1307

Önálló könyvként jelenik meg Tolkien Gondolin bukása című műve


tolkien-gondolin-bukasa

Először jelenik meg önálló könyvként a modern fantasy atyjaként emlegetett J. R. R. Tolkien Gondolin bukása című műve, amelyet Középfölde „első igazi történetének” nevezett az író. Tolkien 1917-ben kezdte írni a történetet, amelyben Gondolin városa a Sötét Úr, Morgoth áldozata lesz, mielőtt Középfölde A hobbit és A Gyűrűk Ura helyszínévé vált volna – idézte fel a BBC News.

A Gondolin bukása két éven belül a második Tolkien-mű, amely az író fia, Christopher Tolkien szerkesztői munkájának köszönhetően végre önálló kötetként is megjelenik.

Az új könyv sokak számára meglepetés, mivel az immár 93 éves Christopher a Beren és Lúthien című könyv 2017-es megjelenésekor azt mondta, „valószínűleg ez az utolsó általa szerkesztett könyv édesapja írásaiból”.

Középföldén játszódó regényei közül mindössze A hobbit és A Gyűrűk Ura-trilógia megjelenését élte meg Tolkien, aki 1973-ban halt meg. Christopher, akit apja annak idején a „legfőbb kritikusának és segítőjének” nevezett, élete nagy részét édesapja kiadatlan írásainak gondozásával töltötte.

Az ő szerkesztésében jelent meg A szilmarilok és a Húrin gyermekei is, amelyeket Tolkien kézirataiból és szétszórt jegyzeteiből szerkesztett egységes egésszé.

A Tolkien Társaság elnöke, Shaun Gunner szerint a rajongók nagy része a „Tolkien-írások Szent Gráljaként” tekint a Gondolin bukására. A történet, amely korábban az Elveszett mesék könyvében jelent meg egy fejezetként, valamint rövidített változatban A szilmarilokban is, augusztus 30-án érkezik önálló kötetként a brit könyvesboltokba.

Az illusztrációkat Alan Lee készítette, aki A hobbit és A Gyűrűk Ura könyvek számára rajzolt képeivel Peter Jackson filmadaptációit is komolyan inspirálta.

Forrás: MTI

2018.04.21