertoárja: pályafutása során ugyanis a nagy barokk szerzők (Händel, Rameau) operáinak főszerepeitől kezdve ugyanúgy énekelte Mozart, Verdi, Wagner, Puccini, sőt még Richard Strauss hőseinek tenor szólamát is. Kiemelkedő hangi kvalitásai mellett ki kell mindenképp hangsúlyozni, hogy fantasztikus egyéniséggel, kisugárzással és színészi képességekkel is megáldotta őt a sors. Ez a lemezfelvételek hallgatása közben is érzékelhető, mivel az áriákat és szerepeket magával ragadó előadásban interpretálja. Több operafilm, Carmen, Otello, Tosca tenor főszerepét is eljátszotta. Elképesztő számok jellemzik pályafutását: több mint 3500 előadás, 130 tenor hős eléneklése – ez a szám 2010 óta tovább bővült a nagy bariton főszerepekkel, több mint 100 lemezfelvétel (teljes operák, ária-lemezek, könnyedebb műfajokból készült felvételek), 7 Grammy-díj, 3 latin Grammy-díj, díszdoktori címek, állami kitüntetések a világ számos pontján, az általa megálmodott Operalia énekverseny, és még lehetne sorolni.

A The Plácido Domingo Story albumon egyaránt szerepelnek olyan operákból részletek, amelyek Domingo karrierjének alappillérei voltak, pl. Carmen, Tosca, Il trovatore, Aida, Turandot, Otello, és olyanok is, amelyeket színpadon nagyon ritkán vagy egyáltalán nem énekelt, pl. Oberon, Idomeneo, Die Frau ohne Schatten. Domingo sokoldalúságát pedig azok a részletek igazolják, amelyek operettekből, zarzuelákból, tangókból, egyházi művekből származnak. Az első CD az 1968-1983 között készült operafelvételekből nyújt válogatást; a második CD szintén operaáriákat tartalmaz az 1984 és 2007 közötti időszakból; a harmadik CD-n pedig egyaránt található operett- és zarzuelarészlet, egyházi ének, tangó, nápolyi és itáliai dal.

Az album különlegessége a 151 oldalas kísérőkönyvecske, amely egyrészt számos fotót tartalmaz, másrészt egy rövid írást Plácido Domingoról, természetesen több nyelven, harmadrészt egy diszkográfiát, amely a Deutsche Grammophonnál és a DECCA-nál 1968 és 2011 között megjelent CD-ket és DVD-ket tartalmazza. A diszkográfia 98 tételéből 45 teljes operafelvétel CD, 22 teljes opera DVD, és 32 különböző műfajú szólóalbum.

Ősze Mária

2018.05.11