XII. Tolkien Levelező Verseny

Három ezüst Győrnek

tolkien-levelezo-verseny

Az elmúlt hosszú hétvége – a jó időnek hála – sokaknak túrázást, kertészkedést, majálist és vurstlit jelentett. A fiatalok egy népes csoportjának azonban tudáspróbát, vetélkedést hozott. Április 28-ra időzítették ugyanis a szervezők a XII. Tolkien Levelező Verseny döntőjét. A november óta zajló verseny célja, hogy játékos és kreatív feladatokon keresztül az iskolások megismerjék J. R. R. Tolkien, A Gyűrűk Ura című világhírű regény szerzőjének világát, a rajongók pedig még jobban elmélyedjenek abban.

A fantasy műfaja megosztó: vagy magával sodorja olvasóját, vagy éppen taszítólag hat rá. Azonban volt valaki, aki tett arról, hogy javuljon a műfaj megítélése. John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) neves angol nyelvész volt az, aki megújította az irányzatot, és hallatlan népszerűséget szerzett neki. Kitartó munkával és elképesztően gazdag fantáziával sokakat magával ragadó világot teremtett. E mitológia részeként írta meg A Gyűrűk Ura című művét, ami a XX. század egyik legnagyobb példányszámban eladott és egyik legnagyobb kulturális hatású irodalmi alkotása lett – ez a mű emelte szépirodalmi rangra a korábban kétes megítélésű fantasy-t. Hogy nem estünk-e túlzásokba, amikor erőteljes kulturális hatásról beszélünk? Ha valakinek kétsége támadna, tanulmányozza át a Magyar Tolkien Társaság honlapját! Táborok, konferenciák, egyetemi kurzusok, találkozók, műfordítások, dalversenyek, pályázatok, tematikus napok és persze a levelezős verseny. Ez utóbbit életkori bontásban, csapat és egyéni kategóriában hirdetik meg évről évre. Cikkünkben a 2017/2018-as versenyről adunk hírt.

A részvevők múlt év novemberétől öt ízben kaptak egy-egy komoly feladatsort. Nyelvi feladványok, képes sudoku, csigarejtvény, kakukktojás és egyéb fejtörők révén kellett számot adniuk a Tolkien művek alapos ismeretéről. A személy- és földrajzi nevek, családi kapcsolatok, „történelmi” ismeretek, rokoni szálak, varázsos lények és anyagok „tudása” azonban kevés ahhoz, hogy valaki helytálljon ebben a megmérettetésben: a pályázóknak kreativitást igénylő irodalmi és képzőművészeti feladatokat is meg kellett oldaniuk. A verseny döntőjére személyes meghívást végül is azok kaptak, akik a maximális pontszám legalább felét elérték. A részvételnek volt még két, kevésbé komoly feltétele is: valamely Tolkien könyvben szereplő karakternek megfelelő jelmezt kellett ölteni, és hozni kellett egy adag, Középföldére jellemző étket is.

A döntő két fordulóban zajlott. A meghívott csapatok és egyének egy több fordulós akadályversenyen vettek részt. Ezt követően a versenyzőkből verbuvált, véletlenszerűen összeválogatott színtársulatoknak egy-egy ott improvizált darabot kellett előadniuk. A téma természetesen A Gyűrűk Urához kapcsolódott, a műfaj pedig előre meghatározott volt, például: komédia, musical. A közönség igazán nem panaszkodhatott a produkciók láttán!

Amíg a zsűri visszavonult, sor került a szuperdöntőre, amire korhatár nélkül bárki benevezhetett. Itt villámkérdésekre kellett válaszolni, tehát a tudás mellett a gyorsaság is számított.

Hogy miért adunk hírt erről a távoli, budapesti versenyről? Azért, mert városunkat két csapat is képviselte. A legifjabbaknak kiírt Hobbit kategóriában a Rhosgobeli Nyulak csapata (Faggyas Csenge – Bartók Béla Zenei Általános Iskola; Kiss Barbara – Péterfy Sándor Evangélikus Iskola; Kiss Benedek – Bartók Béla Zenei Általános Iskola), az egy kicsivel idősebbeket tömörítő Dúnadan kategóriában pedig az Irodalmi Rohanosztagosok (Braunsteiner Virág – Prohászka Ottokár Iskola; Dávid Anna – Révai Miklós Gimnázium; Horváth Boglárka Szilvia – Révai Miklós Gimnázium; Vizsy Lilla – Révai Miklós Gimnázium) csapata indult. Mindkét társaság helytállt az ország minden részéből összeálló, erős mezőnyben. Mind a Rhosgobeli Nyulak, mind az Irodalmi Rohanosztagosok második helyezést értek el. A szuperdöntő rendkívül nehéz kérdéseire adott válaszaival Horváth Boglárka Szilvia még egy második helyet is megszerzett.

Ha megtekintik fotógalériánkat, bepillantást nyerhetnek a verseny hangulatába, s talán kedvet kapnak Tolkien olvasásához is.

Berente Erika
Fotók: Horváth András

2018.05.04