Valahol Európában

A Lipóti Színjátszó Kör előadása Rajkán

valahol-europaban-rajka

A Dés László és Nemes István nevével fémjelzett Valahol Európában musicalt 2018. március 25-én délután láthatta a közönség a rajkai Faluházban. A Lipóti Színjátszó Kör rendezője, dramaturgja, „mindenese”, Fazekas Lászlóné Marcsi nehéz feladatra vállalkozott, amikor ezt a népszerű, megérintő és megrázó darabot színpadra állította. Nemcsak azért, mert a mű sok gyermekszereplőt foglalkoztat, hanem egyéb nehézségekkel is meg kellett küzdeniük, hiszen nincs állandó gyakorlóhelyük, sok esetben színpad nélkül vagy lakásokon folynak a próbák, a díszletek, jelmezek pedig saját készítésűek.

Hogy az összefogás, kitartás és lelkesedés mégis milyen hihetetlen teljesítményre képes, azt a Lipóti Színjátszó Kör előadása követendő példaként bizonyította. Lipóton több mint 40 éve folyik amatőr színjátszás, a hagyomány, a színház szeretete úgy tűnik, szinte beleivódik a településen élő lakosságba.

A Valahol Európában című filmből készült musical bejárta a magyar színházakat. Az események történelmünk egyik legsötétebb korszakában, a II. világháború végén játszódnak. A színpadi átirat szerint a darab nem a háború borzalmairól, hanem a világ elembertelenedéséről és a mindenáron való túlélésről szól. Árván maradt vagy a lebombázott Állami Javítóintézetből kikerült gyerekek verődnek csapatokba, és ennivalóért, ruházatért fosztogatnak, bízva abban, hogy holnapra minden megváltozik. És természetesen mindegyiküknek megvan a saját tragikus története.

A gyerekekben mégis felsejlenek a jó érzések, befogadják maguk közé Kuksit, aki csak édesapja utolsó mondatát ismételgeti, „nem szabad félni”, megtanulnak igazságosan megosztozni a zsákmányon és egymáson segíteni. Egy elhagyatottnak tűnő birtokon húzzák meg magukat, azonban ott él az egykor híres karmester és zeneszerző Simon Péter, aki a zene szeretetére és emberségre tanítja őket. A hadsereg természetesen a nyomukra akad, de a gyerekek felveszik a harcot. A végső tragédiát sikerül elkerülniük, amikor Simon Péter nekik ajándékozza a kastélyát, ezzel megmentve életüket és szabadságukat is. A várva várt holnapot egyedül az őrködéssel megbízott Kuksi nem élheti meg, aki halálos sérülést szenved.

A Lipóti Színjátszó Kör jóvoltából ez a darab kelt életre előttünk vasárnap délután. A kissé lerövidített, mégis kerek egész történet kevés humorral, szerelemmel átitatva és nem utolsósorban Dés László zseniális zenéjével nagyon-nagy élményt nyújtott a közönségnek. Az apróbb és nagyobb gyerekek egyetlen hiba nélkül játszották végig az előadást, olyan érzést keltve a nézőkben, hogy legszívesebben megöleltük volna őket. Lelkesen, mégis fegyelmezetten, átéléssel játszották szerepüket, énekelték a dalokat. A közönséget magával sodorta a hitelesen előadott történet, olyannyira, hogy bizony a végén előkerültek a könnycseppeket letörölni szolgáló zsebkendők is. Tényleg nagy öröm volt látni ezeket a gyerekeket, akik egy ilyen megrázó előadással ajándékozták meg a publikumot. A nézők álló tapsviharral köszönték meg az előadást, szólt az elismerés a rendezésnek és az amatőr színjátszóknak egyaránt.

A darab ősztől a megye több településén is látható lesz majd. Nagyon sok sikert és töretlen lelkesedést kívánunk a Lipóti Színjátszó Körnek a további munkájukhoz!

A darab teljes színlapja a képgaléria alatt olvasható.

Bári Edit
Fotók: Lengyel Zsolt

Valahol Európában

Szereplők:
Simon Péter: Szilágyi Ákos
Hosszú: Bertalan Balázs
Éva: Göncz Viktória
Ficsúr: Máté Márton
Tiszt: Szitás Bálint
Kuksi: ifj. Fazekas Mihály
Szeplős: Szkalka Valentin
Csóró: Sági-Kovács Bálint
Suttyó: Mátyus Boglárka Gabriella
Professzor: Hegyi Marcell
Pötyi: Pintér Vivien
Tanító: Peter Moore
Asszonyok: Hérics Judit, Mátyus Lilla Angelika
Férfi: Máté Tamás
Gyerekek: Cseri Anna Sára, Szalai Júlia, Szilágyi Noémi

Rendező: Fazekas Lászlóné „Marcsi”
Díszlet: Fazekas László
Zenei és technikai vezető: Hajszán Ákos

2018.03.27