Áramlás – Keleti Éva fotókiállítása a győri könyvtárban


keleti-eva-kiallitasa

Március 19-én igazán különleges, bizonyos szempontból mindenképpen exkluzív fotókiállítás nyílt a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvény- és kiállítóterében. Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, a magyar fotográfia nagyasszonya, Érdemes és Kiváló Művész Áramlás címmel, a magyar színház- és táncművészet nagyságaiból összeálló válogatása kivételes pillanatokba transzformál feledhetetlenül múlhatatlan nagyságokat.

A művészi alkotás akkor válik eleven élménnyé, ha megindítja a csodálatos áramlást, amelyik az alkotó és a közönség között mindkét irányban képes hatni. Keleti Éva fotográfiái azonban nemcsak erre képesek, hanem a múlt és jelen, sőt a különféle művészeti ágak között is kapcsolatot teremtenek, így a mindenkori közönség tisztán és testközelből élheti át azt a bizonyos „flow” élményt. A művésznő képeit nézegetve megérintő természetességgel és erővel kerülünk bele egykori csodálatos mandarinok, balerinák világába, vagy éppen – egy remekül komponált fotósorozatnak köszönhetően – a legendás színészházaspár, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán életének legbelsőbb áramába.

A különböző élethelyzetekben és beáll(ít)ásokban többek között olyan színésznagyságok kínálják nekünk az örökkévalósággá nyújtott pillanatokat, mint Eszenyi Enikő, Pécsi Ildikó, Tordai Teri, Béres Ilona, Darvas Iván vagy Alfonzó. A táncművészet és koreográfia területéről mozdulatok közben megörökítetten mutat halhatatlanságot a Pécsi Balett, Harangozó Gyula, Pártay Lilla és Nagy Zoltán, de Tersánszky Józsi Jenő író is látható a kiállított fotók között. Valamint különös koncepciójú élményt kínál a négy darabból álló Színészek a fán elnevezésű sorozat Tordai Terivel, Béres Ilonával, Kállai Ferenccel és Kálmán Györggyel.

A kiállítás a Győri Tavaszi Fesztivál keretein belül került megnyitásra, ahol Rózsavölgyi László, Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke méltatta a fotóművészt. A rendezvényen közreműködtek a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai: Keszei Johanna és Amdegha Lilla fuvolán, valamint Baross Ádám zongorán. Keleti Évával pedig Hajba Ferenc újságíró beszélgetett, aki a rendezvény előtt a Győr Plusz magazin hasábjain így írt a művésznőről: „A digitalizáció előtt, a filmes világban minden egyes kockát már az exponálás előtt megkomponáltak a fotósok, s csupán pár felvételből kellett kiragadni az igazit. Keleti Éva pedig – mint mondja – soha nem jó, hanem igaz képeket akart készíteni. Fotóival nemcsak a színházak világát tudja hitelesen visszavarázsolni, hanem emberi sorsokat, drámákat, történeteket, vidám pillanatokat tár elénk. Együttérzően, derűsen, vagy tudatos távolságtartással.”

Keleti Éva Budapesten született 1931. augusztus 18-án. A gimnázium után az ELTE Természettudományi Karán tanult tovább fizika-kémia szakon, ám 1951-ben otthagyta az egyetemet. 1954-1976 között riporterként dolgozott a Magyar Fotónál, majd jogutódjánál, az MTI-nél. 1976-1989 között az Új Tükör fotóriportere, képszerkesztője, főszerkesztő helyettese, majd a Színházi Élet képszerkesztője volt. 1991-től 1992-ig a HT Press sajtóügynökség, a Gamma Képügynökség fotós főszerkesztője, majd 1993-tól a Ferenczy Europress vezető munkatársa, fotószerkesztőségének vezetője volt. 1976-ban sajtófotót tanított Indiában. Több alkalommal tagja volt az Interpress, valamint a Photo World Press Photo zsűrijének.

Képei a hazai színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő előadásait, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait örökítik meg – legendásan jó, baráti kapcsolatot ápolt az ország vezető művészeivel, színművészeivel. Pályafutását annak köszönheti, hogy bár balerina szeretett volna lenni, sajnos tehetségtelen volt, viszont egyre többet fényképezte a táncosokat: az Operaház Balettegyüttesét, a Pécsi Balettet, a Győri Balettet és az idelátogató külföldi együttesek előadásait. Már az 1960-as években iskolát teremtett a színházi fényképezésben, a Színházi Adattárban őrzött felvételeinek száma 3282.

Hatvanéves korában – korábbi elhatározásának megfelelően – abbahagyta a fotózást. De a következő évtizedekben is tevékenyen dolgozott és dolgozik is: fotóügynökséget alapított és működtetett, könyveket szerkesztett, híres fotósok emlékének ápolásán ügyködött, sokat tett a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum életben tartásáért. 1975-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1987-ben Érdemes művész lett, 1999-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életmű-díját ítélték neki. 2002-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2017-ben pedig Kossuth-díjat kapott.

Áramlás című kiállítása a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvény- és kiállítóterében április 6-ig tekinthető meg: hétfőtől péntekig 13 és 16 óra között. Ettől eltérő időpontban való látogatáshoz előzetes időpont-egyeztetés szükséges.

Szilvási Krisztián
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

Forrás: gyorplusz.hu, wikipédia

2018.03.23