Kortársunk Csehov címmel nyílik kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban


kortarsunk-csehov-kiallitas

Kortársunk Csehov címmel nyílik kiállítás az orosz drámaíró műveinek magyarországi előadás-történetéről a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban április 25-én. „A magyar színpadra igen hamar eljutottak Csehov darabjai, és az első, nem túl sikeres hazai bemutató óta minden nemzedék színre viszi az orosz drámaíró műveit” – olvasható a PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) közleményében.

Az OSZMI színházi adattára 1945-től napjainkig 328 Csehov-előadást tart számon, az adaptációk és átiratok nélkül. „Jelen kiállítás nem vállalkozhat arra, hogy minden egyes produkciót felidézzünk, ezért arra törekedtünk, hogy egy-egy korszak olyan emblematikus, színháztörténetünk szempontjából ’csomópontnak’ számító előadásait mutassuk be, amelyek elsősorban jelentős hatással bíró rendezőkhöz kapcsolódnak” – áll a kiállítás ismertetőjében.

Mint írják, minden korszaknak megvan a maga „Csehov-tükre”, Csehov-interpretációja. Az előadások létrehozói a bonyolult csehovi viszonyrendszert különbözőképpen értelmezik, más és más elemek kapnak hangsúlyt, amit befolyásol a változó színészi játékstílus, a rendezők szöveg- és világértelmezése, a színpadi látvány megjelenítésének stílusa, az adott kor közönsége.

Volt idő, amikor inkább egyfajta patetikusság érvényesült a csehovi színpadon, máskor a Sztanyiszlavszkij-módszer leegyszerűsítő értelmezése alapján a szerepek sematikus ábrázolása kapott hangsúlyt. Egy adott korszakban a naturalista színpadi hagyományt követték a Csehov-darabok bemutatói, vagy költői, realista előadások születtek. Más korban a szereplők kegyetlen viszonyaira derült fény, és volt, amikor a darabok humora, iróniája került előtérbe. A Ványa bácsi például mást jelentett 1952-ben Gellért Endre rendezésében, mint később, a Vígszínház színpadán Horvai István interpretációjában – írják a tárlat ajánlójában.

A kiállítás létrehozói arra törekedtek, hogy a nézők számára – főként a középiskolásokra gondolva – azt mutassák be, hányféleképpen lehet értelmezni egy-egy színdarabot, és felelevenítsék azoknak a nagy művészeknek az alakját, akik a különböző rendezői elképzeléseket megvalósították.

Mint az OSZMI honlapján olvasható, tárlatvezetéssel egybekötött múzeumpedagógiai foglalkozást is tartanak középiskolásoknak, amelyen vizsgálják a Csehov-művek jellegzetességeit, a történeteket átható miliőt, a tipikus szereplőket és a drámák színpadi megvalósításait. A kiállítást drámapedagógiai játékokkal színesítve járják végig. Céljuk a befogadás segítése interakciókkal, érdekességekkel.

A tárlat kurátora Lakos Anna, a látvány Antal Csaba, a grafika Antal Barbara munkája. A kiállítás április 26-tól november 11-ig, szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között látogatható.

Forrás: MTI

2018.04.25