Classic Love at the Movies

Ősze Mária zeneajánlója

classic-love-at-the-movies

A filmművészet kezdetétől a zene elválaszthatatlan kelléke a filmeknek, egyrészt, mivel már a némafilmeket is zenei kísérettel játszották a mozikban, másrészt, a hangosfilmek megjelenésekor a zene végképp a filmművészet szerves részévé vált azáltal, hogy többek között képes a film hangulatát lefesteni, a szereplők érzelmeit közvetíteni. Elismertségét jelzi, hogy Oscar-díjat osztanak az eredeti filmzenéért, valamint az eredeti betétdalért is.

Napjainkban a rangos szimfonikus zenekarok egyre többször tartanak filmzenékből összeállított óriási sikert arató koncerteket. Különösen népszerűek a filmzenék ún. szerelmi témái, szerelmes dalai, sok esetben azonban a klasszikus zenéből használnak fel részleteket egy-egy szerelmes jelenethez szerelmi téma gyanánt. Némely filmzene szerelmi témája annyira közismertté vált már, hogy az első pár hangot meghallva pontosan tudjuk, hogy mely filmről is van szó: ilyenek például a Love Story vagy épp Zeffirelli Rómeó és Júliájának dallamai.

A két CD-ből álló Classic Love at the Movies album a legismertebb és legjelentősebb filmek szerelmi témáiból nyújt válogatást. Különlegessége, hogy a népszerű betétdalok is szimfonikus zenekarra átírt feldolgozásban hangzanak el. Többek között olyan ismert zeneszerzők dallamait is meghallgathatjuk, mint Nino Rota, John Williams, Elton John, Barbra Streisand, Ennio Morricone, Henry Mancini, Marvin Hamlisch, Maurice Jarre. A klasszikus zenét pedig Mascagni, Rachmanyinov, Mozart, Ravel, Pachelbel, Bach és Gershwin képviselik.

A filmek, melyekből egy-egy zenei részlet elhangzik az albumon, a következők: Titanic; Több, mint testőr; Rómeó és Júlia; Őfelsége titkosszolgálatában; Garni-zóna; Távol Afrikától; A rettenthetetlen; Casablanca; Csillagok háborúja; Top Gun; Az oroszlánkirály; Csillag születik; Négy esküvő és egy temetés; Robin Hood, a tolvajok fejedelme; Keresztapa III.; Késői találkozás; Cinema Paradiso; A misszió; Farkasokkal táncoló; Álom luxuskivitelben; Love Story; Ha a férfi igazán szeret; Ilyenek voltunk; Ghost; 10; Átlagemberek; Szívből, igazán; Zongoralecke; Manhattan; Doktor Zsivágó; Szombat esti láz.

Az albumon szereplő filmzenéket előadja a Prague Philharmonia Nick Ingman, a Boston Pops Orchestra John Williams, a London Symphony Orchestra James Horner, Seattle Symphony Orchestra Michael Kamen, Hollywood Bowl Orchestra John Mauceri vezényletével. A klasszikus zenei felvételek közreműködői: National Philharmonic Orchestra Gianandrea Gavazzeni vezényletével, Vladimyr Ashkenazy és a Royal Concertgebouw Orchestra Bernard Haitink vezényletével, Franklin Cohen és a The Cleveland Orchestra Christoph von Dohnányi vezényletével, Orchestre Symphonique de Montréal Charles Dutoit vezényletével, Starker János és Sebők György, Jean-Yves Thibaudet, a BBC Symphony Orchestra Hugh Wolff vezényletével.

Ősze Mária

2018.03.15