Filmgyártási támogatás Goda Kriszta és Hajdú Eszter alkotásainak

Magyar remake készül a Teljesen idegenekből és dokumentumfilm a 70-es évek rock gitárosáról

siess-haza-var-a-mama

Goda Kriszta rendezésében, sztárszereposztással készül a nagy sikerű olasz vígjáték, a Teljesen idegenek remake-je, Hajdú Eszter pedig a 70-es évek legendás rock gitárosáról, Barta Tamásról készít dokumentumfilmet.

A hazai moziközönséget a Csak szex más és semmi című romantikus vígjátékkal meghódító Goda Kriszta áprilisban kezdi forgatni ötödik mozifilmjét. Bata Éva, Csányi Sándor, Elek Ferenc, Lengyel Tamás, Mészáros Béla, Szávai Viktória és Törőcsik Franciska főszereplésével a Filmalap 350 millió forintos támogatásával készülő BÚÉK a Teljesen idegenek című nagy sikerű olasz vígjáték remake-je lesz. A 2016-os eredeti változatból, mely Olaszországban óriási közönségkedvenc lett, már több sikeres remake készült Európa szerte. 

A BÚÉK történetében egy szilveszteri baráti vacsora összeszokott társaságának tagjai elhatározzák, hogy a mobiltelefonjaikat az asztalra kitéve minden hívást, sms-t és üzenetet megosztanak egymással. A kezdetben szórakoztatónak tűnő játék hamar komolyra fordul, a kis elhallgatások után egyre komolyabb hazugságokra derül fény. Barátságok és szerelmek érnek véget, és mindenki szembesül a „nagy kérdéssel”, hogy az őszinteség vajon a legfontosabb vagy a legkártékonyabb dolog-e az emberi kapcsolatokban.

A magyar változat forgatókönyvét Divinyi Réka írta, a társíró Goda Kriszta. A BÚÉK gyártója a Flashback Productions, producere Zákonyi S. Tamás (Egerszegi, München, Szabadság, Szerelem) Ditz Edit és Geszti Péter (Kalózok - kreatív producer). A hazai bemutató tervezett időpontja 2018 év vége.

A világszerte díjazott dokumentumfilm rendező Hajdú Eszter (Otthonom, Tarnabod; Ítélet Magyarországon) a Filmalap 22 millió forintos támogatásával készíti legújabb munkáját Siess haza, vár a mama címmel. A dokumentumfilm dráma a 70-es évek legendás rockzenésze, a Hungária majd az LGT szólógitárosa, az Amerikai Egyesült Államokba „disszidált” Barta Tamás és Magyarországon maradt édesanyja rendhagyó kapcsolatára koncentrál. Barta Tamás az egyik, ha nem a legjobb magyar rock-gitáros volt, a fojtogató diktatúra és anyjával való kapcsolata elől menekült Los Angelesbe. A film alapjául az 1974-1982 között kazettákra rögzített és a közelmúltban megtalált eredeti „hangos levelek” szolgálnak. A már Los Angelesben élő, Magyarországon a „hazatérés megtagadásának bűntettéért” elítélt fiatalember és édesanyja tízezer kilométer távolságból magnókazettára rögzített üzenetekkel tartotta a kapcsolatot éveken át a 70-es évek Magyarországa és Amerikája között feszülő ellentétben és a viszontlátás reményében.

A Siess haza, vár a mama a Miradouro Kft. produkciójában készül Hajdú Eszter forgatókönyvéből és rendezésében, a producer Mester Sándor, a tervezett hazai mozibemutató 2018 vége.

Magyar Nemzeti Filmalap

2018.02.19