A vád tanúja

Világhírű bűnügyi történet a Győri Nemzeti Színház előadásában

a_vad_tanuja

Agatha Christie lélektani krimije műfaja ellenére is legendássá vált az irodalomtörténetben. A drámát saját novellájából maga Christie írta színpadra, melyből 1957-ben Billy Wilder rendezésében, Marlene Dietrich és Charles Laughton főszereplésével zseniális film készült. A kritikusok és a közönség körében egyaránt sikert aratott, és a filmtörténetbe örökzöld alkotásként írta be magát. A történet most a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében látható február 10-től Simon Kornél rendezésében.

A színpadi változat szerint a neves ügyvédet, Sir Wilfridet felkeresi Leonard Vole, egy szimpatikus fiatalember, akit egy gazdag asszony, Emily French meggyilkolásával vádolnak. A bizonyítékok a bűnössége mellett szólnak, csupán felesége tanúvallomása szolgálhat segítségül. A tárgyaláson azonban a feleség a vád tanújaként lép az emelvényre…

Ettől a pillanattól kezdve a rendezés „hitchcock-i módon” fokozza a feszültséget. Szina Kinga (Christine Vole), a szenvtelen, érzelem nélküli, számítónak tűnő asszony szerepében pazar alakítást nyújt, így már nem is kétséges, hogy a nézők és az „esküdtek” rokonszenve a vádlott, vagyis a férj felé fordul. A német származású, házasság révén Angliába emigrált feleség megformálása fantasztikus, amelyet a megfelelő helyen kiejtett pár német szó és enyhén érezhető akcentus hitelessé tesz. Szina Kingának egyszerűen mindent elhiszünk, amit a színpadon el szeretne velünk hitetni. Leonard Vole (Kovács Gergely), a kezdetben szimpatikus, esetlen és naiv figura szinte áldozati bárányként, egy ármányos asszony kiszolgáltatottjaként van jelen egészen a tárgyalás végéig.

Csankó Zoltán (Sir Wilfrid Robarts ügyvéd) és Ungvári István (Mr. Myers, ügyész) tárgyalótermi „szócsatája” zseniális jelenete az előadásnak. A jogi csűrcsavarok használata, a szakmai féltékenység megjelenítése és a per végső kimeneteléért vívott párbaj igazi tárgyalótermi hangulatba sodorja a nézőket. Élvezetes alakítást nyújtanak, olyannyira, hogy játékuk alatt nem is a nézőtéren, hanem egy bűnügyi per kellős közepén érezzük magunkat.

A történet az ügyvédi iroda és a tárgyalóterem között játszódik. A korhűen berendezett helyszínek az 1920-as évekbe repítenek bennünket. Az előadás nem mentes a humortól sem, ügyes gesztikulálás, esetlen mozdulatok, ügyetlenkedő lépések, levert tárgyak, állandóan elejtett cukorkák színesítik a produkciót, azt az érzést sugallva, hogy ezek a mozdulatok védjegyeivé válnak az előadásnak.

A darab végére – a fokozatosan növekvő feszültség közben – lassan ráébredünk, hogy valójában ki kicsoda, és az izgalmas krimiből egy érzelmekkel, szerelemmel és árulással teli dráma bontakozik ki.

A vád tanúja című előadás 2018. február 10-től látható a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében, ahol egy szenzációs alkotás kiváló színészi alakításokkal és jelenetekkel járul hozzá a közönség színházi élményéhez.

A teljes szereposztás a színház honlapján olvasható.

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.02.09