22. Országos Baba és Mackó Kiállítás

2018. április 7-15., Győr

orszagos-baba-es-macko-kiallitas

Április 6-án nyílt meg a 22. Országos Baba és Mackó Kiállítás a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ és a Magyar Bababarátok Egyesülete szervezésében a Zichy-palotában. Néhány év kihagyás után rendezték meg ismét Győrben a hangulatos eseményt, amelyben örömüket lelhetik a gyermekek és a felnőttek is, hiszen a színvonalas alkotások között lehet találni elbűvölő mackót, porcelánbabákból készült történelmi életképet, irodalmi alakokat megjelenítő babákat és különleges, művészi kokeshit, azaz japán fababát. A kiállítás ingyenesen látogatható április 7. és 15. között, mindennap 10 és 17 óra között.

A kiállítás egy része a Magyar Bababarátok Egyesülete által meghirdetett országos versenyre beküldött munkákból áll. A versenyre számos kategóriában több száz alkotás érkezett az ország minden részéből, melyeket iparművészek és amatőr alkotók készítettek különböző anyagokból, különböző technikákkal, nagyon magas színvonalon. A textil-, nemez-, kerámia- és porcelán babák rengeteg kreativitással, ötletességgel, szépérzékkel és szakértelemmel készültek. Sok alkotó saját stílust teremt munkáival. Vannak külön miliőt hordozó kis jelenetek, történelmi tablók, különböző viseleteket bemutató kompozíciók. Találkozni lehet Munkácsy Mihállyal és Gustav Klimttel festés közben. De felbukkan Harry Potter és Mackó Csipkerózsika is. Egy-egy babát elnézve érezhető, hogy készítője szívét-lelkét beleszőtte művébe. A zsűrinek, aki a beérkezett alkotásokat értékeli, nehéz dolga lesz, mert nagyon sok kiemelkedő munka sorakozik a Zichy-palota termeiben.

A kiállításon a versenyre beküldött anyagon kívül meghívott vendégek is szerepelnek. Deliága Gabriella baba- és mackókészítő nagyrészt nemezből készíti különleges alkotásait. A kiállításon 60 db mackóját mutatja be a közönségnek, melyek mindegyike egy-egy külön egyéniség. Az érdeklődők többek között találkozhatnak Erdőmélyi Mohácskával, Turci kisasszonnyal, Aranyváry Theodorral és Erdőháti Pelyheskével.

Tóth-Vásárhelyi Réka kokeshi készítő iparművész egyedi fababáit is gazdagítják a tárlatot. Az Edo-korból eredő japán népművészeti forma ma már az iparművészetnek is szerves része. A kokeshi babák, melyeknek védelmező és gyógyító szerepet tulajdonítanak, napjainkban is kézzel készülnek, így nincs köztük két egyforma, mindegyikből saját egyéniség árad. Tóth-Vásárhelyi Rékát mára a japán mesterek is befogadták, és egyetlen külföldiként több rangos díj tulajdonosa, amiket japán kokeshi versenyeken nyert.
Az anyagi létben töltött élet olyan, mint a keményfa, ha ki tudjuk faragni belőle a kokeshit, az életünk sikeres lesz.” (Tóth-Vásárhelyi Réka, Srila Prabhupada után szabadon)

Szintén a kiállítás vendége idén a Táti Porcelánbaba Klub, melynek tagjai két kompozíciót készítettek. Porcelánbabákra álmodták meg az István király koronázása és a Mátyás király udvarában című nagyszabású életképeket.

A kiállításon a közönség is szavazhat a legszebbnek, legérdekesebbnek, legbájosabbnak ítélt babára, mackóra a kihelyezett szavazólapokon. A legtöbb szavazatot kapott alkotás a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ által felajánlott serleget kapja.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2018.04.12