„A dal szüli énekesét”

Hangraforgó Klub a győri könyvtárban

hangraforgo-klub

Nem az énekes szüli a dalt, a dal szüli énekesét” – ezzel a mottóval fémjelezték az ars poetica-ról, a versben-dalban történő hitvallásról szóló műsorukat Hangraforgóék május 4-én a győri könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében, ahol ezúttal Török Mátét, a Misztrál együttes egyik alapító tagját látták vendégül.

Blokkokban követték egymást F. Sipos Bea, Faggyas László, valamint Török Máté. Kezdetben a Hangraforgónak nevet adó Radnóti-vers hangzott el (a Majálisban szerepel a kifejezés), majd neves költők művei következtek a házigazdák és a vendég előadásában: Arany János, József Attila, Ratkó József, Reményik Sándor, Nagy László, Janus Pannonius örökbecsű alkotásai szólaltak meg.

Megismertük a vendég élettörténetét, nyomon követhettük, hogyan lesz a matematikus végzettségű fiatalember zenész. Elbeszéléséből képet alkothattunk arról, mennyi sikeres muzsikus ment homlokegyenest ellenkező irányba, mint amire eredeti végzettsége predesztinálta volna. Humorosan hatott, amikor Török Máté arról mesélt, hogy az egyik, különösen nehéz matematika tételt úgy tudta megtanulni (és tudja még ma is), hogy megzenésítette.

A vendég hallgatóságával számos saját szerzeményt is megismertetett. A dalok filozófiai mélységűek, létkérdéseket, az élet értelmét feszegették, de a humor sem állt távol tőlük, amikor Romhányi József szellemes szösszeneteiből idéztek fel egyet-egyet.

Természetesen ezen az esten sem maradt el a közönség megénekeltetése, egy imát kellett kísérniük. A klubjellegű program hangulata kiválóra sikeredett, a művészek szívüket-lelküket beleadták a publikum szórakoztatásába, így a hangos tetszésnyilvánítás ezúttal sem maradt el.

Csiszár Antal
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.05.07