I love mozi

Rómer Ház

I love mozi

Május hónapban ismét Rómer Filmklub. A kínálatban az érdeklődők találhatnak dokumentumfilmet, történelmi és animációs filmet és fekete komédiát is. Helyszín: Rómer Ház (Teleki László u. 21). Jegyek elővételben és online is kaphatók.

2018.05.06. 16.30 Táncterápia
magyar dokumentumfilm, 65 perc, 2017 (6)
rendező: Richard Loncraine
A látszólag tökéletes és rendezett életet élő, ítélkezésre és sznobizmusra hajlamos Sandra nyugdíjba vonulása előtt nem sokkal felfedezi, hogy a férje viszonyt folytat a legjobb barátnőjével. Fényűző otthonát otthagyva bohém húgához költözik, aki egy rossz hírű lakótelepen lakik. A karót nyelt Sandra eleinte kibírhatatlannak találja új életét, azonban egy társastánc-tanfolyam mindent megváltoztat...

2018.05.06. 19.00 2001: Űrodüsszeia
feliratos, amerikai sci-fi, 141 perc, 1968 (12)
rendező: Stanley Kubrick
Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

2018.05.10. 17.00 és 2018.05.31. 19.30 A hely
Feliratos, olasz játékfilm, 113 perc, 2017 (16)
Rendező: Paulo Genovese
Egy titokzatos név nélküli férfi "A HELY" nevű kávézóban fogadja ügyfeleit. A hozzá fordulók különböző problémákkal keresik fel, mindegyikük vágyik valami olyanra, amit az életében saját erőből nem tud elérni. A férfi azt ígéri ügyfeleinek, hogy teljesülni fognak a vágyaik, ha ők cserébe elvégzik azokat a meghökkentő és váratlan feladatokat, amelyeket ő bíz rájuk. Mindenkinek el kell döntenie, hogy vállalja-e az egyezséget, és meddig képes elmenni azért, hogy elérje célját...

2018.05.10. 19.30 Sötétben
Német film német nyelven, magyar felirattal, 2017, 106 perc (16)
rendező: Fatih Akhin
Katja boldog élete összeomlik, amikor férje és kisfia életüket vesztik egy robbantásban. A nő a kezdetektől meg van győződve arról, hogy a merényletet nácik követték el, de a rendőrség maffiaviszályokra, illetve muszlim vallási nézeteltérésekre gyanakszik. A friss gyász tompultsága és a bírósági tárgyalás traumatikus időszaka után Katja nem nyugszik, és saját kezébe veszi a dolgokat.

2018.05.15. 19.30 Sztálin halála
Feliratos francia-angol vígjáték, 106 perc, 2017 (16)
Rendező: Armando Iannucci
1953 márciusában a nagy vezér meghalt, és milliók gyászolták Moszkva utcáin. Ám volt néhány ember, akinek a gyász helyett valami egészen más dolog jutott. Hruscsovnak és a vezetés többi tagjának ki kellett találnia, hogyan tovább, ezzel pedig őrült harc vette kezdetét az utódlásért.
Armando Iannucci rendező az "Egy kis gubanc" című filmmel tette le névjegyét, ám az igazi ismertséget az Alelnők című tévésorozat hozta, amely számos Golden-Globe jelölést és Emmy-díjat tudhat magáénak.

2018.05.24. 17.30 Best of BIDF: Magnus
Norvég dokumentumfilm, 2016, 76 perc
Rendező: Benjamin Ree
Magnus Carlsen 13 évesen komoly döntést hozott: egyszer sakk világbajnok lesz. Ahogy Magnust életét, személyes áldozatok árán született sikereit és megpróbáltatásait végigkövetjük, a szívünk ugrik ki sokszor az izgalomtól a krimibe illő jelenetek láttán. A siker titkának nem mindennapi hátterét is meglepetéssel tapasztalhatjuk, csodálatos képet kapva a család erejéről. Vajon milyen lehet zseniként élni a „normálisak” világában?
A 2014-ben alapított Budapest International Documentary Festival (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója, idén a Rómer Házban is látható két, a fesztiválon díjazott alkotás.

2018.05.24. 19.30 Lajkó - cigány az űrben
magyar fekete komédia, 2017, 90 perc (16)
Rendező: Lengyel Balázs
1957 elején a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának kösz...

