„Angyal szívemmel létezem”

Babos Ágnes életmű kiállítása Győrben

babos-agnes-kiallitas

2018. március 8-án nyitották meg „Angyal szívemmel létezem” címmel a Babos Ágnes festőművész munkásságából rendezett nagyszabású életmű kiállítást a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépületében, az Esterházy-palotában.

Babos Ágnes (Budapest, 1948) a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1972-ben. Mestere Sarkantyu Simon volt. Az alkotó 1976 óta Győrben él. Szabadfoglalkozású művész, korábban festészeti munkássága mellett a soproni NYME Benedek Elek Pedagógiai Karán oktatóként tevékenykedett. Festészetét egyedi látásmód jellemzi, amely fontos eleme a mindennapi létkéréseket meghatározó korrajz, az emberi élet pillanatainak különösen kifejező, megrendítő hangvételű ábrázolása. Műveinek alakjai gyakran sejtelmes időtlenségbe burkolózó, álomszerű környezetben elhelyezett történetek, drámák és mesék főszereplőivé válnak. Az illusztrációin (Madách Imre: Az ember tragédiája, Illyés Gyula és Lezsák Sándor művei) megjelenített történések festményeihez hasonlóan egyedi, elképzelt terekben játszódnak, sajátosan kiegészítve az irodalmi szövegek szellemiségét. Pályafutása során számos egyéni kiállítása mellett testvéreivel, Babos Éva és Babos László festőművészekkel közösen rendezett tárlaton is bemutatkozott. Alkotásait számos győri és soproni magángyűjtemény mellett többek között a Magyar Nemzeti Galéria és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum őrzi.

A Győrben élő képzőművész rajz- és festészeti technikákkal készített, pályakezdésétől kezdve egészen az utóbbi hónapokban készült, több termet betöltő, magas színvonalú alkotásaiban már a megnyitó előtt hosszan gyönyörködtek a látogatók. Közben a város médiumainak képviselői, egymással versenyezve, csináltak interjút a művésznővel.

A kiállítást Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki megnyitóbeszédében a művésznő Győrben és a régiónkban kifejtett kulturális tevékenységét méltatta.

A megnyitóünnepség nagyszerű színfoltjaként dr. Józsa Éva, Babos Ágnes kolléganője, barátnője értő módon adta elő Dsida Jenő Hegyi beszéd című versét.

Végül a csodálatos környezetben rendezett kiállítás lehetősége és a megnyitón résztvevő barátok, érdeklődők sokasága által meghatott Babos Ágnes köszönő szavai nehezen fogalmazódtak meg.

A kiállítás április 15-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig látogatható (Győr, Király utca 17.).

Molnár György művészetbarát,
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.03.12