Emma Thompson 55

Nagy Mária írása

Ki gondolta volna, hogy Emma Thompson, a kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas angol színésznő idén ünnepli 55. születésnapját? Napjaink egyik legnagyobb mozgóképes művésznője kezdetben főként Shakespeare-adaptációkban vonta magára a figyelmet, mára azonban végérvényesen beírta a nevét Hollywood nagykönyvébe.

Emma Thompson 1959. április 15-én született Paddigtonban, London nyugati részén. A családi légkör meghatározó volt szellemi fejlődésében, a művészetek iránti érdeklődése és fogékonysága is innen gyökerezik. A nagy közös beszélgetések és programok színessé tették gyermekkorát, és már kislányként elkezdett a színészet felé kacsingatni. Nem csoda, hisz színész szülei nagy társasági életet éltek, így húgával, Sophie-val hamar belecsöppentek a kultúra világába. Nem véletlenül alakult tehát így a pályája, édesapja, Eric Thompson színész-rendező volt, édesanyja, Phyllida Law szintén színésznő, és még Emma húga is a színészi pályát választotta.

Középiskolai tanulmányai után a Cambridge-i Egyetem angol szakos hallgatója lett. Már egyetemi évei alatt is játszott a színjátszó körben, és életre szóló barátságokat kötött Stephen Fry-jal, Hugh Laurie-vel és Tony Stattery-vel. Színészi tehetségére is itt figyelt fel Richard Antage, és már a diplomaszerzése előtt szerződést kötött vele. Első televíziós sikereit a Tutti Frutti drámasorozatában aratta, ezt követte a Fortunes of War, ahol megismerkedett későbbi (első) férjével, Kenneth Branagh-val. Az igazi áttörést az 1992-ben forgatott Szellem a házban (Howard Ends) című film hozta meg a számára: ezen alakításáért megkapta a legjobb női színésznőnek járó Oscar-díjat, a legjobb drámai színésznőnek járó Golden Globe-díjat, a New York-i és a Los Angeles-i kritikusok díját, valamint a BAFTA-díjat is. 1993-ban Anthony Hopkins-szal játszott együtt a Napok romjai című filmben, amelyért szintén jelölték a legjobb színésznő kategóriában Oscar- illetve Golden Globe-díjra.

Különösen fontos szerepet töltött be életében Jane Austen. 1995-ben ő írta a forgatókönyvét az írónő Értelem és érzelem című regényéből készült filmnek (második Oscar-díja), valamint a főszerepet is eljátszotta Hugh Grant mellett. Számos világhírű színésszel játszott már együtt, például Antonio Banderas-szal (Álmaimban Argentína), vagy Dustin Hoffmannal (Szerelem második látásra). Pályafutása során ötször jelölték Oscar-díjra, kilencszer Golden Globe-díjra, ez utóbbiból is kettőt vihetett haza. 2003-ban feltűnt az utóbbi idők egyik legsikeresebb brit romantikus filmjében, az Igazából szerelemben, rá egy évre pedig a Harry Potter-széria harmadik részében alakította Sybil Trelawney-t, mely karakter visszatért az ötödik epizódban is.

emma-thompson2005-ben forgatókönyvíróként és címszereplőként részt vett Christianna Brand Nurse Matilda című könyvsorozatának filmre adaptálásában, mely a vásznon a Nanny McPhee nevet kapta. 2011-ben, sajnos csak rövid időre, de láthattuk a Harry Potter-filmek befejező részében. 2012-ben mutatták be a Men in Black ‒ Sötét zsaruk harmadik részét, amelyben Agent O-t alakított; hangját adta a Merida, a bátor című animációs film egyik karakterének, valamint részt vett a Payhouse Present című televíziós produkcióban. Utóbbiban Hayley Atwell, Brenda Blethyn és David Tennant voltak a partnerei.

Emma Thompson 2014-ben a legjobb színésznő kategóriában elnyerte a Jameson Empire Film díját legutóbbi, a Banks úr megmentése című filmben nyújtott alakításáért. Annak ellenére, hogy filmjeiben túlnyomórészt megfontolt és határozott nőket játszik, a valóságban a komika szerepe áll a legközelebb a szívéhez. Színésznői pályafutása mellett számos társadalmi szerepet is elvállal: részt vett a Teaching Awards és a Menekültügyi Tanács munkájában (előbbinek elnöke, utóbbinak védnöke), valamint aktív támogatója a Greenpeace-nek is.

Első férje, a Sok hűhó semmiért-ből ismert Kenneth Branagh író-rendező-színész volt (szintén közösen játszottak a filmben), de 6 évnyi házasság után, a férfi kicsapongó életmódja miatt 1995-ben elváltak. Még ugyanebben az évben, az Értelem és érzelem forgatásán ismerkedett meg Greg Wise-zal: 2003-ban házasodtak össze Skóciában, ahol ma is élnek. Lányuk, Gaia Romilly 1999-ben született, 2003-ban pedig adoptáltak egy 16 éves ruandai menekült fiút, akinek a családját a ruandai népirtás alatt meggyilkolták. Az örökbefogadással sikerült megakadályozniuk, hogy a fiút kitoloncolják az Egyesült Királyságból. Reméljük, még sok filmben láthatjuk majd az egyik legtehetségesebb angol színésznőt, addig pedig kapcsoljuk be a DVD-lejátszónkat, és nézzük meg valamelyik filmjét.

Nagy Mária

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2014.04.15