Bob Dylan „Gerendás Péter-módra”

Koncert a győri Egyetemi Hangversenyteremben

gerendas-peter

Március 24-én, este 19 órakor Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró volt látható és hallható az Egyetemi Hangversenyteremben (egykori győri Zsinagóga), ahol fiatal, tehetséges zenészekkel – köztük két fiával, Danival és Rubennel – lépett a publikum elé. Az est sztárvendége a többszörös Artisjus-díjas és EMeRTON-díjas énekesnő, Malek Andrea volt.

Gerendás Péter nem kis feladatra vállalkozott, amikor úgy döntött, hogy a 2016-ban irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Bob Dylan dalaira magyar szöveget ír. Az Oscar-, Golden Globe-, tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes 50 éve a popzene meghatározó alakja, élő legenda, dalszerző, zenész és költő, akinek munkásságát a legmagasabb kitüntetésekkel ismerték el. Dalaira hatással volt a politika, a filozófia és az irodalom, több szerzeménye vált a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává. Irodalmi értékű dalszövegek és fantasztikus zenék fémjelzik pályafutását.

Ez az életmű ihlette meg Gerendás Pétert, akinek előadásában felcsendültek a legismertebb és legnépszerűbb Dylan-dalok, áthangszerelve, magyar szöveggel. A koncert alatt egyedi hangzásban hallhattuk ezeket a gyönyörű ritmusokat, orgona-, gitár- és dobszólókat, élvezhettük Malek Andrea csodálatos hangját. A koncert egyik fénypontját a Mr. Tambourine Man című dal jelentette, mert igazán élvezetes és egyedi élményt nyújtott a természetes hangzású, erősítők és mikrofon nélkül előadott szám.

Gerendás Péter különleges és merész vállalkozásának lehettünk tanúi szombat este, hiszen egy nagyon-nagyon fiatal zenészekből álló zenekarral, világhírű szerző dalait hozta el a Zsinagóga falai közé. S hogy a hallgatóság soraiban Gerendás Péter és Bob Dylan rajongók foglaltak helyet, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a koncert végén felcsattanó tapsvihar.

Bári Edit
Fotók: Lakatos Krisztián

2018.03.26