2018.05.27. 16.00 Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra
dán-angol-magyar történelmi-életrajzi dokumentumfilm, 90 perc (12)
Rendező: György-Kessler Márta
A film központi témája egy egyedülálló és inspiráló szerelmi történet, Hannah és Ole története, akik 1968-ban első nyugati tanítványai lettek Őszentsége a 16. Karmapának, majd töretlen odaadásukkal lehetővé tették, hogy a buddhizmus Nyugatra érkezzen. Vászonra viszi egy nagyszerű asszony életútját egy forrongó világ színterén: elkísérjük Európából és Észak-Amerikából a közép-európai kommunizmus bukásán keresztül a dél-amerikai gerillák általi elrablásukig.
Az alkotók bejárták Indiát, Nepált, a Távol-Keletet és Európát azért, hogy interjúkat készítsenek, valamint rekonstrukciókon keresztül hozzanak létre egy élő dokumentumfilmet, amely Hannah és Ole több mint 35 éves aktivitását mutatja be.

2018.05.27. 18.00 Álom hava
Magyar-szerb történelmi film, 112 perc, 2016 (12 )
Rendező: Bicskei Zoltán
Első ízben Attila király magyar filmen!
1680-nak Álom havában /december archaikus neve/ pár rongyos vánszorog a fehér havon. A török dúlásban kiürült Bácska pusztaságán több napi járóföldre sehol senki. A történet indulásakor három embercsoport különös bemutatkozó „rítusát” látjuk a fehér végtelenben. Egyenként érkeznek a boltozat nélküli, romjaiban is monumentális Pusztatemplom falai közé. A török fogságból szabadult Deák, Sánta és Félszemű rég vesztett otthonát és helyét keresné.

2018.05.27. 20.15 Loving Vincent
feliratos, angol-lengyel animációs film, 95 perc, 2017 (12)
Rendező: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
A Loving Vincent a világ első teljes egészében kézzel festett animációs filmje, amelyben minden egyes képkockát (65.000 db!) festőművészek készítettek, olajjal, vászonra, ahogy maga Vincent Van Gogh festette volna.
A heroikus vállalkozás, mely 2011-ben kezdődött, az angol Hugh Welchman és felesége, a lengyel Dorota Kobiela filmje, Van Gogh lenyűgöző világában játszódik. Több ezer festményen keresztül elevenednek meg életének legismertebb helyszínei és megfestett figurái, miközben világ egyik legkedveltebb festőjének, Vincent Van Gogh-nak ellentmondásos életét és halálát vizsgálja a film. Kibontakozik az utolsó napok drámája és végre fény derül rejtélyes halálának körülményeire.
A Loving Vincent fantasztikus, eddig soha nem látott képi világa és izgalmas története miatt nem csak a Van Gogh művészetéért rajongók számára kihagyhatatlan.

2018.05.31. 17.30 Best of BIDF: Art and craft / A szakművész
Feliratos amerikai dokumentumfilm, 89 perc, 2014
Rendezők: Sam Cullman, Jennifer Grausman, Mark Becker
A szak-művész az amerikai történelem legtermékenyebb festményhamisítójának története. Nem is sejtve, hogy mennyire tehetséges, ez a csoda-bogár precíz utánzataival, melyeket hol 15. századi festményekről hol Picasso képeiről készített, több mint harminc éve csinál hülyét a kurátorokból Amerika-szerte. Hogy tudta ilyen sokáig elkerülni a lebukást?! A képeit ingyen adja, hol jezsuita papnak, hol mecénásnak álcázva magát, így gyakorlatilag megfoghatatlan. A helyenként kalandregénybe illő történet másik főszereplője egy irattáros, aki megszállottan igyekszik nyakon csípni a szélhámost. A macska-egér játék végül olyan váratlan fordulatot vesz, hogy a néző ismét bizonyítékát láthatja annak: a valóság sokkal meglepőbb, mint a fikció.
A 2014-ben alapított Budapest International Documentary Festival (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója, idén a Rómer Házban is látható két, a fesztiválon díjazott alkotás.

Jegyár: normál: 1000 Ft / diák, nyugdíjas: 800 Ft.

2018.05.02