Budapest Music Center

Márné Tóth Krisztina és Juhászné Lukács Mária írása

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zenei Szekciójának szervezésében a Dr. Kovács Pál Könyvtár és közösségi Tér Hangtárának 2 munkatársa látogatást tett Budapest egyik legkedveltebb zenei és kulturális helyszínén, a Budapest Music Centerben. Az „idegenvezetést” nem más, mint maga a tulajdonos Gőz László tartotta (lent a képen), aki harsonaművészként bejárta a világot, a Zeneakadémia jazz tanszékén tanított, majd 1996-ban megalapította a BMC intézményét.

Elsődleges célja egy olyan zenei információs központ kialakítása volt, amely összegyűjti és nemzetközi viszonylatban is hozzáférhetővé teszi a magyar klasszikus és jazz zenészek, valamint a magyar kortárs zenedarabok adatait. A ház sok funkcióval bír: rendezvényeket szervez, hanglemez kiadói tevékenységet lát el, az Eötvös Intézettel karöltve mesterkurzusokat tart, jazz klubot működtet, zenei adatbázist hozott létre és bővít az Interneten, és zenei könyvtárat tart fenn.

A Budapest Music Center 1997 óta szervez klasszikus, kortárs- és jazz zenei rendezvényeket. A tulajdonossal együtt összesen 22 fős kollektívával üzemelő intézmény 2013-ban nyitotta meg kapuit új helyén a IX. kerületben, a Mátyás u. 8. alatt, ahol egy teljesen új építésű, erre a célra tervezett épületben várja a látogatókat. A lenyűgöző építészeti remekmű a szakmai zsűri döntése alapján 1. Díjat nyert mindössze második éve létező, de meglehetősen komoly szakmai háttérrel rendelkező The Architizer A+ Awards Építészet és hang kategóriájában. Az épületet az Art1st Design Studio, nevezetesen Chehadé Abdel Rahim, Gőz Dorottya és Taraczky Dániel tervezték.

A házban kiváló akusztikájú, 21. századi technikával ellátott, 400 fős koncertterem is helyet kapott, amely operák, szimfonikus zenekarok, kórusok koncertjeihez ad helyszínt, és akár hangszereket is biztosít az előadóknak, mivel a Filharmonikusok hangszerei is megtalálhatók az ottani hangszerraktárban. A koncertekről felvételek is készülnek, amelyekhez kiadványokon keresztül férhetünk hozzá, vagy egyes felvételeket akár a Bartók Rádió közvetítésében meg is hallgathatunk.

A BMC Records lemezkiadó 1998-ban alakult, albumainak száma mára eléri a 200-at. A kiadó alapítása óta a kortárs, klasszikus és jazz műfajok hazai képviselőivel készít felvételeket. A BMC kiadói politikáját illetően egyaránt nyitott a tradicionális zenei értékek továbbvitelére, valamint újszerű, kísérletező felfogású produkciókra. Kiadványaival az évek során sikerült számos magyar művészt bekapcsolnia a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe, és sikeres művészi együttműködéseket kezdeményezett magyar és külföldi művészek, műhelyek, zenekarok között. A Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítvány, amely világhírű művészek bevonásával fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzésével foglalkozik, a Budapest Music Centert választotta székhelyéül.

Az Opus Jazz Club néven éttermet is magába foglaló hangulatos kis koncertterem hazai és külföldi jazz zenészeknek ad lehetőséget akár bemutatkozó koncertekhez is. A BMC 1 éves megnyitása óta 300 koncert került megrendezésre a központban, ebből heti 4 jazz koncert. A mindent fogást helyben előállító étterem megfelelően gazdag kínálattal rendelkezik (levesek, előételek, főételek, tészták, desszertek), sőt napi menüt is kínálnak a vendégeknek. A zenei rendezvényekhez illően hideg és meleg esti koncertfalatokkal járulnak hozzá a hangulat kiteljesítéséhez, italok tekintetében pedig széles alkohol- és koktélválaszték áll rendelkezésre.

Az épület első emeletén található Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár továbbra is ingyenes hozzáférési lehetőséget biztosít a zenei gyűjtemény iránt érdeklődőknek. Kégl András, az Információs Központ és Könyvtár vezetője bemutatta nekünk a könyvtár állományát, amely két nagy gyűjteményre és a BMC saját kollekciójára épül. A törzsanyagot a Magyar Zenei Tanács 1949-ben létrehozott zenei gyűjteménye, valamint az 1840-ben alapított Nemzeti Zenede (mai nevén Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) könyvtárának anyaga képezi. Az előbbi 2003-ban, az utóbbi 2006-ban került a BMC kezelésébe.

Gyűjtőköre jellemzően a 20-21. századi, főként magyar szerzők munkásságára terjed ki, a gyűjtemény a beiratkozott tagok számára helybeli hozzáférést és kölcsönzést biztosít. A könyvtár egyedülálló Mahler-gyűjteménnyel rendelkezik: Fülöp Péter, a kollekció létrehozója, tulajdonosa, gondozója és fejlesztője 1970 óta gyűjti a Mahler- lemezeket. Ő maga készítette el az új Mahler- diszkográfiát, melyet a mai napig további két bővített kiadás követett. Az utolsó, 3. kiadás 2010-ben készült el Mahler születésének 150. és halálának 100. évfordulójára.

Érdemes ellátogatni a BMC Magyar Zenei Információs Központ honlapjára (bmc.hu), ahol az adatbázisaiban művészekre és zeneművekre is kereshetünk. A művészadatbázis magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információkat tartalmaz. A zenei könyvtár online katalógusában megtalálható minden olyan kotta, könyv vagy hangzó anyag, amely a látogatók számára kölcsönözhető vagy helyben használható.

Az egész BMC kialakítása, dizájnelemei, valamint berendezési tárgyai-eszközei igazi 21. századi hangulatot árasztanak, mégis kellemes és emberközpontú hatás érvényesül az épületben. A tulajdonos meglepetésünkre egy finom ebédre is megvendégelte a csapatot az Opus Jazz Club asztalainál.

Szívesen ajánljuk mindenkinek; ha lehetőségük adódik, látogassanak el a Budapest Music Centerbe, melyet egyre inkább a „kis Művészetek Palotájaként” is emlegetnek.

Márné Tóth Krisztina és Juhászné Lukács Mária

2014.04.11