Találkozások

Versünnep a győri könyvtárban

gyak-talalkozasok-versunnep

2018. április 12-én, csütörtökön a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, valamint a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) verses, zenés, vetítettképes ünnepi műsort rendezett a költészet napja alkalmából a könyvtár Herman Ottó utcai központi épületének klubjában.

Sibelius Finlandia című gyönyörű zenéje és a hozzá kapcsolódó vetített, szépséges természeti képek fogadták a gyülekező közönséget, mely gyorsan megtöltötte a termet.

Cseke Gabriella, a Központi Könyvtár klubjának művelődésszervezője köszöntötte a vendégeket, valamint ő gondoskodott a zenét és a vetítést szolgáló technikai berendezés zavartalan működéséről is. Csáky Anna költő, az antológiaközösség vezetője a megjelentek üdvözlése után méltatta a versünnep nagyszerűségét, röviden ismertette a nagy gonddal megszerkesztett műsor menetét, felhíva a figyelmet az annak megszakítását kiküszöbölő szórólapokra, melyek tájékoztatták a közönséget a felolvasandó versekről, a szerzőkről és a közreműködőkről.

Az antológiaközösség tizenkét tagja (Cseke J. Szabolcs, Gősi Vali, Hollóssy Tóth Klára, Csáky Anna, Kecskés Rózsa, Kozák Ágnes, Olasz Valéria, P. Nagy Gabi, Rácz Katalin, Pejkó András, Szigeti Endre, Vehofsics Erzsébet) vállalkozott arra, hogy felolvassa vagy elszavalja kedvenc költőjének egy-egy versét, megindokolja a választást, elmondva a költővel vagy a verssel kapcsolatos élményeit, majd hozzáfűzze az elhangzottakhoz írt versét is. Őszinte, megható vallomások hangzottak el kiváló magyar költőinkről és gyönyörű verseikről. Emellett minden produkció alatt a háttérben megjelent kivetítve a költő és az őt választó antológiás szerző, valamint az estleges közreműködő portréja, neve is. Ily módon költők és költők találkozásának tanúi lehettek a jelen lévők. Ezért kapta a rendezvény a Találkozások címet. Nem maradtak ki a sorból a prózaírók sem, ők egy vers helyett kettőt választhattak felolvasásra.

József Attila neve többször is szerepelt a műsorban, hiszen az ő születésnapja tiszteletére tartjuk minden évben a költészet napját, de Bella István, Farkas Árpád, Petőfi Sándor, Juhász Gyula, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Mécs László, Szabó Lőrinc csodálatos versei is elhangzottak a velük kapcsolatos vallomásokkal és írásokkal együtt.

A rendezvény Csáky Anna zárszava után Smetana Moldva című zenéjével ért véget.

Az ünneplés azonban még folytatódott: a vendégek közül néhányan, valamint a szereplők Várnagy Katalin (tiszteletbeli antológiás) fehér asztala mellett egy darabig együtt maradtak meghitt baráti beszélgetésre, melyet újabb versfelolvasások tettek emlékezetessé.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.04.17