Tolkien Olvasás Napja

Nyerges Edina írása

tolkien-olvasas-napja

2002-ben egy amerikai újságíró, Sean Kirst, miközben cikket írt A Gyűrűk Ura filmekről, e-mailt küldött a brit Tolkien Társaságnak. Eszébe ötlött, hogy miért nincs egy, a James Joyce-féle Bloomsday-hez hasonló, nemzetközi Tolkien-nap, amikor a rajongók J.R.R. Tolkien műveiből olvasnak, így ünnepelve az író munkásságát.

A társaság tagjai kapva kaptak az ötleten és úgy határoztak, hogy a következő évben meg is szervezik az első Tolkien Olvasás Napját (Tolkien Reading Day). A legnagyobb fejtörést a dátum kiválasztása okozta: Tolkien születésnapja, január 3-a addigra már foglalt volt, mivel akkor tartják hagyományosan a Tolkien Napot. Ezen a napon Tolkien tisztelői és rajongói este 21 órakor felállnak, a magasba emelik poharukat, „A Professzorra!” felkiáltással köszöntik az írót, majd isznak egy kortyot az emlékére. A társaság végül március 25-e mellett döntött, ami a legfontosabb dátum A Gyűrűk Ura történetében. E napon történt ugyanis, hogy az Egy Gyűrűt elpusztították, így Sauron örökre elbukott, és a Gyűrűháború véget ért.

A Tolkien Olvasás Napjának programja kezdetben csupán annyi volt, hogy az emberek összegyűljenek, és együtt olvassák a könyveket, megosszák egymással a kedvenc részüket vagy éppen megvitassák azt, ezzel egyidejűleg pedig népszerűsítsék Tolkien műveit. Később iskolákban, könyvtárakban szerveztek felolvasásokat, előadásokat és foglalkozásokat, és tematikussá tették a programot. Az idei év témája: „Az Otthon melege: a hobbitlét sokfélesége”.

Kedves Frodó! – kiáltotta Gandalf. - Mondhatom, a hobbitok valóban elképesztő teremtmények, amiként ezt többször is megjegyeztem. Az ember egy hónap alatt mindent megtudhat róluk, aztán még száz év múlva is olyan meglepetéseket tartogatnak, hogy leesik az állunk.

tolkien-olvasas-napjaTolkien a mai napig az egyik legnépszerűbb író, megreformálta és új életet lehelt a fantasy műfajába, aminek hatása a mai napig érezhető. A Gyűrűk Ura a megjelenése óta eltelt 64 évben alapmű lett a fantasy olvasók között, a filmes adaptációknak köszönhetően pedig újabb generációk ismerték meg az író műveit. Tolkien legnagyobb lélegzetű műve azonban nem A Gyűrűk Ura-trilógia, hanem a 12 kötetből álló Középfölde históriája, amelynek első két könyve korábban már megjelent magyarul, Elveszett mesék I-II. címmel. A Helikon Kiadó tavaly újra kiadta a két kötetet, és bejelentette, hogy a többi megjelentését is tervezi, így idén a rajongók végre magyarul is olvashatják a sorozat 3. részét, a Beleriand dalait.

45 évvel az író halála után még mindig jelennek meg művei, mivel fia, Christopher Tolkien lett az irodalmi hagyaték örököse, aki a mai napig szerkeszti és kiadja apja műveit. Az író, aki az oxfordi egyetem filológia professzora volt, számos nyelvészeti tanulmányt is írt, óangolról modern angolra fordította a Beowulfot, és a finn Kalevala egyik szereplőjéről, Kullervoról is írt egy könyvet. Emellett rendszeresen saját illusztrációival látta el a műveit (többek között A hobbitot is), térképeket rajzolt, és vérbeli nyelvészként saját nyelveket kreált teremtményeinek.

Ha tehetik, március 25-én válasszanak egyet Tolkien művei közül, helyezkedjenek el kényelmesen, és merüljenek el az író izgalmas világában, mint egy ifjú hobbit:

- Csak azt szeretném tudni... – kezdte Pippin.
- Kegyelem! – kiáltott fel Gandalf. – Ha válaszokkal lehetne kikúrálni kíváncsiságodat, életem végéig felelgethetnék neked. Mit akarsz még tudni?
- Valamennyi csillag és valamennyi élőlény nevét, a Középfölde és a Magas-menny és a Szétválasztó Tengerek történetét – nevetett Pippin. – Hát persze. Talán kevesebbet?...

Nyerges Edina

Forrás: The Tolkien Society, Magyar Tolkien Társaság, syracuse.com

2018.03.25