Győri Tavaszi Fesztivál 2018.

Sajtótájékoztató a Zichy-palotában

tavaszi_fesztival

A tél nem adja magát könnyen, mégis megállíthatatlanul közeledik a várva várt tavasz. Győrben pedig a már hagyományossá vált Tavaszi Fesztivál, melynek mottója idén, összhangban az Európa Kulturális Fővárosa pályázat szlogenjével az áramlás, vagy népszerű kifejezéssel: flow. A sajtótájékoztatón, ahol a programot ismertették, a résztvevők kicsiben átélhették, hogy a művészet valóban képes ezt az élményt adni, főként, ha olyan színvonalú művészt hallgathatunk, mint Szirtes Edina Mókus.

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatója bemutatta a Tavaszi Fesztivál gazdag programját, mely március 16-án az Ír-magyar napokkal veszi kezdetét. A folytatásban lesznek kamaraszínházi előadások a párkapcsolatokról, fotókiállítás, komolyzenei koncert, irodalmi est, mesejáték és húsvéti vásár.

Március 16-án hallgathatják meg az érdeklődők Szirtes Edina Mókus hegedűművész, Szokolay Dongó Balázs népzenész és Fassang László orgonaművész közös muzsikálását az Evangélikus Öregtemplomban. A Metszéspontok című koncertről megtudhattuk, hogy a népzenei és klasszikus elemek mellett megzenésített verseket is tartalmaz majd.
„Az a csoda, amit a zenével átélhetünk, kiváltságos. Ajándék, hogy együtt játszhatunk. A dolgunk, hogy ezt a csodát maradéktalanul tisztán átadjuk.” Szirtes Edina Mókustól a zord időjárási viszonyok miatti négyórányi autózás után megérkezve is ugyanolyan tökéletes zenei produkciót hallhattunk, mint eddig bármikor. Mint igazi művésznek, sajátja az a végtelen őszinteség, mely a hallgatóban tovább rezegve fejti ki jótékony hatását.

Március 19-én Áramlás címmel nyílik fotókiállítás Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus képeiből a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében. „A művészi alkotás akkor válik eleven élménnyé, ha megindítja a csodálatos áramlást, amelyik az alkotó és a közönség között mindkét irányban képes hatni. Keleti Éva fotográfiái nemcsak erre képesek. Hanem a múlt és jelen között, sőt a különféle művészeti ágak között is kapcsolatot teremtenek, így a mindenkori közönség átélheti azt a bizonyos „flow” élményt” – olvashatjuk a tárlat ajánlójában. 

Március 22-én a Napfény kettőnknek című színházi előadást tekinthetik meg az érdeklődők a Generációk Házában. Az egyik főszereplő, Szervét Tibor nyilatkozta a különleges darabról: „Nagyszerű kis tanulságok vannak ebben a színdarabban. Ilyen például, hogy mire az ember igazából elfogad egy helyzetet, az a helyzet többnyire már nincs is ott. Van a mi történetünkben egy-egy ilyen fordulat, és ezeket nagyon szeretem. Hogy mennyire észnél kell lenni ahhoz, hogy valójában megéljük azt, ami történik. Hogy azt éljük meg. Kétszereplősben játszani egészen más élmény. Nagyon közeli, nagyon egymásra utalt. És ha jól sikerül, akkor ez csudálatosan örömteli és fontos lesz. Mint például most, Sipos Verával ez ilyen lett.” 

Március 26-án Kepes András Csillagok nyomában címmel tart előadást a Zichy-palotában, ahol kalandos útjairól, a sztárok becserkészéséről és a színfalak mögötti világról fog mesélni. 

Kézműves termékekkel is találkozhatunk március 23. és 31. között az Arany János utcában, a húsvéti vásáron, és március 25-én a Generációk Házában, ahol hímestojás-kiállítást és vásárt tartanak. Emellett a gyermekeket húsvéti játszóházakkal is várják. 

A Tavaszi Fesztivál idején, március 19-én 11 órakor nyílik meg a Lokálpatrióta könyvesbolt,Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtár épületében (Győr, Baross G. u. 4.), ahol a könyvtár kiadványai mellett az érdeklődők Győrről szóló és győri könyveket vásárolhatnak majd.

Szabados Éva
Fotó: Vas Balázs 

A Tavaszi Fesztivál teljes programja itt olvasható.

2018.02.28