Joachim a hegedű hercege


joachim-jozsef-finta-sandor-szobor

Hogy hallgatta-e valaha élőben játszani Joachim Józsefet a szobrász Finta Sándor, azt nem tartom valószínűnek. 26 éves volt, amikor „minden idők legjobb hegedűse” meghalt, és akkori életkörülményei nem tették lehetővé az ilyen dolgokat.

Azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy az Amerikában később nagy karriert befutó szobrász ismerte Joachim nevét, esetleg még kevés fennmaradt felvételéből is hallgathatott valamit. Amerikába szakadt magyarként büszke is lehetett egy másik magyar teljesítményére. Aki 1831-ben, Köpcsényben született, két év múlva már Pest-Buda lakója volt, ahol kisgyermekként kezdett el hegedülni. Tehetségét, tudását aztán Bécsben, majd Lipcsében csiszolta, ahol a nagy Mendelssohn is felfigyelt rá, és 12 évesen magával vitte Londonba koncertezni. Itt Beethoven elfelejtett D-dúr hegedűversenyét adták elő, amely azóta is a repertoáron van. A sikerek Wagner és Liszt Weimarjában folytatódnak, de barátai között van Robert és Clara Schumann és Brahms is. Akivel aztán Berlinbe költözve (1866) szövetkezik is Weimar és Wagner befolyása ellen.Azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy az Amerikában később nagy karriert befutó szobrász ismerte Joachim nevét, esetleg még kevés fennmaradt felvételéből is hallgathatott valamit. Amerikába szakadt magyarként büszke is lehetett egy másik magyar teljesítményére. Aki 1831-ben, Köpcsényben született, két év múlva már Pest-Buda lakója volt, ahol kisgyermekként kezdett el hegedülni. Tehetségét, tudását aztán Bécsben, majd Lipcsében csiszolta, ahol a nagy Mendelssohn is felfigyelt rá, és 12 évesen magával vitte Londonba koncertezni. Itt Beethoven elfelejtett D-dúr hegedűversenyét adták elő, amely azóta is a repertoáron van. A sikerek Wagner és Liszt Weimarjában folytatódnak, de barátai között van Robert és Clara Schumann és Brahms is. Akivel aztán Berlinbe költözve (1866) szövetkezik is Weimar és Wagner befolyása ellen.

Koncertezik és tanítványai vannak (Hubay Jenő), és ő a berlini, újonnan létesített zeneakadémia direktora is. És minden valamirevaló zeneszerző kikéri véleményét, ha hegedűverseny írására adja a fejét, négy évtizeden át folyamatosan a csúcson van, mindössze feleségében kell némileg csalódnia. Hogy magyarságát mennyire tartotta, arról keveset tudni, az viszont biztos, hogy Finta Sándor Brazíliában, New Yorkban és Los Angelesben is magyar maradt. Talán ezért is faragta ki – vélhetően marhalábszárból – ezt a 8,3 centiméter magas domborművet, amely 1958-ban bekövetkezett halála után a hagyatékkal érkezett meg Túrkevére, a Finta fivérek életművének szentelt múzeumba.

Sorozatunkhoz kapcsolódó hír, hogy az Europeana felületén elérhető 3D modelleket feltöltő országok közül Magyarország az előkelő harmadik helyet foglalja el. Ami teljes mértékben a Forum Hungaricum Nonprofit Kft-nek köszönhető, hiszen csak mi aggregálunk 3D modelleket az Europeana-ba.

A sorrend:
1. Németország: 13.617
2. Spanyolország: 6.151
3. Magyarország: 1.240
4. Olaszország: 1.009

Címlapkép: Finta Múzeum CC BY-NC-ND

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2018.05.06